Revelatii festivaliere

La fiecare festival la care merg, la fiecare noua editie la care particip (indiferent de festival) am cate o revelatie (uneori mai multe), fie ca e vorba de un spectacol, un artist, un masterclass etc.

La Ideo Ideis, anul trecut, l-am intalnit pe Vlad Balan (v-am mai tot povestit despre el, are 18 ani, se pregateste sa dea examen la actorie si e unul dintre tinerii actori care, in cativa ani, va fi mare de tot). Tot Ideo Ideis mi-a furnizat, in cele doua zile de cand sunt aici, inca doua motive sa ma bucur ca am ales sa fac ceea ce fac, sa ma bucur de noptile petrecute scriind, studiind si citind, adica exact acele lucruri pe care oricum simt ca nu le fac suficient, dar care ma ajuta, an de an, sa colind festivalurile tarii si sa ma imbogatesc cunoscand oameni noi si sa traiesc altfel de experiente personale.

“Familia Tót” (regia Victor Frunza), un spectacol invitat in afara competitiei de la Ideo, care il are in distributie chiar pe co-directorul acestui festival, Alexandru Ion, pe care l-am vazut prima oara pe scena. A fost o experienta mai mult decat minunata sa vad ca acest om nu e numai un tanar cu viziune si cu o putere de munca pe care multi o invidiaza, ci e si un actor foarte bun, capabil sa transmita emotii puternice, sa te faca sa razi si sa plangi in acelasi timp, sa te aduca langa el pe scena si sa te tina acolo, tintuit, pana cand ultima picatura de aplaudat frenetic se aude stins intr-un ecou al unei sali de spectacole mult prea mici.

In acelasi spectacol l-am vazut si pe Sorin Miron, intr-un rol delicios (nu am gasit alt cuvant, va spun, a fost o incantare sa-l urmaresc) de femeie, mama si stapana a unei case care era data peste cap de aparitia unui musafir neobisnuit (dar mai multe despre spectacol puteti citi aici). Am fost atat de uimita si fericita ca l-am vazut pe scena, incat i-am luat un interviu care va fi disponibil in curand pe Liternet.ro.

Mi-am dat seama, urmarind spectacolul de joi seara, ca textele unguresti sunt foarte foarte bune, ca au o satira speciala, ce apartine, intr-un fel, omenirii intregi, nu specifica doar tarii din ale carei povesti s-a inspirat dramaturgul. La festivalul TESZT de la Timisoara am vazut cateva spectacole care au avut la baza texte unguresti si, dintr-o data, am realizat ca voi incepe sa urmaresc mai mult piese care pornesc de la autorii unguri.

Despre Lorette Enache si pasiunea ei pentru dans, v-am povestit ieri, insa, intre timp, am stat de vorba cu ea si am fost fermecata de aceasta femeie modesta si ancorata intr-o realitate care nu e dreapta cu oamenii cu adevarat talentati si buni. Interviul e aici, sper sa aveti rabdarea sa il cititi si sa va bucurati alaturi de mine de descoperirea unui om frumos.

Azi, program toata ziua: masterclass-uri (doua, unul cu Marcel Iures, celalalt cu juriul festivalului: Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, moderator Catalin Stefanescu), conferinta de presa, spectacol de teatru deseara.

V-am zis ca sunt fericita ca sunt aici?

Organizator: TETA
Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Consiliul Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Directia Judeteana de Sport si Tineret Teleorman, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria, Muzeul Judetean Teleorman, UNATC, Institutul Cultural Roman, BORTUN OLTEANU, NexT, Godot, D’Avent, Catalactica, Societal, Conciato
Sponsori: Coca Cola Hellenic, glade, TELDrum, Euricar, Proinvest SRL, Edelweiss, Eurosiloz
Proiect finantat de AFCN
Campanie: Rusu+Bortun Brand Growers

Credit foto: Adi Bulboaca | Ideo Ideis 2012


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *