Uneori, PR-ul e atat de simplu
|De cele mai multe ori, experienta unui eveniment e data si de organizarea pe care o simti in jurul tau, fie ca esti invitat, participant sau simplu spectator. Lucrul bine facut e sesizat mai mult sau mai putin constient si poate sa-ti schimbe intr-o secunda perceptia despre mediul in care se desfasoara. Drept urmare, evenimentele care beneficiaza de multa umanitate in relatia tuturor celor implicati in el poate fi cel mai bun PR. Cum ar veni, se duce vorba, si se duce bine; atat de bine incat la anul vor vrea sa vina si altii.
Continuandu-mi misiunea de a cauta informatii despre strategia de comunicare Comedy Cluj 2014, am hotarat sa casc ochii mai mult in jurul meu, la pozitia privilegiata in care ma aflu, aceea de invitat al festivalului. Da, e un privilegiu si nu ma sfiesc sa recunosc asta: am acces la artistii invitati, la evenimentele speciale cu circuit inchis, la informatiile furnizate cu grija de Catalin Anchidin si Ilinca Belciu (departamentul de comunicare) sau de Sonia Dragos (departamentul guest). Primii se ocupa ca in fiecare zi sa primesc tot ce am nevoie pentru a putea transmite mai departe date despre festival (conferinte de presa, Q&A la finalul filmelor, evenimente speciale), iar Sonia ma suna de cateva ori pe zi ca sa se asigure ca stiu unde se tine pranzul, cina sau diverse spectacole programate special pentru aceasta a sasea editie de festival. Ultimul (dar nu cel din urma) este Bogdan Besliu, care se straduieste sa explice oricui vrea sa stie de ce si in ce fel a selectionat unele dintre filmele prezente in festival. (despre Bogdan ar trebui sa scriu separat; a inceput ca voluntar, acum este unul dintre selectionerii celui mai mare festival de film de comedie din Europa – Comedy Cluj)
Astia trei oameni fac o munca imensa. Sunt foarte multi invitati in festival (membrii ai juriului, presa, regizori, producatori, scenaristi, actori sau distribuitori de film din toata lumea), iar ei se ocupa personal de fiecare dintre ei. Du-i la filme, ia-i de la filme, du-i la masa, ia-i de la masa, intreaba-i daca au nevoie de ceva, pregateste ghizi sa-i plimbe prin oras, intreba-i daca-s alergici la ceva mancare si alte chichite de astea pe care, daca nu ai mai facut evenimente deloc, n-ai de unde sa le stii. Un regizor neamt care si-a adus scurtmetrajul la festival era de-a dreptul complesit de grija pentru fiecare invitat: “E uimitor cum se poarta oamenii astia cu noi, n-am mai vazut asta la niciun festival. Tot timpul cu grija, tot timpul preocupati de starea noastra.” Pentru ca lucrurile facute cu daruire duc la evenimente exceptionale care se vad de la distanta, iar oamenii simt nevoia sa vorbeasca despre ele.
Pana sa ajungem sa cream strategii de comunicare, e bine sa intelegem ca, inainte de a fi transmitatori de informatii, suntem oameni. Iar oamenilor le place sa fie ingrijiti, sa simta ca fiecare zambet le e adresat lor (si tuturor celor din jurul lor); “poarta-te cu altii asa cum ai vrea sa se poarte altii cu tine” se aplica perfect in orice strategie de comunicare. E foarte fain sa vezi la acest festival cum grija pentru oameni ramane principala preocupare, atat in ceea ce priveste selectia filmelor, cat si in grija din spatele scenei, aceea pe care nu toti o vad, dar care se simte in vibratia frumoasa transmisa mai departe.
Da, asta e PR, iar la Comedy Cluj fiecare om din echipa intelege ca relatiile publice sunt, uneori, ceva extrem de simplu si ca totul tine de mai mult de capacitatea de a fi uman decat de anii de scoala in care se invata strategii.
Tweet