Ce faci cand ai birou si nu-l poti folosi?
|Trecerile de la vara la iarna si de la iarna la vara se resimt mai abitir atunci cand depinzi de caldura de la termoficarea orasului. In primele mele saptamani de Timisoara nu intelegeam de ce toata lumea se plange de lipsa caldurii, ca io aveam o solutie: “pai…porniti centrala.” Mi se parea normal sa zic asa: in 2008, cand am plecat eu din Sibiu, nu cred ca mai exista vreo centrala de cartier; toata lumea avea centrala proprie.
Am aflat destul de repede ca in Timisoara nu prea era chiar asa. Ba din contra: cei care aveau apartamentele dotate cu aceasta tehnologie de ultima generatie (!) erau niste nababi; debransarea costa mai mult decat vreo 2 centrale (cu toate cheltuielile aferente) la un loc.
Primele doua apartamente in care am locuit aici aveau caldura si apa calda bransate la reteaua orasului. Nu era chiar rau sau am nimerit eu niste ani buni, ca n-am simtit trecerile astea dintre anotimpuri. Mai apoi am locuit in case cu centrala proprie.
Acum, e alta poveste. Biroul nostru e intr-o cladire veche, si ea apartinand retelei locale de termoficare. Daca de la inceputul anului ne bubuie in capete utilajele de lucru pentru schimbarea la fata a Timisoarei, de vreo cateva saptamani, de cand a dat frigul, ne ingheata si toate oasele. Alexandra e racita de mai bine de o saptamana, Cristina da si ea semne de somnolenta (si nu e de la lipsa de somn), iar eu ma infior numai la gandul unei adieri de vant. Acasa am centrala, da, dar nu mai petrec atata timp acasa, asa ca e important sa-mi fie cald (sau macar sa nu-mi inghete degetele) cand lucrez.
Problema nu e ca e frig. Aia e, mai stai intr-un birt, mai lucrezi de acasa. Adevaratii nervi vin din imposibilitatea de a folosi un spatiu pe care platim chirie, cheltuieli, intretinere si ce-o mai fi, fara sa avem posibilitatea sa folosim spatiul ala. Serios, e ca in pestera cand intri, te izbeste frigul statut. Pe langa toate astea de le platim, mai cheltuim si o caciula de bani pe statul in alta parte: cafele, ape, sucuri si ce mai bei/mananci atunci cand lucrezi din oras. Practic – dublu de cheltuieli.
Pe de o parte, imi vine sa ma duc la proprietar si sa-i spun ca nu mai platim nimic pana nu ne putem folosi din nou biroul. Pe de alta parte, ce sa faca si el? sa se duca sa-i stranga de gat pe aia de la Colterm? Ca nu e vina lui ca astia nu pornesc naibii robinetii aia cu caldura.
Si din aceasta dilema nu putem iesi.
PS: daca stiti, cumva, cand se indura Colterm de noi, sa-mi spuneti si mie, rogu-va.
Foto (care n-are nicio legatura cu ce-am scris, as vrea doar sa fie iar vara): Heat by Shutterstock (e foto cu licenta speciala obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)
Tweet
Începerea funcţionării se va realiza atunci când prognoza INMH pe trei zile consecutive indică o temperatură minimă mai mică de 10°C… – colterm.ro
Nu e anunțată nici o dată exactă anul ăsta. Din păcate îm unele clădiri iarna vine mai repede, cum e și cazul vostru.
La noi la birou (un apartament de bloc) au taiat inclusiv apa calda… de caldura nici nu poate fi vorba si situatia asta e in tot orasul. Din cauza datoriile nu au cu ce alimenta cea mai moderna centrala pe biomasa. Bine ca e moderna, ca si asa nu ne ajuta la nimic. Si stam si tremuram si ne incalzim cu o aeroterma. Si hai ca macar noi mai plecam acasa, dar oamenii care chiar locuiesc in blocul ala ce fac?
Luxian, se pare ca noaptea e caldura, ne-au spus mai multi oameni care sunt bransati la Colterm. Pe noi nu ne ajuta cu nimic, din pacate
Pareri Razlete, foarte trist ce se intampla cu tara asta. Plangem dupa autostrazi si alte chestii care acum par SF daca le comparam cu neajunsul asta. Cum sa n-ai caldura si apa calda in casa in orasele mari din Romania lui 2014?
Frate, nasol momentul. Adica platesti chirie si stai sa dardai … la ai mei s-a dat deja drumul la caldura, vezi deci de ce nu a pornit in Centru inca.