Altii despre noi – Romania conteaza!
|Prea incrancenati suntem cand ne uitam la noi si la locurile in care ne ducem viata. Banuiesc ca nu doar noi facem asta, desi nu i-am prea vazut pe altii sa se planga atat de mult. Stiu ca si eu zic despre orasul in care m-am nascut(si pe care il iubesc, fara indoiala), ca e un loc tare plictisitor daca stai in el mai mult de o saptamana (si nu in timpul FITS sau al altui festival, ci in zilele lui obisnuite, ca sa zic asa).
Ca Romania conteaza asta am inceput sa vedem tot mai mult. Medaliati la olimpiade internationale, buni la sporturi diverse, incepem sa ne ingrijim de istorie, asa cum stim si putem, incepem sa reconstruim orase, crestem festivaluri care mai de care mai importante si mai dedicate unui singur scop: sa crestem numele nostru, sa schimbam perceptia de romani pe care ii doare in cot de ceea ce se intampla in jurul lor.
Printre toate aceste mici minuni care ne indreapta pasii spre o normalitate mult asteptata, Festivalul George Enescu e un fel de nestemata (pe care inca n-am izbutit s-o ating, dar vine si vremea aia). Prima editie a avut loc in 1958 si, de atunci, numele Romaniei s-a legat definitiv de un eveniment la care au participat, de-a lungul anilor, personalitati ale lumii muzicii clasice. Pe langa festival, Concursul George Enescu e o piatra de cucerit pentru toti cei ce vor sa-si fac o cariera in lumea asta.
Anul acesta, in premiera, concursul se va tine separat de festival, adica in perioada 6 – 27 septembrie. Si poate ca n-oi fi in Bucuresti sa vad cu ochii mei ce se intampla pe acolo, dar departamentul de PR al festivalului mi-a promis ca ma va tine la curent cu toate chestiile misto care se intampla in aceasta perioada. Pe unele le voi scrie aici, pe altele le voi povesti pe Twitter sau Facebook.
Cel mai fain sentiment de pana acum, la primirea informatiilor: filmuletul de mai jos, 3:44 de minute, in care pianista Elisabeth Leonskaja (celebra, de altfel, considerata “ultima mare doamna a scolii ruse”) povesteste despre participarea ei la Concursul Enescu, emotiile de atunci si emotiile avute de fiecare data cand intra in Ateneul Roman. Da, toate acele cuvinte spuse de ea sunt despre Romania noastra. Va rog mult sa va rupeti cateva minute din timpul vostru, o sa va placa ce vedeti si auziti, sunt convinsa.
Festivalul George Enescu are site, Facebook, Twitter si Instagram. Daca vreti sa ii fiti aproape chiar de la distanta, urmariti conturile lor; n-o sa va para rau.
Tweet
“… o sa va placa ce vedeti si auziti, sunt convinsa.” Piele de gaina. Nu ma asteptam.