Timișoara și bicicletele

shutterstock_291704879 Noul subiect hot preluat de absolut toate publicațiile, în frunte cu părieriștii șefi ai online-ului românesc: ce grozăvie fac nenorociții ăia de la Timișoara, amu` le-o cășunat pe bicicliști, cărora le interzic accesul pe pietonalele din centrul istoric.

Sigur, măsura nu e una normală, dar nici situația bicicliștilor din Timișoara (și, implicit, din România) nu e una chiar roz. Spun asta din perspectiva omului care, din când în când, se mai aventureaza pe câte o bicicletă, cu inima cât un purice și palmele transpirând intens; bonus, febră musculară de la încordare și teamă. Pentru că înainte de a ne lamenta pe marginea deciziei primăriei de a interzice accesul bicicliștilor pe pietonalele din centru, ar trebui să discutăm ceva concret pentru a le face tuturor o viață mai bună pe străzi: bicicliști, pietoni, șoferi.

De unde pornește decizia primăriei. (Speculație)

Lucrez în centrul orașului, adică fix în bucata aia care va deveni exclusiv pietonală. Nu cred că există zi în care să nu-mi stea inima când aud o frână bruscă de bicicletă în spatele meu sau când trebuie să mă dau în lături cu viteza lui Chuck Norris pentru că un domn biciclist nu consideră necesar să-și adapteze viteza de mers la ceea ce întâlnește în drumul lui. E uimitor cum unii bicicliști consideră că e normal să meargă cu 30 la oră printre pietoni.

Altă fază reală, văzută de niște bicicliști și povestită unui alt biciclist: „O fată drăguță, cu fustiță, pe o bicicletă și mai drăguță, cu coșuleț, mergea boem prin Victoriei (pentru non timișoreni, Piața Victoriei e pietonală). Câțiva metri mai încolo, o fetiță de câțiva anișori alerga dintr-o parte în alta, plină de energie, nu foarte supravegheată ne părinții care se plimbau prin centru orașului la fel de boem. Fata a lovit fetița, s-a dat jos de pe bicicletă ca să vadă dacă s-a întâmplat ceva rău (nu se întâmplase decât o sperietură) boemia tuturor s-a rupt, părinții au devenit fiare, fata a fugit ca să scape nelinșată.”

În sfârșit, ultimul exemplu. Foarte aproape de Victoriei a apărut un centru de închirieri bicicleto-motorete (că nu știu cum se cheamă și mi-e lene să caut pe Google), niște struțo-cămile care mai mult încurcă decât ajută. Mă, și se plimbă poporul cu prostiile alea care prind o viteză destul de mare, de pietonii nu știu cum să se mai ferească de ele. Vă dați seama că ăia de le inchiriază cu jumătatea de oră nu-s niște experți, nu prea știu cu frâna, cu adaptarea vitezei, cu finețuri d-astea.

Altele despre bicicliști în Timișoara.

E clar că n-avem cultura biciclitului și că mai e mult până departe. Soferii în continuare se poartă cu bicicliștii de parcă ar fi niște ciumați, bicicliștii se simt persecutați și devin teribiliști. E o problemă care va mai dura o vreme și cu toții avem nevoie de puțină educație la capitolul ăsta.

Bicicliștii vor fi interziși în zonele pietonale pentru că asta e normalitatea la acest moment. Ca pieton, ți-e frică să mergi pe jos prin centrul istoric. Am pățit-o eu, o pățesc și alții. Din păcate, acei bicicliști care au respect față de cei cu care împart un sector de drum sunt prea puțini ca să conteze în acest moment. Până când bicicliștii care claxonează pietonii pe trotuar (trotuar fără pistă, să ne înțelegem) nu se vor împuțina considerabil, asta e soluția.

Care e cea mai mare problemă a legii din Timișoara? (speculație)

Hotărârea de consiliu local prin care pistele pentru biciclete se fac pe trotuar. A fost nevoie de o astfel de hotărâre pentru că altfel acele piste de pe trotuar sunt ilegale. Locul bicicliștilor e pe șosea, dar nu-i poți pune acolo pentru că-i omoară șoferii care se simt Dumnezei pe străzile lor.

Concluzia?

Avem nevoie de educație. Pietoni, șoferi, bicicliști. Pietoni care să învețe să respecte pistele alea de pe trotuar (chiar ilegale, ele există și am putea să învățăm să le luăm ca atare). Șoferi care să înțeleagă că bicicliștii trebuie să aibă loc pe carosabil. Bicicliști care să priceapă ca a merge printre pietoni nu e egal cu a merge pe drumuri fără obstacole, iar 30 de km/oră pe o stradă pe care circulă copii nu e cea mai bună idee.

Așa că, dragi bicicliști, în loc să faceți petiții pentru a contracara hotărârea primăriei de a vă interzice accesul pe pietonalele din Unirii și centru, mai bine ați aduce în legalitate pistele pentru biciclete (pe carosabil, nu pe trotuar) și ați încerca, fiecare dintre voi, să vă arătați mai respectuoși cu pietonii pe care îi întâlniți în calea voastră. Mierea – nu războiul – vă va aduce izbânda.

Foto: Bicycle by Shutterstock


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *