Ce e aia un blogger?

Azi m-am chinuit toata ziua sa intocmesc un comunicat de presa despre o petrecere care va avea loc candva saptamana viitoare, la Bucuresti. Peterecerea asta e data cu ocazia anuntarii campaniei de marketing pe care o vom sustine in curand si care va implica foarte mult blogurile din Romania. Despre toate astea, cand va fi momentul.
Problema mea e alta: cand i-am spus piaristei (avem si noi asa ceva, sic!) ca vreau ca acest comunicat de presa sa ajunga la mass media si ca de bloggeri ma ocup eu, m-a intrebat ce bloggeri intentionez sa invit. I-am dat niste nume, foarte cunoscute de altfel in online-ul romanesc, iar intrebarea ei a fost: “Dar cine-s astia? Pai si Ioan T. Morar are blog, si Tolontan, si Bucurenci, si Andreea Raicu, si Mircea Badea. Si m-am apucat eu sa explic fetei cum ca aia nu-s bloggeri, aia sunt jurnalisti (mai mult sau mai putin) care au si un blog, dar ca nu asta te defineste ca blogger.
A priceput sau nu, mie putin imi pasa, sa-mi faca nenorocitul de comunicat de presa si gata. Dar dupa ce am inchis telefonul, am stat sa ma gandesc oare cati oameni din tara asta il considera pe Mircea Badea ca fiind un blogger. Sau pe Tolontan. Sau pe mai stiu eu cine. As fi foarte curioasa cati oameni l-ar fi vizitat pe Ioan T. Morar, daca n-ar fi stiut ca e jurnalistul ala de la Catavencu. Probabil ca traficul lor ar fi masurabil cu al meu, iar Badea nu s-ar face atata de cacao spunand natiunii cat de tare blogger e el. Cum dracu ai pretentia sa te numesti om cu capul pe umeri cand te iei la tranta cu bloggerii care nu fac altceva decat au grija de blogul lor? E ca si cum eu, lucrand pe comercial in FMCG, am pretentia de a-mi masura rezultatele (de orice fel) cu cineva care face comert cu suruburi, cuie si ciocane.
In Romania inca nu se cunoaste notiunea de blog. Si nu vorbesc de cei care nu au acces la informatii sau cei care acceseaza internetul doar pentru a vedea cursul la euro. Vorbesc de oamenii educati, de PR-isti, directori, oameni din televiziune etc. Pentru ei, orice vedeta are blog, e blogger. Are trafic, are comentarii, are de toate.
Cine sa ma asculte pe mine cand zic ca un blogger e ala care a tras ca tampitul sa-si fac un nume in online? Ala care a stat zi si noapte sa butoneze fiecare chestie, ca sa-si optimizeze pagina; ala care scria in fiecare zi stand cu morcovul in fund sa nu-i scada traficul; ala care sta acum si povesteste unui blogger mic ca mine despre ce inseamna sa-ti muti site-ul de la un host la altul si caruia nimeni nu i-a povestit despre cum se face asta; ala care a invatat despre SEO si SEM citind pe unde apuca, ca sa poata sa explice mai departe; ala care acum castiga si bani din treaba asta, dupa ce a muncit o atata timp sa-si fidelizeze cititorii.
Eu nu sunt blogger. Sunt un biet directoras dintr-o firma oarecare. Dar sunt un cititor de bloguri care ii respecta pe aia care au muncit sa ajunga unde sunt acum. Si apropo, ce bloggeru’ vietii e Badea asta care-si sterge blogul tot o data la doua zile?

PS: nu dau linkuri, ca si asa au trafic prea mare aia despre care vorbesc :))

LE: Ecostin a scris despre asta, mult mai bine decat mine. Ca tot vorbeam despre bloggeri pertinenti si relevanti…


10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *