Garana Jazz – costuri, cazare si alte detalii
|Stiu ca v-am innebunit zilele astea cu Garana Jazz, dar e un festival atat de frumos, facut cu atata pasiune, incat nu m-am putut abtine. Se pare ca relatarile mele de acolo au pus niste oameni pe ganduri, care si-ar dori sa incerce sa ajunga la anul. Pentru ei (si pentru altii) o sa scriu mai jos cateva sfaturi legate de ceea ce inseamna casa, masa, transport, costul biletelor, bagaj necesar etc.
Cazarea
Daca vreti sa mergeti la Garana in timpul festivalului si mai vreti sa si stati la o pensiune (adica un pat intr-o camera cu baie si dus), trebuie sa fiti foarte hotarati. De obicei, festivalul se tine in luna iulie, insa rezervarile la pensiuni se fac prin luna aprilie, maxim inceputul lui mai. Noi am rezervat niste camere la o pensiune foarte draguta, dar am sunat foarte tarziu, spre mijlocul lui mai, si am mai gasit doar camere cu baie comuna (o baie la doua camere), dar norocul nostru a fost a am avut nevoie de 4 camere, adica fix cate erau in mansarda pe care am ocupat-o si ne-am facut-o casa timp de 5 zile. Un alt noroc a fost ca pretul camerei a inclus micul dejun si masa de pranz, masa sanatoasa, de la tara, buna si gatita cu mare grija. Cu alte cuvinte, cazarea la Pensiunea Briza Muntelui din Garana ne-a costat 100 lei/noapte, cu demipensiune, adica un total de 400 de lei/persoana, cu grija inclusa. M-am simtit extraordinar de bine acolo si cred ca la anul tot acolo vom poposi.
Cazarea la pensiuni nu e singura optiune, iar o alta varianta e cazarea la gazde, pentru ca sunt foarte multi sateni care inchiriaza camere sau case intregi pe durata festivalului. Totusi, pentru asta trebuie sa fiti pregatiti si sa va aduceti de acasa tot ce aveti nevoie: mancare, apa (multa, apa din sat nu se poate bea), bautura, uneori chiar si ustensile pentru gatitul in curte. De obicei, cazarea la case e foarte ieftina, undeva in jurul sumei de 30-50 de lei/noapte si poate aveti noroc sa gasiti o gazda primitoare care va si gateste. Daca vreti sa gasiti gazde primitoare, e suficient sa cautati pe Google “cazare Garana” si veti gasi acolo numere de telefon de la pensiuni. Orice proprietar de pensiune va va indruma spre vecinii care gazduiesc participanti la festival in casele lor.
Mai exista posibilitatea de cazare la cort. Camping-ul e gratuit, dar nu exista niciun fel de facilitate, cum ar fi dus sau toaleta publica, totul e in natura. Si pentru ca Garana e un loc in care ploua destul de des, iar temperaturile scad destul de mult, trebuie sa fii foarte tanar si nepasator ca sa te bucuri de niste nopti la cort. Anul trecut, de exemplu, a plouat in continuu si am vazut concerte de jazz la 9 grade, in mijloc de iulie.
Mancarea
Si bautura intra tot aici, ca si aia trebuie cumparata. In Garana sunt vreo doua magazinase in care gasesti strictul necesar, deci nu e o optiune sa le cumparati pe toate de acolo. Daca stati la o pensiune, asa cum am stat noi, nu va mai bateti capul cu mancarea: micul dejun si pranzul se iau la pensiune, iar cina se poate lua in Ranch-ul in care au loc concertele (exista multa mancare gatita si mai putin mici si ceafa la gratar).
Pe noi ne-a costat bautura (apa, sucuri si alcool) vreo 300 de lei, insa am facut greseala sa ne luam si niste carnuri pe care sa le facem la gratar, nestiind ce vom gasi la pensiune. Evident, carnea n-a mai supravietuit, dar asta e, tot timpul invatam din cate o excursie de asta. Mancarea si bautura din ranch ne-au costat cam 30-40 de lei/seara, de persoana. Asta inseamna vreo 150 de lei plus ce am luat de acasa, inca vreo 80 de lei, deci 230-250 de lei.
Transport
Cel mai simplu e sa ai masina cu care sa urci pana acolo. Umpli masina cu prieteni si imparti costurile benzinei. Insa exista si alte modalitati de a ajunge la Garana: cu trenul pana la Resita, apoi cu microbuzele speciale care merg spre festival. Nu stiu sa dau detalii, insa, daca intereseaza pe cineva, pot sa intreb la organizatori.
O masina e utila atunci cand nu mai sunt locuri in Garana si cazarea se face la Trei Ape (aproximativ 3 km distanta de ranch) sau la Brebu Nou (6-7 km distanta). Noi am stat la Brebu Nou anul trecut si n-am avut masina (ne-a dus si ne-a luat cineva de acolo, dupa festival). In fiecare zi am mers pe jos pe distanta aia si nu doresc nimanui sa faca la fel.
Bilete
Costul biletelor (din ultimii doi ani, cel putin) a fost de 60 de lei/seara sau abonament de 200 de lei pentru toata durata festivalului. E un pret foarte mic pentru valoarea celor ce se urca pe scena, daca iei in calcul faptul ca un concert al lui Dave Holland in Romania ar putea costa cat abonamentul de festival.
Luati in calcul si faptul ca aproape toate trupele au cu ei discuri de vanzare si ca organizatorii au un magazin in care puteti gasi tricouri si alte materiale inscriptionate. Va spun sigur ca n-o sa va puteti abtine, dupa vreun concert mai misto, si o sa dati buzna la magazin sa va luati o amintire, ceva.
Echipament
Anul acesta n-a plouat deloc, dar e prima oara in 16 ani cand se intampla asta, sa nu ploua in timpul festivalului. Asa ca e foarte important sa va pregatiti pentru stat cateva ore in frig si/sau ploaie. O bucata de izopren e necesara, pentru ca in ranch nu exista scaune, exista banci facute din busteni taiati pe lung, care, normal, se uda atunci cand ploua. Desigur, puteti sa va aduceti de acasa scaune de camping, pe care sa le strecurati pe unde aveti loc. Cam asa ceva:
Apoi, echipamentul de munte cu un minim necesar: pelerina de ploaie, neaparat bocanci impermeabili (se face un noroi de nedescris in ranch, atunci cand ploua), bluze groase si pantaloni lungi. Nu va faceti iluzii ca va fi cald, chiar daca acasa la voi sunt 35 de grade. Noaptea de la Garana e extrem de racoroasa: in timpul zilei am avut 27-28 de grade, iar noaptea temperaturile au scazut pana la 12 grade.
Concluzii
Sa nu va asteptati la lux, nici chiar atunci cand va cazati la pensiune. Toata zona e un loc aproape salbatic, iar farmecul festivalului vine din faptul ca exista o libertate acolo pe care n-o gasesti in nicio alta parte. Esti liber sa te manifesti, sa canti, sa dansezi (toate astea in bocanci de munte si, eventual, cu pelerina de ploaie pe ochi) si sa te simti bine, fara pretentii.
Iar pentru muzica pe care o auzi dinpre scena merita sa traiesti mai simplu pentru cateva zile.
Tweet
Uite, ăsta-i un articol deosebit de util! Mă bucur tare-tare că l-ai scris, sper să am în sfârşit anul viitor “inspiraţia” să ajung la Gărâna!
No, ma bucur ca ti se pare util. L-am scris pentru ca n-as vrea ca oamenii sa mearga acolo si sa nu fie foarte fericiti de conditii si apoi sa-mi iau injuraturi ca n-am zis tot :))
Nu vreau să comentez muzica, biletele și/sau prețul lor, cât de primitori sunt sau nu cei din Gărâna sau condițiile de cazare care sunt, în ciuda prețului, precare.
Dar. Toată zona e un loc sălbatic la propriu. E multă mizerie, multă lipsă de bun simț și o organizare care lasă de dorit. Nu mă refer la spațiul din jurul scenei, ci la atmosfera în ansamblu. Gărâna – 3 Ape e un loc murdar, populat până la refuz de tot soiul de oameni. De la cei cu masinile printre copaci, la cei cu toporul în mână care taie copaci verzi pentru foc si, desigur, la cei cu difuzorul în portbagaj pentru că, nu-i așa, e frumos să ai o alternativă la jazz-ul ăla.
Din nou, exceptând muzica, dacă trebuie să fii acolo (sau dacă îți place bâlciul) mergi, dar libertatea… Concluzia e că, în amalgamul de țărănisme, poți găsi un colțișor în care să te simți ok. Dar greu. Drumul, parcarea și circulația de acolo propun să rămână subiect tabu.
Acum mă simpt obligat să compun ”expertiza”, pentru a înlătura din peisaj ”n-ai fost, nu știi”:
– Frecventez destul de des zona, fost la festival anul ăsta și anul trecut;
– Casă în Brbu Nou, cunosc atmosfera uzuală din zonă;
– Cunosc amenajările hidrotehnice din zonă, inclusiv zonele mai mult sau mai puțin turistice Văliug, Breazova, Secu, Crivaia, 3 Ape, Semenic;
– Luat zona atât la pas cât și la roată;
Ca o notă suplimentară, i-aș sfătui pe cei care se bălăcesc în Timiș să viziteze lacul 3 Ape, din golirea de fund a căruia izvorăște râul Timiș. Nu, vacile din amonte de localitatea Șag nu sunt adevărata problemă.
Sigur ca daca vrei sa gasesti nod in papura, se poate. Nici nu e greu. Asta nu diminueaza cu nimic calitatea festivalului, sunt oameni care merg acolo an de an, care vin din strainatate pentru el. Amu, n-or fi nici aia chiar cretini sa vina la un festival unde totul e o mizerie sinistra.
E bine sa discuti despre cazare din timp, asa cum spui, Nebu. Sunt oameni care isi programeaza venirea la urmatorul festival inca de la finalul celui curent si, cu 2-3 luni inainte de festival e deja durere, ca locurile cele mai bune sunt luate. Sunt si preturi mari pe acolo, total nejustificate pentru nivelul de trai din Romania, dar ne-am obisnuit deja sa fim jupuiti de cate ori prinde un ‘hotelier’ ocazia, ca asa se face turismul in Romania.
Dar in total este o experienta frumoasa si, cu toate neajunsurile zonei (acum 3 ani stiu ca drumurile erau inca proaste din Resita, de mi-era mila de masina mea cea noua), e un loc pe care merita sa-l vizitezi. Dar sa ai ce trebuie la tine, haine subtiri si groase, pentru ca, daca da al de sus ploaie, se face noimebrie in mijlocul verii.
Fiind si prin organizare in ultimii 2-3 ani pe care i-am prins la Garana, am avut si experiente minunate, cu oameni ce au stiut sa ofere servicii excelente, dar ne-am facut si nervi cu tampiti care nu inteleg ca au 4-5 zile sa faca niste bani cinsitit, dupa care se cam goleste zona, si se dadeau de ceasul mortii ca trebuie sa gateasca (sau sa incalzeasca) mancare la 10-11 seara. Pai, da, gatesti, pentru ca de asta se platesc sume destul de serioase pentru mancare si, daca atunci se termina un concert, atunci iti vin si clientii.
De la multi am auzit vorbe numai de bine. Colega mea Ioana a si fost la festival si vorbeste cu atata pasiune de locul ala si ce se intampla acolo incat la anul voi face tot posibilul sa ajung. http://cjl.ro/2qv
Dojo, sa stii ca anul trecut am observat lucrurile despre care vorbesti, dar anul asta nu. Nu stiu de ce, poate ca noi am avut noroc sa ne cazam la o pensiune la care toata lumea ne-a purtat de grija de m-am simtit chiar ca acasa la mama. Drumul e reparat in proportie de 80%, deci nu mai e chiar asa rupere. Eu zic ca totul merge spre bine.
Psaico, pai sa vii la anu’, ca n-o sa-ti para rau. O sa te anunt cand ne facem rezervarile, poate facem gasca mai mare