Cand informatia se transforma in joc – concluzii dupa Siemens Race
|Dupa cum bine stiti (unii chiar prea bine, ca v-am usor spamat pe Facebook zilele trecute), saptamana trecuta am fost in Siemens Race, o competitie intre bloggeri care a avut un mare scop: prietenii nostri sa afle, odata cu noi, ca Siemens inseamna mai mult decat telefoane mobile si masini de spalat.
Recunosc, dincolo de faptul ca aveam sa plec din nou sa bat drumurile tarii, ma asteptam sa ma plictisesc groaznc in timpul prezentarilor din fabricile si obiectivele de referinta pentru Siemens. Era vorba de tehnologie, de solutii sustenabile care constau, in mare parte, din inovatii facute de aceasta corporatie. Ma asteptam foarte tare sa nu pricep nimic si sa nu fiu impresionata de ceea ce voi afla.
Uite ca ma bucur sa spun acum ca m-am inselat. Atentia mi-a fost captata inca din primul minut, in momentul in care, aflandu-ma in curtea spitalului Coltea (alaturi de Alina, Bobby, Razvan, Radu si Alex) am aflat ca intreg spitalul e renovat de Siemens, inclusiv partea de constructii. Ca tehnologia aflata la dispozitia pacientilor e de ultima generatie, care foloseste resurse putine cu rezultate uimitoare. Ascultam cu atentie explicatiile, iar in mintea mea era “deci se poate asta in Romania?”.
Inovatiile Siemens sunt multe si uimitoare, cel putin pentru mine, un om care nu vrea sa inteleaga neaparat ce fac inginerii si de ce sunt ei atat de pretiosi pentru bunul mers al lucrurilor. Dar pricep foarte bine ce inseamna recuperarea a 30% din energia folosita, atunci cand un tramvai ULF (Ultra Low Floor) franeaza. Sau imi dau seama cat se economiseste acum, lunar, prin modernizarea telecabinei de la Sinaia. Am vazut fabrica SIMEA de la Sibiu si m-am minunat de economia de spatiu si timp gandita de ei pentru a produce cat mai multe componente si aparatura electronica. Momentul de “wow” a fost atunci cand am facut experimente cu Sinorix, solutia anti-incendiu inventata de Siemens, care vine la pachet cu o tehnologie ultra-moderna folosita pentru a stinge orice foc, cat de mare, in timp record. M-am simtit privilegiata de faptul ca am putut sa vad diversele stadii prin care o bucata de tabla se transforma intr-un vagon de tren modern si utilat complet, la fabrica de vagoane din Arad. Atunci cand directorul fabricii ne-a rugat sa nu facem poze decat produsului finit, Bobby a zis: “Da, e de inteles, e ca si cand cineva s-ar uita in codul blogului meu”.
Toate cele de mai sus le-am priceput pentru ca oamenii care ne-au povestit despre ele au inteles ca nu suntem niste mari maestri ai tehnologiei si ingineriei. Au vorbit pe limba noastra si ne-au oferit informatii inedite. Un alt exemplu, fabrica Siemens din Cluj a fost prima cladire “verde” din Transilvania. Tot ei sunt cei care au modernizat biblioteca din Cluj unde, impreuna cu Osram, au luminat pe interior si pe exterior toata cladirea. Pe langa consumul redus de energie (s-au scazut 25% din costuri, care erau uriase), s-a gasit si solutia pentru iluminarea cartilor vechi, in asa fel incat ele sa nu se deterioreze dn cauza luminii, tehnologie folosita in toate marile biblioteci ale lumii.
Am avut si o competitie, care, cel putin in momentele in care eram in “focuri”, ne-a facut sa uitam putin ca suntem prieteni si ne-am dat toata silinta sa fim cele mai bune. Iar asta a fost posibil datorita voua, celor care ne sunteti sau ne-ati devenit prieteni pe parcursul intrecerii si pentru voi am un mare multumesc ca v-ati lasat entuziasmati, asa cum am fost si noi. Alina a fost un coechipier de nadejde, langa care am stat 1200 de km in masina (si nu-i putin deloc, avand in vedere starea drumurilor si aglomeratia din Romania) fara sa ma plictisesc sau sa simt oboseala. Iar locul 2 nu a fost o infrangere, ci o mare victorie, datorita informatiilor aflate.
Ca tot veni vorba de condus, eu am avut pe mana un Renault Fluence. M-am mirat foarte tare ca in 1200 de kilometri am alimentat doar de 2 ori, o data am facut plinul, iar ultima data am mai pus aproape jumatate de rezervor, pentru a preda masina cu plinul facut. Computerul de bord arata o medie 7,1l/100km, insa eu sunt absolut convinsa ca a consumat mult mai putin. Modelul condus de mine a avut motor de 1,5 l, diesel, 105 CP. I-am testat putin stabilitatea pe curbele dintre Moldova Noua si Oravita si mi-a placut cum se comporta, chiar daca n-are aderenta unui SUV. Dar am avut spatiu, am stat foaaarte confortabil in scaun si m-a ajutat tare in depasiri, desi nu are ce stii ce putere. Deci da, mi-a placut.
Am avut si parte de “rautacisme”, acuzate fiind ca suntem un fel de “masinarie de PR”. Alex, e usor sa aduni oameni in jurul tau cand acei oameni iti simt entuziasmul; si, btw, noi avem prieteni, nu fani Cu competitie sau fara, ceea ce am aflat ma face sa cred ca in Romania sansele de a duce o viata mai buna tine de doar de noi si de implicarea pe care o avem. Ca vizitam si redescoperim cetatile si bisericile care stau aici de sute de ani sau ca incercam sa intelegem unde se indreapta tehnologia si de ce e bine sa incepem sa gandim ecologic, tot implicare se cheama.
Dincolo de componenta corporatista a initiativei, Siemens a inteles ca, pentru a explica unor oameni ce fac ei la nivel mondial, trebuie sa se intoarca la origini si la copiii din noi si sa ne angreneze intr-un joc al cunoasterii, asa cum invatatoarele noaste faceau la scoala, cand voiau sa ne explice ceva putin mai complicat. Si, pentru ca aceasta campanie nu a avut o componenta emotionala, au facut in asa fel sa ne puna un zambet pe buze ca noi sa putem transmite emotia descoperirii mai departe.
Pentru ca, asa cum am mai zis, vremea comunicatelor de presa a trecut, iar obiectivitatea jurnalistica pierde teren in fata subiectivitatii transmise de oameni catre oameni.
PS: Maine vom trage la sorti si cei mai activi sustinatori, pentru a afla care sunt castigatorii celor doua premii, cel de 600 de lei si Samsung-ul Galaxy 550.
Tweet