Bloggerii muncesc?

M-am tot lovit in ultimele zile de intrebari de genul: “dar tu pe blogul tau ai publicitate?”, “la ce iti foloseste blogul?” “de ce ar trebui sa citesc eu parerile bloggerilor?”, “sunt oameni care traiesc din blog?” etc. Si m-am oprit la chestia asta cu traitul din blog. Am cunoscut oameni care traiesc din ceea ce scriu, iar daca nu i-am cunoscut personal, am stat macar o data de vorba cu ei.

La ultimul loc de munca am incercat sa pun pe roate o campanie publicitara care se baza exclusiv pe promovarea prin bloguri, iar asta mi-a dat posibilitatea sa ma intalnesc cu mai multi bloggeri romani bine cotati. Chiar daca nu m-am intalnit personal cu toti, macar am avut cateva schimburi de e-mail si vreo doua-trei conversatii telefonice.

Ce mi-a placut la toti, fara exceptie, a fost felul serios in care au tratat problema. Cand am facut o deplasare la Bucuresti (majoritatea activand in zona), i-am contactat pe toti si i-am rugat sa vina sa ne intalnim la un suc si sa povestim despre felul campaniei, despre modalitatea de promovare si despre felul in care ar trebui sa pun problema (eu fiind novice in tipul asta de publicitate). Bineinteles ca toti aveau treaba, bineinteles ca ar fi preferat sa mearga acasa de la munca (majoritatea lucreaza si in alta parte), insa au facut un efort si s-au prezentat la intalnire.

Au venit atunci Lamaie, E-Costin, Buddha, Radu (care venise impins de curiozitate), Piticu si Neuronu (care avusese spectacol in locatia respectiva), carora le multumesc acum pentru eforturi si carora le cer scuze pentru ca acea campanie n-a avut o finalitate (desi sunt convinsa ca ar fi avut niste rezultate foarte bune). Arhi tocmai se muta de la Constanta la Bucuresti si n-a putut fi prezent, insa sfaturile date de el au fost nepretuite. La fel de interesati au fost si VisUrat si Denisa, cu care m-am intalnit separat si cu care am stat 3 ore de vorba doar pe tema asta, iar De Ce m-a ajutat sa pun la punct forma finala a contractului de colaborare intre firma si bloggeri.

Ideea campaniei a venit de la Zoso, care a fost extrem de saritor, pe langa faptul ca a fost foarte prompt in a raspunde la e-mail-uri si solicitari din partea mea, doar pentru ca eram un posibil client al serviciilor pe care le ofera.

Datorita weekendului petrecut la Arsenal Park, mi-am dat seama de ce e important sa fii foarte serios in atitudinea pe care o abordezi cand te prezinti ca blogger. Desi eu am fost invitata acolo la insistentele unui alt coleg blogger (multzam, Richie) – relevanta mea in on-line este de la 0 la -20 – cu toate astea am simtit nevoia sa arat ca aceasta categorie de furnizori de servicii prezinta credibilitate si am incercat sa ma achit cu succes de misiunea mea de observator. Daca am reusit sau nu, asta ramane de vazut.

Conceptul de promovare a unui produs sau serviciu nu mai tine de publicitatea traditionala, iar bloggerii vor avea de lucru mai mult decat cred unii. Sunt foarte multe evenimente care se bazeaza deja pe recenziile facute pe bloguri si seriozitatea este, de departe, unul dintre cele mai mari atu-uri in a obtine contracte. Ca ai sau n-ai chef, ca iti place sau nu iti place tipul evenimentului la care ai fost invitat, daca ai ajuns acolo trebuie sa faci un efort sa te prezinti onorabil. Altfel, nu te duci, daca stii ca nu esti in stare sa fii prezent la activitatile derulate de cei ce te-au invitat acolo. Pentru ca prestezi o munca la care te-ai inhamat singur, ca nu te-a obligat nimeni sa mergi daca nu iti place.

Sau?


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *