“Make journalism. Not PR!”

Indemnul din titlu e invatatura pe care am primit-o ieri, la ecomTIM, de la Lisa Myers, CEO la Verve. De fapt stiam principiul, dar ca nu stiam sa-l spun atat de simplu. 4 cuvinte, de atat e nevoie sa transmiti o idee pe care eu o transmiteam, pana acum, in vreo 15-20 de minute.

Odata cu revelatia asta, am realizat ca noi, romanii, vorbim prea mult. Ne pierdem in cuvinte si explicatii, cand tot ce trebuie sa facem e sa gasim solutia pentru a sintetiza cat mai simplu ceea ce am vrea sa transmitem. Avem discutii care se intind pe doua-trei ore, cand ar putea sa dureze maxim jumatate de ora, avem prezentari la conferinte in care ne pierdem in detalii, pentru ca vrem sa spunem tot, oricat de plictisitor ar putea fi pentru altii.

La sfarsitul prezentarii Lisei, imi venea sa ma ridic si sa aplaud in picioare, ca la teatru. N-a stat mai mult de 10 minute cu microfonul in mana, dar acele 10 minute au fost perfecte. N-a spus nimic care sa fie similar cu descoperirea apei calde, doar a facut o suma a experientelor acumulate si ni le-a transmis noua, cei din sala de conferinta. “Link-urile si continutul sunt moneda de schimb a internetului.” Explicat pe larg, ar fi cam asa: daca ai continut bun si relevant, cresti organic, fara sa fie nevoie de efort supraomenesc si bani bagati cu nemiluita in tot ce inseamna componenta SEO a afacerii tale; gandeste o strategie care sa bazeze pe continut si, bang!, se produc minuni.

E uimitor cum cate un speaker de asta strain vine si demoleaza, prin simplitate, niste cutume care devenisera automatisme. Pentru mine era perfect justificat sa explic cate 20 de minute de ce bine sa nu te impaunezi cu afacerea ta, cu produsele sau serviciile pe care le vinzi, ci e mai bine sa oferi subiecte care ar putea deveni stire.

Tot ce trebuie sa spun de acum inainte e asta: “Faceti jurnalism. Nu PR.”


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *