Am inceput sa ne uitam istoria

Pe aia recenta, cel putin, ca pe cealalta am uitat-o de mult, din pacate. Nu-s eu cel mai fin cunoscator al istoriei, dar cateva lucruri tot am mai invatat in ultimii ani, parca as fi vrut sa recuperez ceva din ce am ratat in anii de scoala.

Aseara, pe TVR Cultural, am prins o emisiune despre revolta din 1987 de la Autocamioane Brasov, o revolta care a inceput ca si o greva, dar care a degenerat intr-o miscare care a devenit cea mai semnificativa dinainte de revolutie. Putini stiu, insa, ca doua revolte asemanatoare avusesera loc in ’86, la Cluj Napoca si cu cateva luni inainte de Brasov, la Iasi.

Multi au impresia ca acea revolta a fost o facatura si nu inteleg de ce au impresia asta. Pentru cei 61 de deportati si pentru familiile celor morti in urma torturilor, totul a fost cat se poate de real. Pentru cei ce atunci, la Brasov, nu si-au primit salariile, totul a fost cat se poate de adevarat.

De ce scriu despe asta? Pentru ca se pare ca nimeni altcineva n-o face. Pentru ca Realitatea are pe prima pagina o declaratie de-a lui Basescu, pe Gandul am gasit un articol despre lupta pentru putere in universitati, iar la Romania Libera se dezbate cum si-a facut Truica averea. Nimeni nu zice nimic despre faptul ca azi sunt 24 de ani de cand niste oameni si-au luat inima in dinti si au hotarat sa faca ceva, sa nu se mai lase calcati in picioare.

Da, ne uitam istoria si o inlocuim cu stiri false, despre oameni care nu vor ramane niciodata in istoria noastra. Cel putin nu in a mea.


18 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *