Branza, nu cascaval!

Acest post face parte dintr-o serie dedicata Cluj Brands Tour, turul neconventional al Clujului, in care brandurile clujene de renume au acceptat sa se isi dezvaluie o parte din secretul succesului bloggerilor din Cluj si din tara.

Cuvintele din titlu au fost spuse in loc de “Buna ziua” de catre inginerul-sef al micii fabricute Napolact care se afla in pestera de la Țaga si unde se face un cas special, Năsal pe numele lui. Domnul inginer a insistat in ideea ca la Taga nu se face cascaval, ci branza fermentata si pusa la mucegait intre 18 si 21 de zile. Am tacut, am ascultat si am bagat la cap. Apoi ne-am luat frumos hainele de doctori pe noi si am intrat sa vedem minunile.

Fabrica in sine nu e spectaculoasa, niste recipiente mari unde se primeste laptele, altul in care se lasa la fermentat si altul in care se face branza. Partea cu adevarat interesanta e intrarea in pestera, unde, chiar din buza ei, te izbeste un miros de branza mucegaita de-ti vine sa incepi sa mananci din pereti.

Cand ajungi la partea in care branzica sta cuminte asezata pe niste stative de lemn, pofta e maxima si impulsul e de a lua niste bucati de branza de aia imbietoare si de a fugi cu ea la loc ferit, s-o mananci si sa n-o imparti cu nimeni.

In fabrica Napolact de la Taga nu exista automatizari (in afara de cele 2 recipiente de primire si fermentare a laptelui). Branza se amesteca manual, la fel se spala si recipientele, in fiecare seara. Taraneste, ca pe vremuri. In pestera nu exista un robotel care sa intoarca branza pe toate partile, sa se mucegaiasca uniform, sunt oameni care asta fac in fiecare zi. Cred ca e singurul produs pe care il cunosc la ora actuala si care e 100% pur, nealterat de chimicale si facut exact asa cum se facea si acum 100 de ani.

In total, la fabrica din pestera lucreaza 12 oameni, cu tot cu mecanicii care au grija ca recipientele sa fie in perfecta stare de functionare. 12 oameni care fac o branza unica in lume, datorita bacteriei care se gaseste in pestera si care n-a putut fi reprodusa in laborator. Tot de la dl. inginer am aflat ca Napolact a mai cumparat niste pesteri de astea cu mucegai nobil pe pereti, asa ca pe viitor ne asteptam la alte soiuri delicioase, cu care putem sa ne mandrim, ca doar sunt romanesti.

Iar eu sunt foarte fericita ca in momentul asta am in frigider doua feluri din delicioasele soiuri produse acolo: Nasal si Montana.

Multumesc Razvan Baciu pentru poze :)

Cluj Brands Tour a fost un eveniment organizat de TVDeCe cu sprijinul Primariei Cluj-Napoca.

SPONSORI OFICIALI: Banca TransilvaniaNapolactVitacomFarmecJolidonUrsus si Trilulilu

PARTENERI: Best Western Plus Fusion HotelAutonomLudwig Bavarian BierhausStarbucks si Webfactor.

 


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *