Dati-mi voie, stimabililor

Ma uit la TV destul de des in ultima vreme. La Vocea Romaniei, Romanii au talent si alte productii de felul asta. Am spus deja care e parerea mea despre binele pe care il fac unor oameni cu adevarat talentati, nu o sa mai revin pe subiect. In plus, in timpul emisiunilor nu tre sa stai geana pe tv, asa ca vin la fix in momentele in care mai aranjez niste haine in dulap, mai dau cu matura, mai sterg praful. Una peste alta, imi dau o stare de bine si ma distrez foarte tare, de cele mai multe ori.

Nu asta se intampla cu noua productie a Pro TV, Master Chef. Am privit doar 10 minute, saptamana trecuta, insa ceea ce am vazut acolo m-a umplut de nervi si prea curand n-o sa mai urmaresc acea emisiune. Pentru ca acel juriu e de o nesimtire pura, nu conteaza ca asa e formatul si asta e felul in care trebuie sa se manifeste.

Eu inteleg ca se copiaza productiile, ca doar in felul acesta se poate obtine efectul scontat de producatori. Ca productiile asa vin ele, cu niste reguli clare de pastrare a formatelor, ca la franciza: vrei afacerea? no, fa-o asa cum zicem noi ca trebuie s-o faci. Sunt de acord, iar Pro TV-ul face o treaba excelenta in acest sens: toate formatele importate sau adaptate de ei au fost, pana la ultimul, succese rasunatoare, cu niste cifre de rating ametitoare, neatinse de alte televiziuni. (Am mai zis eu ca Mona Segall ar trebui sa detina jumatate din averea lui Sirbu, ca e facuta de ea.)

Dar, dati-mi voie sa imi spun nemultumirea: nu e normal, in nicio tara din lume, in nicio emisiune, sa dai cu niste oameni de pamant (la figurat vorbind), jignindu-i cu chestii de genul “stii cat de tare imi vine sa te iau la palme acum?”, sa trantesti mancarea si s-o arunci de toti peretii, pentru ca asa ai tu chef, “ca asa e formatul”. Mai ales cand nu esti chiar ditai bucatarul si intr-o tara in care mancarea e inca un subiect sensibil (mai sunt foarte mult oameni care au facut foamea pe vremea comunismului). Iar o emisiune care presupune ca acei jurati sa vorbeasca excesiv de urat cu niste oameni, oricat de slab pregatiti ar fi ei, nu are cum sa fie pe placul meu, vreodata.

Se vorbea aseara, pe Twitter, despre faptul ca pe bucatarii buni nu-i gasesti pe Google, ci la restaurantele cu staif. Da, sunt de acord. Dar mai e un aspect: daca eu, telespectator roman, vreau sa aflu mai multe despre niste oameni care sunt prezenti intr-o productie, unde merg sa ma informez? Dau un mail celor de la Pro TV sa ii rog sa imi dea si mie date despre oameni? Sau nu e normal sa vreau sa fiu informata si sa nu dau cu bata in balta cand zic ca aia is niste aroganti care nu stiu sa faca vreo mancare mai fancy? Pentru ca la ditai holdingu’, ma asteptam ca oamenii de comunicare de la Master Chef sa dea macar un comunicat de presa si sa spuna cine naiba-s aia si de ce au tot dreptul din lume sa jurizeze asa un concurs.

Eu stiu de la bunica o treaba: daca faci mancarea in graba si cu frica, o faci amara. Cam asa e si emisiunea asta.

PS: domnul Copolovici, care e participant la emisiune, e un bucatar desavarsit, dupa parerea mea. Drept urmare, n-are nevoie de arogantii aia sa-i spuna ca e bun. Au spus-o sute de guri care au mancat niste chestii divine la Kopel’s, de-a lungul timpului.


12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *