Subiectul fierbinte al Timisoarei: finantarea Garana Jazz Fest

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a dat sapatamana trecuta vestea de care ne temeam cu totii: primaria nu va mai sustine financiar festivalul de jazz de la Garana. (un amanunt total neimportant: articolul din Opinia are ca ilustratie pozele facute de mine, in 2011, special pentru ei; banuiesc ca am fost un fel de corespondent al lor, ca le-am dat exclusivitate pe ele si m-am bucurat ca pot fi de ajutor)

Aseara, pe Facebook, dom’ primar a venit cu explicatia. Sigur, in stilul lui caracteristic, ca de aia tot cant eu ca ar avea nevoie de un om de comunicare in preajma, dar, una peste alta, mie mi se pare ca are sens in ceea ce spune. Si sa le luam pe rand.

Iubesc festivalul de la Garana.

Nu cred ca poate cineva sa puna la indoiala cat de tare imi place acest festival. Merg in fiecare an, imi toc prietenii la cap cu rezervarile inca din ianuarie, ma bucur de muzica si de atmosfera atat de tare ca nici nu mai am nevoie de concediu. Cele 5 zile pe munte, cu muzica aceea minunata, sunt de ajuns pentru a-mi incarca bateriile pentru inca niste luni de munca.

Am condamnat intentia primarului de a taia finantarea de anul trecut. Mi s-a parut foarte urat sa vrei sa tai o finantare deja aprobata, in conditiile in care acest festival e unul dintre cele mai cunoscute din lume. Inutil sa va spun ce artisti mari vin an de an pe scena din Poiana Lupului, ce atmosfera incredibila si imposibil de povestit se creeaza acolo.

Marius Giura si ai lui au facut (si vor face in continuare) istorie pentru cultura din Romania. Se zbat an de an si festivalul creste, se dezvolta, devine referinta pentru artistii care il viziteaza.

Al cui este festivalul de jazz de la Garana?

Unii zic ca e al Timisoarei, fiind organizat in parteneriat cu Casa de Cultura a orasului. Altii zic ca n-are treaba cu Timisoara, find organizat in Garana, sat care se afla in judetul Caras Severin. De ce e important lucrul asta? Pentru ca Timisoara se pregateste sa candideze pentru a deveni Capitala Culturala Europeana in anul 2021 si are nevoie de manifestari culturale pentru a primi puncte care vor conta in evaluarea finala.

“NIMENI NU NE DĂ PUNCTE ÎN ACEASTĂ COMPETIŢIE PENTRU CE SE ÎNTÂMPLĂ LA GĂRÂNA SAU ÎN ALTĂ PARTE, PUNCTELE LE PRIMIM PENTRU CE FACEM ÎN TIMIŞOARA!” – spune Nicolae Robu in argmentatia oferita pentru sustinerea deciziei de a taia finantarea festivalului.

Nu ne place decizia, dar nu primaria Timisoara ar trebui sa finanteze festialul.

Sunt cea mai mare sustinatoare a festivalului. Scriu de acolo cat pot, de cate ori pot, il promovez, incerc sa-mi conving prietenii sa vina cu mine la Garana. Personal, nu-mi place decizia primarului, dar cetateanul din mine spune ca ar trebui sa ne concentram pe ce avem aici deja. Sa crestem evenimentele cu potential (Festivalul Dramaturgiei, TESZT – festivalul Teatrului Maghiar, Timisoara Muzicala etc) si, eventual, sa facem altele noi, pe care sa le comunicam bine, cu grija si cu mandria lucrului bine facut. Ma doare sufletul cand vad ca Garana are de suferit din pricina asta, dar, ca administrator, poate ca as fi facut si eu la fel ca primarul si as fi luat in calcul dezvoltarea evenimentelor culturale din oras.

Pe de alta parte, primaria are o mare meteahna, care ar trebui eradicata: finantarea evenimentelor la care intrarea e gratuita, in special concerte ale unor artisti romani in voga. E gresit, gresit rau. Nu poti sa ai pretentia sa creasca cererea pentru evenimentele culturale, pentru concerte cu bilet de intrare etc., daca oricum oferi acces gratuit la niste evenimente mari.

Bine, bine, dar cine finanteaza festivalul de la Garana?

Ministerul Culturii. Primaria si Consiliul Local Resita. Consiliul Judetean Caras Severin. Investitori privati. Solutii exista si nu cred ca acest festival sta in cei 100.000 de lei pe care ii primea de la primaria Timisoarei. In loc sa ne scandalizam ca nu pleaca niste bani spre un festival care nu se desfasoaa in oras, poate ar trebui sa contribuim la cresterea celor de aici, platind bilet la spectacolele minunate puse in scena de cele trei teatre de stat.

Nu, nu tin partea primarului in toata chestiunea asta, dar mi se pare usor deplasat sa ne tanguim cand putem face atatea lucruri bune pentru oras. Situatia de anul trecut a fost speciala, repet, era vorba de taierea unei finantari deja aprobate, chestie care ar fi insemnat dosar penal, conform legislatiei in vigoare.

Pe de alta parte, sunt foarte multi cei care NU asociaza imaginea festivalului cu Timisoara. Noi, astia de mai mergem pe acolo, stim cum sta situatia, insa majoritatea nu stie ca organizatorii sunt timisoreni.

Ca un fel de concluzie.

Cred ca primarul a luat o decizie buna, insa asta vom vedea doar atunci cand se vor termina de atribuit sumele pentru finantarea activitatilor culturale din oras. In acelasi mesaj postat pe Facebook spune ca suma alocata evenimentelor culturale e mai mare decat in 2012. Ceea ce e un lucru bun si care imi da incredere ca vom reusi macar sa ajungem Clujul din urma la capitolul pregatire pentru candidatura la CCE 2021.

Pana una-alta, astept evenimentele misto din oras, sa pot merge sa platesc bilet si sa ma bucur de frumos.

Later edit: scris special pentru cei care se scandalizeaza ca primaria a taiat finantarea festivalului. Se pare ca primaria orasului a finantat in trecut doar doua dintre cele 16 editii. Deci, despre ce vorbim?


19 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *