De ce n-am agresa fumatorii?

shutterstock_251136973Sunt fumator. De niste ani. Atat de multi, ca nu mai numar. Da, urat obicei. Pe langa ca e urat, mai e si complet nesanatos, dar nu o sa ma pun sa fac aici o lista de lucruri complet nesanatoase pe care le facem in viata. Asta e, suma viciilor e intotdeauna constanta. Nu stiu daca o sa ma las de fumat vreodata. Poate o sa se intample atunci cand viata imi va fi amenintata. Poate o sa ma trezesc intr-o dimineata si o sa zic ca nu mai vreau sa fumez. Poate o sa ma chinui. Poate o sa-mi fie foarte simplu. Habar n-am.

De cand ma stiu, am incercat sa imi duc obiceiul asta urat in locuri in care mi se permite sa fac asta. In localuri pentru fumatori. In restaurante in care fumatul e permis. In propria casa. In biroul in care seful imi permitea sa fumez. Daca ieseam cu nefumatori, ceream voie sa aprind o tigara (de obicei era ok, uneori, insa, cei cu care eram ma rugau sa nu fumez). Daca ieseam in localuri de nefumatori, nu mi se parea un chin sa merg in alta parte sa fumez. Daca cineva manca langa mine (fumator sau nefumator) nu-mi aprindeam niciodata tigara, nici macar nu ma gandeam sa intreb daca am voie; asteptam sa termine omul de mancat. Si acum fac la fel, nimic nu s-a schimbat in atitudinea mea.

Am facut preambulul asta lung pentru ca vreau sa vorbesc despre atitudine. Despre o idee pe care am citit-o ieri, pe Facebook, la un om pe care-l respect si admir (iar numele nu conteaza, pentru ca aici dezbatem idei, nu oameni). Citez: “Data viitoare când eşti într-o cârciumă şi cineva fumează lângă tine, cere o bere (ieftină) şi răstoarnă-i-o în cap în timp ce-i spui: care-i problema? şi eu fumez de la tine fără să vreau!”

Fiindca domnul care a spus asta e un formator de opinie, nu m-as mira sa citesc pe undeva ca un om a pus in aplicare sugestia de mai sus; si poate ca si-o va lua (meritat) pentru gestul asta. Care gest (si atitudine, si idee) e atat de gresit incat mi-e greu sa incep de undeva. Dar o sa incerc, cu argumentele mele de fumator si cetatean al acestei frumoase tari.

De ce sa nu mergem sa dam cu halba (ma rog, cu continutul ei) in cap parlamentarilor care se cacaie sa dea legea aia cu fumatul interzis peste tot? Adica daca la intrarea intr-un local scrie, dupa caz, “local pentru fumatori” sau “in acest local fumatul este permis”, de ce sa-mi primesc eu, client in acel local, o bere intre plete? Te lo juro si ma jur ca voi merge afara sa fumez; fara sa comentez, fara sa zic ca-s discriminata, fara sa fac scandal. Da’ sa fie lege.

Inainte sa turnam halba-n cap vecinului de masa, nu mai bine i-o turnam patronului? Adica eu, client fumator, ce vina am daca acel patron de local scrie pe usa lui ca e voie sa fumez in birt? Ca daca nu-mi da voie, nu fumez, da’ daca-mi da voie, eu ce fac? Nu fumez pentru ca langa mine se poate afla un nefumator care mi-ar face cinste cu o bere direct in moaca?

Nu mai bine luam noi, cu totii – fumatori si nefumatori, halba aia si asteptam pe la lifturi sau la iesire din casa scarii? Ca acolo sigur nu e voie sa se fumeze, deja exista o lege in sensul asta. Si zic ca daca tot vrem sa fim justitiari, macar sa avem ceva suport cat de cat moral, ca legal oricum nu e (tot vatamare corporala se numeste).

Majoritatea suparatilor in ceea ce priveste nefumatul din cluburi/baruri/restaurante e formata din fosti fumatori. Niste proaspat virgini care, daca ar putea, ne-ar omori (si nu e un eufemism) pe toti astia care pufaim tutun. Ne-ar pune piedica pe strada, ne-ar da cu bata-n cap (sau cu halba, dupa caz), ar arunca cu pietre in fumatori, dupa ce ne vor fi rastignit pe zidul infamiei.

A fuma sau a nu fuma e o alegere. Fumatorii respecta niste reguli impuse de altii. Daca legea aia ar spune “ba, nu se mai fumeaza nicaieri; n-ai decat sa te omori la tine acasa, pe proprietatea ta”, asta am respecta. Asa, daca niste cuvinte pe o usa spun ca se poate fuma, aia e, fumez. Dupa cum se arata lucrurile, o sa ma omoare un fost fumator inainte sa ma omoare tutunul. (sa nu-mi spuneti, va rog, despre cei angajati in localuri in care se fumeaza; sunt perfect de acord ca ei n-ar trebui sa inhaleze fumul nostru, al fumatorilor, dar asta e problema legii si a patronilor de baruri; in plus, discutam ideea cu halba, nu alta)

As vrea sa se inteleaga cat mai clar: vreau legea aia anti-fumat. Sa vina, o astept cu bucurie, e o aliniere la ceea ce se intampla in Europa civilizata. Dar de la asta pana la a ajunge sa dai sfaturi deplasate despre ce sa faci si sa dregi fumatorilor (poate in gluma, poate nu), e o cale lunga. Agresiunea, promovarea agresiunii nu e o solutie. Si e mai urat decat fumatul in sine.

Dragi fumatori deveniti nefumatori, atitudinea asta nu va face bine. Sunteti plini de ura, tocmai voi care spuneti ca “v-ati curatat interior”. Odata cu curatarea mintii si plamanilor de drogul numit “nicotina”, un altul ii ia locul”infatuarea. Asa cum zice o vorba: inainte sa fiti lupi moralisti, nu uitati ca unii dintre noi v-am cunoscut si inainte.

Foto: No Smoking by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *