Ce faci cand ai birou si nu-l poti folosi?

shutterstock_184243754 Trecerile de la vara la iarna si de la iarna la vara se resimt mai abitir atunci cand depinzi de caldura de la termoficarea orasului. In primele mele saptamani de Timisoara nu intelegeam de ce toata lumea se plange de lipsa caldurii, ca io aveam o solutie: “pai…porniti centrala.” Mi se parea normal sa zic asa: in 2008, cand am plecat eu din Sibiu, nu cred ca mai exista vreo centrala de cartier; toata lumea avea centrala proprie.

Am aflat destul de repede ca in Timisoara nu prea era chiar asa. Ba din contra: cei care aveau apartamentele dotate cu aceasta tehnologie de ultima generatie (!) erau niste nababi; debransarea costa mai mult decat vreo 2 centrale (cu toate cheltuielile aferente) la un loc.

Primele doua apartamente in care am locuit aici aveau caldura si apa calda bransate la reteaua orasului. Nu era chiar rau sau am nimerit eu niste ani buni, ca n-am simtit trecerile astea dintre anotimpuri. Mai apoi am locuit in case cu centrala proprie.

Acum, e alta poveste. Biroul nostru e intr-o cladire veche, si ea apartinand retelei locale de termoficare. Daca de la inceputul anului ne bubuie in capete utilajele de lucru pentru schimbarea la fata a Timisoarei, de vreo cateva saptamani, de cand a dat frigul, ne ingheata si toate oasele. Alexandra e racita de mai bine de o saptamana, Cristina da si ea semne de somnolenta (si nu e de la lipsa de somn), iar eu ma infior numai la gandul unei adieri de vant. Acasa am centrala, da, dar nu mai petrec atata timp acasa, asa ca e important sa-mi fie cald (sau macar sa nu-mi inghete degetele) cand lucrez.

Problema nu e ca e frig. Aia e, mai stai intr-un birt, mai lucrezi de acasa. Adevaratii nervi vin din imposibilitatea de a folosi un spatiu pe care platim chirie, cheltuieli, intretinere si ce-o mai fi, fara sa avem posibilitatea sa folosim spatiul ala. Serios, e ca in pestera cand intri, te izbeste frigul statut. Pe langa toate astea de le platim, mai cheltuim si o caciula de bani pe statul in alta parte: cafele, ape, sucuri si ce mai bei/mananci atunci cand lucrezi din oras. Practic – dublu de cheltuieli.

Pe de o parte, imi vine sa ma duc la proprietar si sa-i spun ca nu mai platim nimic pana nu ne putem folosi din nou biroul. Pe de alta parte, ce sa faca si el? sa se duca sa-i stranga de gat pe aia de la Colterm? Ca nu e vina lui ca astia nu pornesc naibii robinetii aia cu caldura.

Si din aceasta dilema nu putem iesi.

PS: daca stiti, cumva, cand se indura Colterm de noi, sa-mi spuneti si mie, rogu-va.

Foto (care n-are nicio legatura cu ce-am scris, as vrea doar sa fie iar vara): Heat by Shutterstock (e foto cu licenta speciala obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *