“Nu putem face nimic daca nu indraznim” – un interviu cu Marta Usurelu

Marta Usurelu e redactor-sef al revistei BIZ si sef peste BizForum, organizator de evenimente cu si despre Social Media in relatia cu marcile romanesti (de prestigiu sau nu). Asa suna, foarte sec, o scurta prezentare despre ceea ce face Marta la birou, in fiecare zi.

Am cunoscut-o acum 2 ani, cu ocazia primului Social Media Summit din tara, organizat la Timisoara. O femeie stapana pe ea, tot timpul cu zambetul pe buze, dar cu acea atitudine a omului care stie exact ce face, ce vrea si ce cere de la cei cu care lucreaza. N-as putea spune ca ne-am imprietenit, cele cateva intalniri de-a lungul celor doi ani nu au fost niciodata menite sa ne apropie foarte tare si sa ne impinga la confidente. Am vazut-o si ca femeie de afaceri, si la un pahar de vorba dupa eveniment, cand se relaxeaza, si cum e atunci cand e doar mama. De fiecare data m-a uimit cu forta ei, cu felul in care stie sa se separe de lucrurile care i-ar putea face rau.

Pentru ca se apropie a treia editie de SMS Timisoara (si a 10-a editie pe tara), am indraznit sa o rog sa-mi raspunda la cateva intrebari. Daca veti avea rabdarea sa le cititi, o sa o descoperiti pe Marta mai personala decat in multe alte interviuri, entuziasta si sincera.

Au trecut 3 ani de cand ai preluat revista Biz, cu tot cu creante si probleme de imagine. In acesti ani, impreuna cu echipa pe care o conduci, ati reusit nu numai sa salvati revista de la disparitia din print, ci s-o faceti si una foarte citita, tocmai acum, cand foarte multa lume canta prohodul print-ului. Ce ati facut voi diferit fata de altii?

Ne-am facut treaba de jurnalist asa cum trebuie si nu se mai face, din pacate. Cu pasiune si cu obiectivitate si mai ales cu focus pe informatiile legate de tendinte si de analize. Astazi, oricine poate vedea online ce s-a intamplat peste noapte. Poate citi si cauta subiectul care-l intereseaza. Provocarea echipei Biz este si a fost sa ofere cititorului ceva care in acest context al onlinelui sa conteze. Sa-l atraga. O analiza sau o perspectiva pe care nu a gasit-o in alta parte. Sau oameni de afaceri, personalitati pe care sa le descopere si despre care sa aiba posibilitatea sa citeasca informatii noi si relevante. Am marsat foarte mult pe inovatie si creativitate in tot ce am facut! Concret, continutul revistei este insotit de imagini speciale, de coperte inedite si cu elemente de productie unice nu doar in Romania, ci in general in printul de reviste de afaceri. Am cautat mereu sa oferim o informatie diferita, ambalata intr-un mod care sa te atraga si sa te faca sa vrei sa pastrezi revista, nu s-o arunci dupa ce ai citit-o.

Proiectele speciale ale revistei au fost destul de multe si creative. BIZ 48h (care presupunea sa scrieti intreaga revista in 48 de ore), pregatirea revistei intr-un mall, evenimentele la Amsterdam etc. va plaseaza, cred, pe locul I in topul creativitatii unei echipe redactionale (daca un asemenea top ar exista). Voua cum va vin ideile si cum functionati, ca echipa, pentru a face atatea lucruri despre care lumea vorbeste (de bine)? Cine are idei si cum ajungeti sa le puneti in aplicare?

In 2009 cand am preluat revista Biz am avut si posibilitatea sa-mi aleg in echipa o serie de jurnalisti care au inteles ca presa, asa cum era atunci, asa cum este acum, nu mai are sanse. Mai mult, Biz este singura revista independenta de pe piata. Nu are un grup in spate care sa o sustina si sa ne fie alaturi in caz de zile negre. Cand am pornit la drum in septembrie 2009 revista nu avea doar creante de imagine, avea datorii si multi dintre advertiserii din piata nu erau atrasi de acest titlu. Am inteles atunci ca trebuie sa demonstram tuturor ca suntem buni. Ca stim ce facem si ca meritam atentia tuturor. Am muncit mult si am inteles ca fara proiecte care sa uluiasca, proiecte crezute a fi imposibile nu putem atrage atentia asupra noastra. Atentie: nu aveam promovare pe TV sau in alte publicatii. Vedeau ce facem cititorii nostrii, prietenii, concurentii si cei care ne urmareau pe online. Proiectele speciale au fost o trambulina care n-au aruncat in centrul reflectoarelor. Tot ce am facut a fost iesit din comun si a atras atentia. Proiect dupa proiect am demonstrat tuturor, dar mai ales noua, echipei de jurnalisti, ce putem face. Cine suntem! Iar atentia si interesul tuturor s-a indreptat catre noi. In doi ani am devenit lider de piata pe segmentul nostru de business. Ideile? Fiecare o din echipa a venit cu o idee. La sedinte, la masa, la zilele onomastice. Despre Biz 48 initial am spus aproape toti ca e imposibil. Ideea Biz Bruxelles ne-a venit intr-o pizzerie, spre exemplu. De la idee si pana a doua zi la sedinta a fost sufiecient sa conturam un plan strategic si in 2 luni ideea a devenit realitate.

Am inteles ca nu putem face nimic daca nu iesim din rutina. Daca nu indraznim. Si mai ales ca nimic nu iese fara munca. Multa. Fara sudoare si dorinta incrancenata de a reusi. Nu sunt cuvinte goale! Asta este povestea Biz! O poveste care pare incredibila dar care a uimit pe toti cei are au auzit-o si aflat-o!

BIZ nu mai e de mult doar o revista de business, incepe sa devina o ideologie. Ati fost deschizatori de drumuri, prin conferintele pe care le organizati pentru oamenii din companii si cei care activeaza in online. Cum a fost sa fiti printre cei care pariaza, in mod special, pe Social Media? Ai simtit ca v-ati asumat niste riscuri sau ai fost absolut convinsa ca aceste conferinte vor functiona si vor avea ecou?

Am ales mereu sa scriem despre tendinte. Si am facut-o convinsi ca oamenii vor sa citeasca si altceva decat ce a mai facut omul de afaceri X care aparea in aceeasi saptamana in toata presa, sau topuri despre cei mai bogati afaceristi. Am vrut sa fim originali si am tratat cu mare seriozitate marketingul, brandingul, antreprenoriatul, zona de Green&CSR, tehnologia si inovatia. Si pe aceste domenii am organizat evenimente care au devenit reper in piata.

Social Media era pentru cei mai multi o utopie in urma cu cinci ani. Bloggerii? Imi vine sa rad cand imi amintesc! Erau perceputi a fi niste impertinenti cu pretentii. Echipa Biz a inteles inaintea altora ca se schimba paradigma. Comunicarea, modul in care relationam se schimbau cu o viteza uluitoare. Si am pariat pe social media. Am avut o mana mai mult decat norocoasa!

Ne-am asumat o multime de riscuri. Oamenii din companii nu credeau in social media. Nu intelegeau despre ce scriem si despre ce este o astfel de conferinta. Am cautat cu lumanarea, pot spune, companii care indrazneau sa faca social media si ii intervievam, ii invitam sa vorbeasca la conferinte. Am organziat traininguri, seminarii, am facut evenimente in toata tara oferind celor interesati o platforma unica prin care am adus in acelasi loc oamenii de comunicare, marketing manageri, brand managerii, bloggerii si agentiile intercative. Sponsori? Nu existau practic pentru acest domeniu. Dar, au aparut. Nu stiam ceva fi. Am vazut oportunitatea si am pornit la drum. Social Media s-a dovedit a fi un pariu pe care ni l-am asumat si pe care l-am castigat.

N-ati vrut sa deschideti drumuri doar in Bucuresti, ci ati luat-o la picior prin tara. Social Media Summit a inceput in 2010, la Timisoara, si a fost prima mare conferina cu si despre Social Media care a avut loc in alta parte decat la Bucuresti. Apoi a continuat la Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Brasov si, incepand de anul trecut, si la Bucuresti. De ce in tara si de ce prima oara la Timisoara?

Cu acest eveniment am ajutat la cristalizarea si profesionalziarea blogosferei. Ne-am asumat rolul de dezvoltator si mai ales de educare cand am pornit sa facem Social Media Summit in tara.

Imi amintesc ca impartaseam celor din industrie intentia de a porni sa facem o serie de evenimente dedicate social media in marile orase. Nu primeam raspunsuri incurajatoare. Cu toate acestea, am pornit Summit-ul convinsi ca o sa iasa. Am enumerat marile orase si am ales Timisoara, din instinct. Si nostalgie. La Timisoara a inceput totul, nu? Asa a fost si pentru Social Media Summit. Iar cei 250 de oameni care au venit in 2010 la SMS Timisoara ne-au demonstrat cata dreptate si ce intuitie buna am avut!

Ce aduce nou a treia editie a Social Media Summit Timisoara?

Aduce multe studii de caz. Exemple concrete de ce se poate face in si cu social media. Bloggerii mari sunt insotiti de multi oameni din companii care vin si spun ce asteapta, ce pot oferi. Stim foarte bine ca bloggerii vor ceva. Companiile vor ceva, oamenii de comunicare vor ceva iar agentiile interactive la fel. In esenta cercul este complet. Trebuie doar sa inteleaga fiecare parte ce are de facut. Simpla punere in acelasi loc a jucatorilor din acest domeniu face minuni! Iar ca noutate, fata de editiile trecute, vom avea un training, bineinteles de social media, sustinut de unul dintre cei mai cunoscuti trainneri si consultati de social media, Cristian Manafu.

Sunt multi parteneri implicati in buna desfasurare a evenimentului pe plan national si sunt convinsa ca nu a fost usor sa-i cooptati in a sprijini acest gen de evenimente, intr-un domeniu in care inca toata lumea invata, deci nu se poate pune problema de experti. Unii sunt parteneri chiar de la prima editie. Daca ar fi sa citeasca cineva de la o companie acest interviu, cum i-ai spune ca merita sa se implice intr-un eveniment de felul acesta? (Chiar daca asta presupune participarea in public la eveniment, nu ca partener.)

Este esential ca acest om sa aiba mintea deschisa. Sa inteleaga ca traim intr-o lume in permanenta miscare si schimbare. Dar mai ales ca social media, fie ca vrei sau nu, exista. Ajunge sa faca parte din compania ta. Sa o implice. Si cu cat ajuti sa intelegi fenomenul mai repede, cu atat ai mai mult de castigat. Ii invit pe cei care cred sau nu cred in social media sa participe la eveniment. Din nou, sa incerce sa fie deschisi. Cel mai relevant este sa vada ce a putut face social media pentru alte companii asemanatoare. Si i-as mai spune ceva. Sa nu creada ca social media este ieftina si, mai ales, la indemana oricui!

Marta mai are timp de viata personala? Sot, copil, revista, evenimente conexe, 24 de ore intr-o zi nu sunt suficiente pentru tot ce e de facut. Totusi, pare ca ai reusit sa demolezi, cumva, acea vorba care zice ca trebuie sa alegi: familie sau cariera. Tine de time management sau de pasiune (pentru cariera si familie, deopotriva)?

Da, am timp sa le fac pe toate. Am fost obligata sa invat sa ma organizez, sa prioritizez si mai ales sa deleg. Am avut momente grele in care simteam ca sunt la limita puterilor. Dar sunt fericita ca am invatat sa nu ma mai frustrez si sa spun celor din jur ce vreau de la ei. Este o mare realizare! Si, sincer, acum dupa trei ani de munca 24 din 24 pot sa spun ca am reinceput sa dorm.

Cred ca totul tine de tine. De felul in care esti! Daca ai curaj si puterea sa vrei sa faci ceva, faci! Nu e usor dar daca faci cu placere nu mai este atat de greu. Cred ca este foarte important sa-ti dai seama ce vrei. Daca vrei si familie si cariera, atunci le ai. Daca alegi intre ele, clar ai ce alegi.

In incheiere, mi-as dori sa vad un raspuns instinctual, scris dintr-o suflare. Daca ar fi sa dai trei motive pentru un student (la comunicare, sa zicem) sa participe la Social Media Summit Timisoara, care ar fi acelea?

E greu cu sfaturile… ideile, creierul nostru sunt cea mai importanta arma si comoara pe care o avem. As vrea sa-i indemn sa nu se limiteze si sa renunte la ce-si doresc doar pentru ca sunt de parere ca nu vor reusi. Ii indemn sa nu se lase. Cred ca aceasta atitudine este castigatoare si ca te ajuta sa-ti descoperi cu adevarat ce iti doresti, atat pe plan personal si profesional. Tinerii care vor sa vina la Summit ar trebui sa vada acest eveniment ca pe o mare de idei, de posibilitati in care ei pot veni si alege o idee care li se potriveste si pe care, ulterior, pot construi personalizat.

Daca ati ajuns pana aici, poate v-am convins ca SMS Timisoara e un eveniment la care trebuie sa participati. Acesta e programul, iar inscrierea e gratuita, trebuie doar sa va inscrieti aici.


4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *