Un designer nu e un croitor

Nu prea stiu cum sta treaba cu designul vestimentar, nu ma pricep si singurele haine “unicat” pe care le-am purtat au fost croite de vara-mea, care-i croitoreasa si care e suficient de tanara cat sa inteleaga ce-mi doresc. Oricum, sunt ani buni de cand n-am mai fost la ea sa-mi fac vreo rochie.

Pasionata de moda si de tendintele vestimentare n-am fost niciodata. Nici nu cred ca voi fi, eu sunt destul de clasica in alegerea hainelor pe care le port. Singurele sfaturi vestimentare pe care le-am acceptat pana acum sunt de la Carmen, o femeie apriga, desteapta si care traieste moda (doamna, stiu ca sunteti ocupata, dar mai scriem si noi pe blogul ala?). Totusi, niciodata n-am avut inspiratia s-o intreb de ce naiba trebuie sa traim noi sezon de sezon cu fraze de astea pompoase gen “tendintele pe anul acesta sunt…” sau “culorile care nu trebuie sa lipseasca din garderoba sunt…”.

Le-am intrebat pe fetele de la My Fashionizer, carora le-am spus ca eu nu cred in lucrurile dictate de altii si nu cred ca e normal ca vreun designer de top sa-mi spuna mie ce culori ar trebui sa port. M-am bucurat sa vad ca nici ele nu cred neaparat in asta, dar mi-au si explicat ce inseamna toata treaba asta: asa cum in literatura sau in muzica exista curente pe care autorii le creeaza sau le aplica cu mare succes in operele lor, creatorii de moda interpreteaza curentele acestea si le transpun in linii vestimentare si culori, adica e felul lor de a transmite ceea ce altii trasmit prin muzica sau scris.

Atelierul My Fashionizer are designeri tineri, din Timisoara, care au refuzat sa plece din tara pentru ca aici vor sa munceasca, oricat le-ar fi de greu sa razbata intr-o lume in care designerul vestimentar este intrebat “auzi, nu-mi stramtezi si mie niste blugi?”. Pe langa asta, mai au si ghinionul de a se lupta cu moda de a merge la mall, daca mergi la designer sa-ti faci ceva special, nu te vede juma’ de oras. Insa cred ca oamenii care tin cu adevarat la stilul lor o sa aleaga o croiala desenata pentru ei in detrimentul uneia de serie.

E scump? Da, poate, nu toata lumea isi permite sa dea 500 de lei pe o rochie sau 300 de lei pe o pereche de pantofi, insa nu toate produsele lor au pretul asta. Pana la urma, pretul pe care il platesi se reflecta in calitatea materialelor folosite si in grija cu care sunt imbinate.

Eu o sa-mi iau de la ei o pereche de pantofi (facuti manual, desigur), la care mi-a ramas sufletul. Poate si rochia aia din poza, daca reusesc sa-i conving sa o faca verde 😀


9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *