“Stiati ca…” – preambul de PLAI 2014
In dreapta mea, niste fete de liceu (si cateva de facultate) povestesc despre cum si cand au invatat limba engleza. In timpul asta, impletesc niste fasii de materiale colorate ce vor fi folosite la decorarea unor copaci sau a unor structuri din lemn ce servesc drept baruri si restaurante.
Suntem, cu totii, in Muzeul Satului Banatean, unde ne pregatim de inceperea celei de-a noua editii a Festivalului PLAI. Eu scriu asezata pe un palet din lemn, iar ca masa am doi paleti din lemn, pusi unul peste celalalt. Am si birou de ala adevarat, inchis, si cu masa speciala pentru scris, dar cum as trai pregatirile daca m-as inchide intr-o camera?
Suntem obositi, fiecare din motive proprii, dar nu se plange nimeni. Din contra, pe masura ce se apropie ziua de vineri, ne animam si ne energizam tot mai tare. Unii de la altii, de la copacii din muzeu, de la soare, de la iarba verde, de la rasetele multe din timpul muncilor mai mult sau mai putin grele.
Dar revenind la titlu, sa va povestesc despre lucrurile foarte faine din spatele a ceea ce se vede; unele au mers mai departe catre presa, altele sunt mai putin stiute, dar nu lipsite de importanta. Drept urmare, stiati ca:
– afisele PLAI 2014, alea pe care le vedeti prin oras sau aiurea, au fost “cusute cu drag” (adica folosind imaginatie, ac si ata) de Lia Radoi? Apoi fotografiate, alaturi de obiecte din atelierul Liei, toate avand legatura cu istoria si prezenta ei la PLAI de-a lungul anilor. Cred ca e cel mai “hand-made” afis pe care il cunosc. “Am asteptat 40 de minute sa prind lumina aia cea mai buna pentru fotografie. Cu o zi inainte a plouat, iar in ziua urmatoare am pandit un nor care sa faca lumina perfecta.” – spus de Lia, prin telefon.
– vom avea 1000 de metri patrati de suprafata acoperita? Chiar azi au venit cele 7 “corturi africane” care ne vor feri de ploaie sau de soare, dupa caz. Partenerii culturali au si ei cortulete, asa ca nu va fie frica de ploaie, avem unde sa ne adapostim toti, in caz de nevoie.
– RATT ofera transport gratuit tuturor participantilor? Cu alte cuvinte, daca aveti bratara de acces pe mana sau biletul de intrare, puteti circula pe orice linie de autobuz, expres, tramvai sau troleibuz din oras. Pe langa asta, exista un autobuz care pleaca o data la o jumatate de ora de la Punctele Cardinale spre MSB si invers.
– anul acesta, in premiera, Scena 2 a festivalului are un program special care contine teatru, dans si muzica live? Si asta e marea mea bucurie. S-a muncit un an intreg la realizarea programului si la eficientizarea costurilor pentru programul ales, iar propunerile sunt excelente. Recomand, desigur, Balerina Magnetica, Zic-Zac si workshop-ul de body percussion.
– tot in premiera, filmul Usturoi va fi prezentat la Timisoara? A mai fost in alte orase, dar la noi n-a ajuns inca. Ajunge peste doua zile, vineri, de la ora 23.30. Merita, sa stiti. Ca, de altfel, tot programul de la Casa Filmelor.
– cel mai vechi partener cultural al PLAI Festival e Penitenciarul Timisoara? Primele munci in MSB din 2006 s-au facut cu ajutorul lor, oamenii au in fiecare an un program special (anul trecut au prezentat chiar o piesa de teatru), iar anul acesta au ateliere de pictura, portret in carbune, chitara bas sau tobe. tot programul partenerilor culturali se afla aici.
– o alta premiera este proiectul Subcarpati + Orchestra, 100% PLAI? Si mai stiati ca Bean, prima oara cand a vorbit cu Tako (co-fondator PLAI) despre posibilitatea unui asemenea concert, a refuzat? Nu se simtea pregatit. Intreaga poveste a proiectului e scrisa pe blogul PLAI.
Urmeaza niste zile pline. Frumoase. Calde. cu oameni buni si frumosi si calzi. Urmariti-ne pe Facebook, Twitter si Instagram. O sa va placa atat de mult incat n-o sa vreti sa ratati editia viitoare.
TweetRelated Posts
-
Trei de trefla – 2
2 Comments | Jan 5, 2011
-
Obsesii muzicale
1 Comment | Aug 15, 2008
-
Cutiuta muzicala
2 Comments | Jun 4, 2008
-
Obsesii muzicale 22
1 Comment | Mar 12, 2009