Cartea lunii – “Jocurile foamei”, Suzanne Collins

shutterstock_238395541 Ultima zi de joi a fiecărei luni aduce o recenzie de carte scrisă de Maria. Veţi citi recenzii de cărţi accesibile, fără pretenţii, dar capabile să vă ţina lipiţi de ele până le terminaţi. Cei pasionaţi de lectură (şi de recenzii făcute în limba engleză) sunt asteptaţi şi pe canalul ei de Youtube

“Jocurile Foamei”, Suzanne Collins

”Vreau să fac, aici și acum, ceva care să-i silească să se rușineze, să se simtă răspunzători, vreau să-I arăt Capitoliului că, indifferent ce-ar face și ce ne-ar sili să facem, există o parte a fiecărui tribut pe care nu o poate lua în stăpânire. Că și eu sunt mai mult de atât.

Aceasta serie de carti, alaturi de filmele bazate pe ea, au devenit simbolul unei generatii. In ultimii ani, au avut loc numeroase proteste cu teme sociale, mai ales in Statele Unite, iar sloganul intalnit in aproape toate este o replica din aceste carti: “If we burn, you burn with us” (Daca ardem, voi ardeti cu noi). La prima vedere, un roman SF despre niste copii pusi intr-o situatie de viata si de moarte, Jocurile Foamei este mult mai mult decat atat. Daca privim mai in amanunt, descoperim o gramada de accente sociale si politice, ascunse in firul narativ. Descoperim numeroase similaritati cu societatea in care traim. Si, credeti-ma cand va spun, acesta nu e un lucru bun.

Jocurile Foamei urmareste povestea lui Katniss Everdeen, o fata de 16 ani, ce provine din Districtul 12 din Panem, un teritoriu ce ocupa ceea ce era odata America de Nord. Panem-ul e format din 12 Districte, si o capitala, numita Capitol, fiecare district fiind axat pe o ramura industriala sau de agricultura, intr-un sistem tributar catre Capitol. Cu 74 de ani inainte de evenimentele din carte, districtele au pornit o revolta impotriva Capitolului, revolta ce a fost innabusita. Ca pedeapsa pentru actiunile lor, Capitolul obliga districtele ca in fiecare an sa aleaga doi copii intre 12 si 18 ani, un baiat si o fata, pentru a participa la Jocurile Foamei. Copiii sunt aruncati intr-o arena, unde sunt fortati sa se lupte pe viata si pe moarte, pana cand ramane doar un singur invingator. Katniss provine dintr-o familie saraca; tatal ei a murit intr-un accident de mina cu cativa ani inainte, iar Katniss devine capul familiei si e fortata sa aiba grija de mama si de Prim, sora ei de 12 ani. Cand se face selectarea tributilor pentru noua editie a Jocurilor Foamei, Prim e aleasa ca tribut, iar Katniss se ofera voluntar in locul ei.

Acest rezumat este destul de lung, dar relevant. Avem o societate care e in esenta o dictatura, ce se bazeaza pe exploatarea provinciilor sale, impedicandu-le, in acelasi timp, sa reuseasca sa se uneasca pentru a rasturna conducerea. Sunt fortate sa isi trimita copii la un masacru, iar acest lucru este mascat ca fiind un privilegiu si un motiv de mandrie. Ganditi-va putin la acest lucru. E groaznic. Districtele traiesc intr-un sistem opresiv, si nimeni nu poate face nimic pentru a-l schimba. Sloganul Capitolului este acesta: “May the odds be ever in your favor” (Fie ca sortii sa fie mereu de partea voastra). Sortii nu sunt niciodata de partea oamenilor. Sunt neputinciosi.

Katniss e un personaj principal extraordinar. E ambitioasa, hotarata, si intelege realitatea in care traieste, o realitate in care, daca arati emotie, esti pierdut. Daca nu ai capul pe umeri in fiecare moment, esti pierdut. Ar face orice pentru a-si proteja sora. Fiind si eu o sora mai mica, relatia dintre Katniss si Prim a rezonat adanc pentru mine. Stiu ca sora mea ar fi facut pentru mine acelasi lucru pe care Katniss l-a facut pentru Prim. A protejat-o, chiar daca acest lucru insemna, poate, o moarte sigura.

Proza e superba. Collins reuseste sa redea intr-un mod exceptional realitatea trista a vietii intr-un district sarac, greutatile zilnice si teama pentru ziua de maine. Evolutia stilului sau de a scrie se observa in a doua si a treia carte din serie, pe care va trebui sa le citesti, deoarece vei dori sa stii ce se intampla. E o poveste despre prietenie, dragoste, familie, lupta pentru un viitor mai bun, incertitudinea viitorului si viata sub un regim opresiv. E o poveste despre umanitate.

Goodreads link

Cumpara-ma de pe: Elefant (editie in limba romana), Okian (editie in limba engleza)

Foto: Hunger Games by Shutterstock


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *