Cartea lunii – “Tronul de clestar”, Sarah J. Maas
Ultima zi de joi a fiecarei luni aduce o recenzie de carte scrisa de Maria. Veti citi recenzii de carti accesibile, fara pretentii, dar capabile sa va tina lipiti de ele pana le terminati. Cei pasionati de lectura (si de recenzii facute in limba engleza) sunt asteptati si pe canalul ei de Youtube.
“Tronul de clestar”, Sarah J. Maas
“She was the heir of ash and fire and she would bow to no one.” (Era mostenitoarea cenusei si a focului si nu se va supune nimanui – traducerea imi apartine)
Da, stiu, cand citesti titlul, suna copilaresc. Ca o poveste de adormit copiii. Despre printi si printese si regate ascunse. Dar oricine incepe aceasta carte cu gandul ca e un basm pentru copii face o greseala imensa. Seria Tronul de Clestar (3 carti publicate – Throne of Glass, Crown of Midnight, Heir of Fire, si inca 3 carti planificate) este una dintre cele mai bune serii de carti fantasy pe care le-am citit vreodata. Dureaza putin pana cand esti prins de poveste, dar odata ce s-a intamplat lucrul acela, e o aventura de la inceput pana la sfarsit.
Magia a disparut, dintr-o data, cu 10 ani inainte de evenimentele relatate. Lumea se afla sub tirania unui rege care ascunde un secret si care poseda o putere imensa de a deschide portale catre alte lumi. Este o poveste despre prietenie, sacrificiu, vinovatie, pierdere, gasire de sine si acceptare.
Imi plac la nebunie personajele feminine puternice. As citi carti peste carti cu protagoniste care ar muta lumea pentru ceva ce isi doresc. Celaena Sardothien, personajul principal din aceasta serie, le intrece pe toate celelalte eroine despre care am citit, nici nu exista termen de comparatie. Celaena este cel mai faimos asasin din Adarlan, lumea in care se desfasoara povestea, acum prizoniera intr-o tabara de munca fortata. Primeste insa o oferta de a participa intr-o competitie pentru a deveni Campionul regelui din Adarlan si in acest fel de a-si castiga libertatea – la sfarsitul a 6 ani de contract, poate sa renunte si sa fie libera. E extreme de puternica, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mental. E sarcastica, hotarata, inteligenta, si stie foarte clar ceea ce vrea: libertate. Si ar face absolut orice pentru a obtine ceea ce vrea. Poate sa para aroganta cateodata, dar e doar o fatada, care ascunde o persoana singuratica, plina de regrete si vinovatie pentru un trecut pe care nu l-a putut controla. In acelasi timp e foarte feminina, in ciuda ocupatiei pe care o are, tine la frumusetea ei si isi cunoaste atuurile pe aceasta parte – lucru pe care nu l-am prea intalnit in povesti similare. De regula, se pune accent pe cat de bataioasa e fata, nu pe cat de feminina. In ciuda arogantei, Celaena e o persoana buna, pe care se poate conta si care ii aduna pe ceilalti in jurul ei si realizeaza ca e mai puternica cu ajutorul lor.
Stilul lui Sarah e superb. Te prinde, e intens, simti ca esti alaturi de personaje. Se vede evolutia ei ca scriitoare pe parcursul celor 3 carti atat de mult, incat Heir of Fire e un spectacol extraordinar de cuvinte (a devenit cartea mea preferata). In special in ceea ce priveste evolutia personajelor. Celaena din Heir of Fire nu e aceeasi Celaena din prima carte si e fascinant sa o privesti cum se schimba. Traiesti intens povestea alaturi de ea, ajungi un amalgam de sentimente si ramai efectiv fara cuvinte in anumite parti. Asta e ceea ce face o poveste remarcabila: abilitatea scriitorului de a te face sa razi, sa plangi, sa traiesti alaturi de personaje. Sa gasesti indicii in poveste, sa dezvolti teorii legate de ce se va intampla in viitor.
Va rog sa nu lasati nimic sa va tina departe de aceasta serie. Daca sunteti fani fantasy, e un must-read. Am convins atat de multa lume sa citeasca aceste carti, cred ca ar trebui sa devin ambasador oficial. Dar nicio persoana nu a regretat ca a pus mana pe ele. Dimpotriva.
Citatul preferat:
“My name is Celaena Sardothien and I will not be afraid.”
Goodreads link: Throne of Glass Crown of Midnight Heir of Fire
Cumpara-ma de pe: Okian (editie in limba romana), Okian (editie in limba engleza) Elefant (editie in limba romana) Carturesti (editie in limba romana)
Foto: Throne of Glass by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)
TweetRelated Posts
-
Filmul românesc trebuie să devină un produs
No Comments | Jun 5, 2015
-
Ziua muzicii si o leapsa
2 Comments | Oct 5, 2009
-
Trei de trefla – 3
5 Comments | Jan 6, 2011
-
Amintiri despre Vunk si un cadou
1 Comment | Sep 29, 2014