Campaniile cu bloggeri aduc rezultate
|Insa nu asa, facute oricum. Ci doar ca parte dintr-un plan coerent de comunicare.
Sigur, planurile de comunicare nu sunt la fel, indiferent de cat de tare ne-am stradui sa lucram pe un sablon. Avem niste elemente comune, dar fiecare element trebuie tratat personalizat, in functie de campania pe care vrem s-o facem. Nu exista formular standard, ca nu suntem la administratia financiara, sa bifam niste casute, fiecare parte din strategia pe care am vrea s-o adoptam trebuie sa fie clara, coerenta si sa aiba niste obiective de indeplinit.
Acum cateva zile, o cunostinta mi-a cerut niste adrese de e-mail ale unor bloggeri din Timisoara. “Cat costa advertorialele la ei?” am fost intrebata. Marturisesc ca aceasta intrebare ma descumpaneste intotdeauna, n-am habar ce sa spun. “Pai…pentru ce ai nevoie?”, intreb, cu gandul ca fiecare campanie de felul asta trebuie propusa bloggerilor care s-ar putea identifica cu produsul sau serviciul respectiv. “A, nici io nu stiu exact, e ceva firma care vrea articole pe bloguri, ca face comunicare online.” In cazul asta, nu mai am replica, desi incerc sa explic ca nu e de ajuns sa vrei articole pe bloguri, acele articole trebuie sa fie si credibile. Sa nu mai zic ca, in ziua de azi, un blogger bun refuza subiectele care nu i se potrivesc, fie ele si articole platite bine.
Cat despre comunicarea online, incep sa fac alergie la ideea ca foarte multi nu inteleg, pur si simplu, ca treaba asta nu inseamna doar “hai sa strangem like-uri pe Facebook” si, eventual, “hai sa dam la niste bloggeri sa scrie”. Online inseamna atat de multe lucruri ca, daca mi-ar spune cineva sa-i explic intr-un minut, nici n-as sti de unde sa incep. Nu poti face online fara un site bine pus la punct, care sa ofere informatii utile in orice moment; fara un newsletter care sa dea toate informatiile noi cu o frecventa regulata; da, e nevoie de endorseri-bloggeri, dar e foarte important sa stii cum ii alegi; da, avem nevoie de Facebook, dar pana si ala trebuie sa aiba un plan editorial revizuit o data la doua saptamani; nu scoate ziarele din comunicare, in ideea ca ziarele nu mai sunt citite – jurnalistii sunt in stare sa transmita informatia catre mai multi oameni decat realizezi (cel putin in jurnalismul local, la noi inca functioneaza foarte bine bunul simt si cautatul de subiecte adevarate). Adica sunt atat de multe lucruri pe care trebuie sa le faci incat “fac comunicare online cu Facebook” mi se pare o prostie sinistra. Sa nu mai zic ca n-are niciun fel de rezultat.
O alta gaselnita a specialistilor e “marketing-ul online”, propus sub forma “TU ce-ti doresti sa faci din firma ta? Unde vrei sa ajungi?” si cu un discurs gen-dezvoltare-personala care face mai mult rau decat bine. Oamenii din companii care nu stiu diferenta intre marketing online, comunicare si PR se lasa prostiti de fenomene de astea si ajung sa plateasca mii de euro ca sa le fie analizat site-ul cu Google Analytics. Si sa stiti ca sunt mai multi “antreprenori” de astia decat am vrea cu totii sa credem.
Solutia? Sa incercam sa educam oamenii din companii si freelancer-ii. Sa le explicam, in cadrul unor intalniri, ce inseamna cu adevarat comunicarea si unde intervine elementul “online” in dezvoltarea companiei. De ce e important sa cunoastem tot ce putem cunoaste, de unde putem sa ne punem la curent cu schimbarile atat de dese din acest domeniu. Sa incercam sa formam o comunitate si sa ajungem sa cunoastem foarte bine ceea ce avem de facut. Sa nu mai gresim.
Pentru studenti, oameni din companii sau freelanceri s-a nascut PRbeta Talks, niste intalniri organizare o data la doua luni, la o cafea, unde putem sa ne raspudem unii altora la intrebari. Sa lucram impreuna, sa ne dam cu capul de pragul de sus impreuna si sa reusim tot impreuna.
Vineri, la ora 19, la Sevastia’s Book, va asteptam cu drag, informatii utile si o cafea buna. Intalnirile sunt sustinute de SinPRO (o companie care incearca la fel de mult ca si noi sa educe piata – cea de fotografie, nu sa vanda si atat) si in parteneriat cu Profil Media si QBeauty
Tweet
Un articol excelent. Chiar avem nevoie de asa ceva, dar spune-mi astia din Cluj ce sa facem? Tare bine ar prinde PRbeta Talks si in Cluj.
Sa mergeti la ON/OFF 6, in martie. Se va vorbi despre comunitati, iar voi de asta aveti nevoie acum: sa va creati o comunitate in jurul afacerii voastre
Fain de tot! Felicitari pentru proiect! Tii, ce-mi vine sa-mi iau bilet de avion spre Timisoara 😀
Poate pentru Talks nu, dar poate vii la conferinta din mai
Suna bine Tot la Timisoara, presupun. Sunt cu ochii pe tine (adica pe blog) pentru vesti. 😀 Spor!
Felicitări pentru idee! Chiar se simte nevoia asta acută de educare a pieÅ£ei. Cred că o să fiu în TimiÅŸoara vineri Mi-ar plăcea să vin la PRBeta Talks, să ne revedem, să mai discutăm ÅŸi…să o cunosc ÅŸi pe Cristina. Mult spor!
Claudia, multumim si te asteptam!
Alexandra, mi-ai dat cea mai tare veste. Abia astept sa ne revedem
Frumos.
Cred ca o sa trec si eu vineri.
Mersi de info.
Super. Sa nu uiti sa te inscrii. Ne vedem acolo
Mare dreptate ai si abia asteptam evenimentul. <3