“A Pasha’s Abstinence” de la Sebastian Spanache Trio

Sebastian Spanache Trio - A Pasha's Abstinence - coverAsa se numeste albumul nou al Sebastian Spanache Trio, album ce se va lansa oficial pe data de 20 aprilie 2014. Mi se pare un cadou potrivit pentru tata, iar faptul ca acest album se lanseaza chiar in ziua in care el implineste 60 de ani e o coincidenta minunata.

Caramida dragostei mele pentru jazz a fost asezata de tata, cu cateva zeci de ani in urma, cand imi punea sa ascult Duke Ellington la magnetofon. M-am indragostit de pianul lui si, pentru mine, pianul n-a putut fi niciodata un instrument clasic. Era minunea aceea din care ieseau niste sunete ce mi se asezau pe creier, fara sa trec ceva prin filtrul ratiunii. Nici n-as fi putut face asta, la 7-8 ani habar n-aveam cum sa-mi folosesc mintea pentru a asculta muzica.

Aceeasi senzatie de “muzica si atat” (fara prea multa trecere prin filtrul ratiunii) am avut-o ieri, cand am ascultat pentru prima oara albumul “A Pasha’s Abstinence”. E un album sofisticat, cu jazz pur si nou. Vizionar. Cel putin pentru Romania, nu stiu trupa tanara care sa fie atat de ancorata in valul nou al jazzului, dar care sa ramana fidela unui fel de clasicism atat de necesar cand vorbim despre acest gen muzical.

Albumul are si o serie de colaborari cu diversi muzicieni (George Dumitriu – chitara; Alex Simu – clarinet; Berti Barbera – percutie), insa, de departe, cea mai buna colaborare e cu Joanna Kucharczyk (voce), o poloneza pe care eu am simtit-o ca pe o Crystal Gayle a celor de la Sebastian Spanache Trio. (dupa ce-am ascultat albumul asta, l-am reascultat pe cel al lui Tom Waits si Crystal – “One From The Heart” – unul dintre cele mai indragite albume din colectia personala)

Trei baieti din Timisoara incep sa scrie istorie in jazz. Am aflat detalii despre concertul pe care il vor sustine si, va spun, e ceva ce nu s-a intamplat in Romania pana acum. (iar eu voi scrie despre asta de indata ce mi se va da voie, adica in curand)

Stati cu ochii pe pagina lor, o sa anunte acolo cum puteti cumpara albumul. Mie nu-mi ramane decat sa va urez auditie placuta, ceea ce oricum veti avea.


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *