Garana Jazz – costuri, cazare si alte detalii

Stiu ca v-am innebunit zilele astea cu Garana Jazz, dar e un festival atat de frumos, facut cu atata pasiune, incat nu m-am putut abtine. Se pare ca relatarile mele de acolo au pus niste oameni pe ganduri, care si-ar dori sa incerce sa ajunga la anul. Pentru ei (si pentru altii) o sa scriu mai jos cateva sfaturi legate de ceea ce inseamna casa, masa, transport, costul biletelor, bagaj necesar etc.

Cazarea

Daca vreti sa mergeti la Garana in timpul festivalului si mai vreti sa si stati la o pensiune (adica un pat intr-o camera cu baie si dus), trebuie sa fiti foarte hotarati. De obicei, festivalul se tine in luna iulie, insa rezervarile la pensiuni se fac prin luna aprilie, maxim inceputul lui mai. Noi am rezervat niste camere la o pensiune foarte draguta, dar am sunat foarte tarziu, spre mijlocul lui mai, si am mai gasit doar camere cu baie comuna (o baie la doua camere), dar norocul nostru a fost a am avut nevoie de 4 camere, adica fix cate erau in mansarda pe care am ocupat-o si ne-am facut-o casa timp de 5 zile. Un alt noroc a fost ca pretul camerei a inclus micul dejun si masa de pranz, masa sanatoasa, de la tara, buna si gatita cu mare grija. Cu alte cuvinte, cazarea la Pensiunea Briza Muntelui din Garana ne-a costat 100 lei/noapte, cu demipensiune, adica un total de 400 de lei/persoana, cu grija inclusa. M-am simtit extraordinar de bine acolo si cred ca la anul tot acolo vom poposi.

Cazarea la pensiuni nu e singura optiune, iar o alta varianta e cazarea la gazde, pentru ca sunt foarte multi sateni care inchiriaza camere sau case intregi pe durata festivalului. Totusi, pentru asta trebuie sa fiti pregatiti si sa va aduceti de acasa tot ce aveti nevoie: mancare, apa (multa, apa din sat nu se poate bea), bautura, uneori chiar si ustensile pentru gatitul in curte. De obicei, cazarea la case e foarte ieftina, undeva in jurul sumei de 30-50 de lei/noapte si poate aveti noroc sa gasiti o gazda primitoare care va si gateste. Daca vreti sa gasiti gazde primitoare, e suficient sa cautati pe Google “cazare Garana” si veti gasi acolo numere de telefon de la pensiuni. Orice proprietar de pensiune va va indruma spre vecinii care gazduiesc participanti la festival in casele lor.

Mai exista posibilitatea de cazare la cort. Camping-ul e gratuit, dar nu exista niciun fel de facilitate, cum ar fi dus sau toaleta publica, totul e in natura. Si pentru ca Garana e un loc in care ploua destul de des, iar temperaturile scad destul de mult, trebuie sa fii foarte tanar si nepasator ca sa te bucuri de niste nopti la cort. Anul trecut, de exemplu, a plouat in continuu si am vazut concerte de jazz la 9 grade, in mijloc de iulie.

Mancarea

Si bautura intra tot aici, ca si aia trebuie cumparata. In Garana sunt vreo doua magazinase in care gasesti strictul necesar, deci nu e o optiune sa le cumparati pe toate de acolo. Daca stati la o pensiune, asa cum am stat noi, nu va mai bateti capul cu mancarea: micul dejun si pranzul se iau la pensiune, iar cina se poate lua in Ranch-ul in care au loc concertele (exista multa mancare gatita si mai putin mici si ceafa la gratar).

Pe noi ne-a costat bautura (apa, sucuri si alcool) vreo 300 de lei, insa am facut greseala sa ne luam si niste carnuri pe care sa le facem la gratar, nestiind ce vom gasi la pensiune. Evident, carnea n-a mai supravietuit, dar asta e, tot timpul invatam din cate o excursie de asta. Mancarea si bautura din ranch ne-au costat cam 30-40 de lei/seara, de persoana. Asta inseamna vreo 150 de lei plus ce am luat de acasa, inca vreo 80 de lei, deci 230-250 de lei.

Transport

Cel mai simplu e sa ai masina cu care sa urci pana acolo. Umpli masina cu prieteni si imparti costurile benzinei. Insa exista si alte modalitati de a ajunge la Garana: cu trenul pana la Resita, apoi cu microbuzele speciale care merg spre festival. Nu stiu sa dau detalii, insa, daca intereseaza pe cineva, pot sa intreb la organizatori.

O masina e utila atunci cand nu mai sunt locuri in Garana si cazarea se face la Trei Ape (aproximativ 3 km distanta de ranch) sau la Brebu Nou (6-7 km distanta). Noi am stat la Brebu Nou anul trecut si n-am avut masina (ne-a dus si ne-a luat cineva de acolo, dupa festival). In fiecare zi am mers pe jos pe distanta aia si nu doresc nimanui sa faca la fel.

Bilete

Costul biletelor (din ultimii doi ani, cel putin) a fost de 60 de lei/seara sau abonament de 200 de lei pentru toata durata festivalului. E un pret foarte mic pentru valoarea celor ce se urca pe scena, daca iei in calcul faptul ca un concert al lui Dave Holland in Romania ar putea costa cat abonamentul de festival.

Luati in calcul si faptul ca aproape toate trupele au cu ei discuri de vanzare si ca organizatorii au un magazin in care puteti gasi tricouri si alte materiale inscriptionate. Va spun sigur ca n-o sa va puteti abtine, dupa vreun concert mai misto, si o sa dati buzna la magazin sa va luati o amintire, ceva.

Echipament

Anul acesta n-a plouat deloc, dar e prima oara in 16 ani cand se intampla asta, sa nu ploua in timpul festivalului. Asa ca e foarte important sa va pregatiti pentru stat cateva ore in frig si/sau ploaie. O bucata de izopren e necesara, pentru ca in ranch nu exista scaune, exista banci facute din busteni taiati pe lung, care, normal, se uda atunci cand ploua. Desigur, puteti sa va aduceti de acasa scaune de camping, pe care sa le strecurati pe unde aveti loc. Cam asa ceva:

Apoi, echipamentul de munte cu un minim necesar: pelerina de ploaie, neaparat bocanci impermeabili (se face un noroi de nedescris in ranch, atunci cand ploua), bluze groase si pantaloni lungi. Nu va faceti iluzii ca va fi cald, chiar daca acasa la voi sunt 35 de grade. Noaptea de la Garana e extrem de racoroasa: in timpul zilei am avut 27-28 de grade, iar noaptea temperaturile au scazut pana la 12 grade.

Concluzii

Sa nu va asteptati la lux, nici chiar atunci cand va cazati la pensiune. Toata zona e un loc aproape salbatic, iar farmecul festivalului vine din faptul ca exista o libertate acolo pe care n-o gasesti in nicio alta parte. Esti liber sa te manifesti, sa canti, sa dansezi (toate astea in bocanci de munte si, eventual, cu pelerina de ploaie pe ochi) si sa te simti bine, fara pretentii.

Iar pentru muzica pe care o auzi dinpre scena merita sa traiesti mai simplu pentru cateva zile.


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *