Timișoara și lucrările de artă

shutterstock_183326828 Am să încerc să-mi fac un obicei din a scrie aici (și nu pe Facebook) chestiile care mă preocupă preț de câteva rânduri. Cum ar veni, sper în postări mai scurte și mai dese.

N-am idee câtă lume știe, dar Timișoara s-a ales cu câteva lucrări de artă/statui pe străzile pietonale gata renovate. Ș-apăi de când s-a întâmplat asta, s-a dezlănțuit jihadul admiratorilor de statui, alții decât cei care se străduiesc să mai dea câte o tură pe la Muzeul de Artă sau Muzeul Banatului. Că sunt urâte, că de ce avem statuie cu Adam Eva și șarpele, că băiatul cu telefonul din Piața Libertății e hidos și așa mai departe. Aveți aici mai multe detalii.

În fine, eu nu ma pronunț asupra frumuseții/urâțeniei statuilor, că nu-i domeniul meu de expertiză. Pot să zic doar că îmi place să avem în oraș altceva, nu statuile alea de s-au răspândit în toate România, pe modelul Alba Iuliei: domni și doamne lângă care să te pozezi stând pe bancă sau mimând un dialog.

Dar alții apreciază. În speță, cei ce nu-s din oraș. Un domn dintr-un grup de vorbitori de limbă engleză, pe lângă care am trecut pe data de 2 ianuarie, zicea, citez (probabil că ghidul le spusese că statuile nu-s apreciate de localnici): „But what`s the reason? It`s the most beautiful and fresh art I`ve seen in a while!”. Iar Radu Afrim (îl știți, regizorul ăla pe care îl apreciem pentru cam tot ce pune în scenă) a scris pe Facebook așa, am luat cu copy/paste: „oricum in tm sunt cele mai cool statui din ro”.

Amu, ce să zic. Dacă turiștii-s bucuroși, am putea să fim și noi mai puțin cârcotași. Măcar pentru o vreme.

Foto: Modern Art by Shutterstock


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *