Trivialitati
|Oricat de ciudat ar parea, injuraturile pe care le gasim in filme sau in carti nu sunt intotdeauna triviale. Trivialul e, prin definitie, obscenitate, vulgaritate sau banalitate, depinde de contextul in care e folosit cuvantul. Dar o injuratura care vine in sustinerea unei idei, nu e intotdeauna triviala.
Nu mi-a venit din senin treaba asta cu injuraturile. Acum cateva zile am vazut la Sorin Grumazescu un status pe care am vrut sa-l combat atunci, insa stiam ca daca ma ambalez, n-o sa fiu in stare sa explic coerent ce vreau sa spun. Asa ca am stat, m-am gandit, mi-am amintit niste momente din filme (si niste carti citite) si acum sunt gata (cred) sa explic de ce nu e atat de rau sa se injure in filmele romanesti (sau in orice alte filme; sau in carti). Sigur, cu moderatie si intotdeauna in spiritul filmului.
Filmele romanesti facute pana in ’89 nu au cum sa fie de referinta (si ma refer aici strict din perspectiva limbajului obscen). Intr-o societate in care ne era controlata pana si painea zilnica, nu poti sa dai acele filme drept exemplu. Sunt convinsa ca si Sergiu Nicolaescu si Nicolae Corjos si Geo Saizescu (sau altii) ar fi scapat cate o injuratura neaosa romaneasca, daca ar fi stiut ca trece de cenzura. Poate ca s-a si intamplat asta, in secventele brute, netaiate la montaj, dar nu vom sti niciodata. Pe de alta parte, actorii si scenaristii trebuiau sa fie extrem de subtili in a exprima pe pelicula exact ceea ce voiau sa transmita, iar trivialitatea si-a gasit loc chiar si acolo unde nu erau cuvintele care sa exprime ideea generala. Si da, “grijania ma-tii” si “ceapa ma-tii” sunt tot injuraturi, poate mai grele decat altele.
O mostra, un monolog despre sex si relatii:
Ideea e ca nevoia de a vorbi pe bune exista si atunci, la fel cum exista acum. Doar ca acum se poate exprima, atunci era nevoie de tertipuri pentru a face asta.
Injuraturile sunt mai greu de digerat spuse in limba materna. Sunt convinsa ca si pentru americani prima scena in care se vorbea mai liber a fost destul de socanta, chiar daca foloseau acele cuvinte zilnic: intotdeauna e altfel cand le auzi in difuzoarele de la cinema.
Cuvintele obscene exista in si in literatura romana. Cel mai recent exemplu e cartea lui Octavian Soviany. “Viata lui Kostas Venetis”. In carte se foloseste excesiv cuvantul “malahie“, fara sa fie vulgar sau obscen, ci, pur si simplu, in spiritul cartii: analiza unei vieti decadente, depravate, a unei scursuri care nu se poate numi om. Cum ar fi sunat viata lui Kostas fara aceste cuvinte care sa ne trimita pe noi, cititorii, in acea atmosfera degradanta? Si daca as vedea o ecranizare a cartii (ceea ce imi doresc foarte tare), ar fi o mare pierdere sa nu se foloseasca exact aceleasi cuvinte, care au darul sa continue atmosfera si s-o desavarseasca intr-un tablou complet a ceea ce era viata depravata de suburbii.
Una din scenele mele preferate dintr-un film e monologul lui Edward Norton din “25th Hour“. Inlocuiti cuvintele in engleza cu echivalentul lor in romana si veti gasi o lunga injuratura. Echivalentul romanesc al acestei injuraturi ar fi momentul aproape-violului din Asfalt Tango (dar Edward Norton a injurat vreo 4 minute, a noastra tine vreo 30 de secunde). Sigur, daca altii o fac, nu inseamna ca trebuie s-o facem si noi, dar nu vreau sa spun decat ca valoarea filmului nu e data de cantitatea de limbaj obscen, ci de felul in care acesta e folosit pentru atmosfera pe care trebuie sa o transmita.
A venit momentul sa nu ne mai legam de forma unor lucruri si sa le privim in ansamblul lor. Sa lasam pudibondismul exagerat pudoarea pentru niste vremuri care au apus. Sa nu ne mai fie rusine sa ne uitam la corpurile noastre care se vad in oglinda din baie, atunci cand iesim de la dus, sa ne asumam faptul ca, la fel ca orice alta natie, avem si cuvinte grele in vocabular. Cuvinte pe care nu trebuie sa le folosim, dar nici sa mai rosim ca niste pustoaice virgine atunci cand le auzim in gura vreunui actor care isi sustine rolul cu o injuratura bine plasata.
Pe mine ma deranjeaza injuraturile din filme atunci cand mi se pare ca se exagereaza. Ma astept ca soldatii sau baietii rai de cartier sa injure tot timpul dar cand injura toata lumea din film, e cam mult, la fel cu scenele de violenta, care de multe ori incearca sa compenseze alte lipsuri ale filmului.
Nu vorbim aici de mult sau putin, ci de prezenta oricarei forme de injuratura, fie ca e o replica sau 200.
Vilenta de limbaj e justificata in cinema de nevoia de a incadra povestea intr-o anumita atmosfera sau de a “agresa” ori “manipula” spectatorul. Asta pe langa intentia de a oferi plauzabilitate sau credibilitate unor personaje, stari, locuri etc.. ori de a functiona ca simplu artificiu stilistic al cuturii pop, cool.
Is cu ‘Sirg’ul la faza asta. Nu ma deranjeza o injuratura, mai ales ca nici eu nu sunt usa de biserica. Dar in unele filme chiar se exagereaza
Tița, amândoi înjurăm. Și eu, și tu. Majoritatea oamenilor înjură. Dar am obosit să văd asta și în filme. Știi cum e…? O să-ți dau un exemplu (despre care e posibil să spui că nu e comparabil): lumea se scobește în nas, se scarpină prin diverse locuri, se scobește între dinți, unii chiar pe stradă, în spații publice. Vrei să vezi asta zi de zi? Oriunde? Ei bine, eu nu! Cam așa e și cu limbajul din filmele românești.
Cum ar fi sunat viața lui Kostas fără astfel de cuvinte? Ți se pare că slovele lui Rebreanu nu ne introduc în atmosferă? O să le las mai jos. Și sper să nu te superi.
“- Florica! murmura dânsul apoi cu ochii spre femeia care se apropia mereu. O sorbea cu cât se apropia si i se parea din ce în ce mai frumoasa. Florica avea o naframa alba în cap, legata strengareste. Îl zari si ea mirata si cuprinsa de o strângere de inima. Dar nu-si pierdu firea si, când ajunse în dreptul lui, striga zâmbitoare:- Am sa sosesc la spartul târgului, Ionica!… De, omul cu multe griji anevoie iese din casa!…
Ion ar fi vrut sâ-i raspunda si limba parca i se întelenise. Florica însa nu se opri. §i atunci îl apuca o frica cumplita ca nici acuma, desi ar avea prilej bun, nu e în stare sa-i vorbeasca, sa-si desarte sufletul… Pasi spre drumul pustiu si izbucni aproape disperat:- Unde fugi asa, Florico?… mai stai o leaca, stai ca am sa-ti spun ceva… Si vino mai încoace ca doar n-o sa piara târgul…Femeia parc-ar fi asteptat chemarea. Se întoarse din cale si veni spre dânsul, cu fata aprinsa, dar zicând molatic:- Vai de mine… numai sa nu ma tii mult de vorba, Ioane, ca ma omoara George…Iar când fu lânga Ion, adaoga mai încet:-Ma duceam sa vând niste pere oarzane, ca ne trebuiesc bani…Si George nu ma lasa nici sa…
Ion o privea tacut si simtindu-se jignit ca ea vorbeste de George. Nevasta, ridicând ochii ei albastri întrebatori siadâncindu-i în ochii lui tulburati, întelese, îsi curma gândul si murmura gingas:- Ce vrei, Ionica?…Barbatul zise, cu dintii strânsi, înfricosat parca sa nu-i zboare spre dânsa tot sufletul înnebunit de patima:- Mai odihneste si tu… De ce nu vrei sa te odihnesti? Privirilelor se împleteau, fermecate. Florica sopti mai domol:- S-grabita, Ionica… zau asa… Lasa-ma… sa-mi vad de drum…zau asa… Dar în acelasi timp pasea alaturi de Ion, cu umarul lipit de umarul lui. Trecura prin porumbiste si se oprira sub marul paduret unde sumanul barbatului era asternut pe jos, în umbra, ca un culcus pregatit înadins. Se asezara privindu-se în ochii stralucitori de o fericire mult asteptata. Ion vru sa-i impute ca i-a pomenit de George, sufla greu pe nas si deabia putu gâfâi:- Ehei, Florico…- Uf, ce cald mi-e… m-a topit caldura – zise femeia dând mai la o parte dasagii cu pere. Dar aici e bine ca-i racoare… zau asa…racoare…- Racoare – bâlbâi Ion în nestire peste câteva clipe. Apoi tacura, ascultându-si bataile inimii. Apoi Ion, brusc ca o fiara, o cuprinse de subtiori si-i musca buzele. Apoi Florica sa lasa pe spate, moale, gemând…- Tot a mea trebuie sa fii tu! zise barbatul pe urma când Florica îsi lega naframa, gata de plecare. Sa stiu de bine ca fac moartede om si tot a mea ai sa fii!^ – Ei, Ionica, multe zice omul! raspunse femeia fara sa^l mai priveasca. Când s-a putut, n-ai vrut; când vrei tu, nu se mai poate!…
Ion ramase sezând pe suman, cu ochii dupa Florica ce se pierdea prin porumbiste.- Ba se poate! murmura singur, ca o încurajare. Sa stiu de bineca… îsi reteza deodata vorba. Frunzele marului fosneau ca o imputare. Si imputarea îi aducea aminte pe Ana. Sari în picioare parca l-ar fi întepat o vipera. Nu mai îndrazni sa se uite spre marul sub care, acum un an, cealalta i-a nascut copilul. Se duse la secera, fara a întoarce capul, ca si când din spate l-ar fi amenintat o mâna nevazuta…Florica se departa pe drum leganându-se mândra în solduri. Inima lui Ion tresalta de noi fiori, în vreme ce buzele-i soptira dârz:- Ba se poate!… Sa stiu de bine ca fac moarte de om!…”
Dacă tu-mi spui că nu, atunci prefer să trăiesc in pudoarea vremurilor demult apuse… Și da, e posibil ca Dan și Val să aibă dreptate…
N-are nicio treaba ceea ce spui tu cu ceea ce se intampla in filme. E cu totul alta poveste.
Nu zic ca Rebreanu nu e minunat, dar e ca si cand ai compara mere cu pere. Acest pasaj n-are absolut deloc si in niciun fel vreo legatura cu atmosfera decadenta despre care vorbeam in articol (si care exista in acea carte si in altele pe care le-am citit).
Eu nu vorbeam de atmosferă decadentă. La noi se înjură în orice film. Când am scris ce am scris, nu am specificat un anume film. Am spus doar “film”…
Sa luam unul recent. “Despre oameni si melci”, ca l-am revazut acum o saptamana. Ca de mult se injura? Si mai ales, ce se spune exact? Dar in “Nunta muta”? Cum poti sa judeci niste filme doar pentru ca cineva zice o injuratura? De ce ne legam de forma si nu ne pasa de fond?
Unul e un film despre niste muncitori in uzina, altul e film despre taranul roman si obiceiurile impiedicate de moartea lui tatuca Stalin.
Daca vrei floricele pe campii, uita-te la desene animate. Serios. Filmele au viata in ele. Multa. Si nu intotdeauna partea ei frumoasa.
Nu mai e mult până când se va înjura și în desenele animate… Trist… Foarte trist…
Și nu am judecat filmele. Am spus doar că nu-mi place că se înjură. Așa cum spuneau @Sirg și @dojo, uneori prea mult…
Of, ce ne mai place sa cream drame acolo unde nu exista. Nu e absolut nicio tristete ca se injura in filme. Chiar niciuna