Cei ce fac si cei ce inoveaza

Sa fii inovator in Romania presupune mult curaj. Sa alegi sa muncesti, sa-ti faci meseria (aleasa, nu neaparat cea in care te-ai pregatit) intr-o tara care nu pune mare pret pe valorile ei trecute sau prezente, inseamna aproape un act de eroism. Stiu ca par cuvinte mari, dar chiar nu sunt. Si o sa vedeti mai jos, cand o sa va spun doua vorbe despre niste oameni, de ce nu exagerez catusi de putin.

15 oameni sunt luati la intrebari de Ruxandra Predescu pentru un booklet prezentat la Webstock, facut in parteneriat cu Vodafone (chapeau bas pentru idee, mi-a placut la nebunie). 15 povesti de succes, 15 cariere si destine care au schimbat alte destine. Oameni ce sunt modele, exemple pentru cei ce vor veni dupa ei sau pentru cei ce cauta motive pentru a ramane si a lupta pentru o viata frumoasa aici. Am citit carticica in jumatate de ora, la cafea, si mi-a facut ziua mult mai frumoasa, am regasit in randurile scrise cateva dintre motivele care m-au facut sa raman in tara, desi mi s-a aratat de multe ori sa plec in alta parte.

Doers & Innovators

Prof. Dr. Margit Serban. Doamna doctor are o poveste de viata care ar fi pus la pamant si pe cel mai puternic dintre noi. Sa-ti pierzi copilul si apoi sa gasesti puterea sa te ridici si sa vrei sa ajuti alti parinti sa nu mai treaca prin ce-ai trecut tu mi se pare ca e mult prea greu de dus pentru un singur om. Totusi, ea poate. “Sunt multe mame in situatia de a-si pierde copilul si eu stiu ce inseamna asta. Am decis atunci ca nu am voie sa renunt, ca locul meu este aici si trebuie sa fac tot posibilul si chiar imposibilul pentru ca alte mame sa nu treaca prin aceasta tragedie.”

Alexandru Ion si Andreea Bortun. Sunt fana lor cea mai mare. La 15 si la 18 ani (cand au facut ei prima editie de Ideo Ideis) cu siguranta ca ai putea face cu totul altceva decat sa-ti bati capul cu un festival de teatru. Ei au facut-o. Si nu oriunde, ci la ei acasa, in Alexandria, acolo unde cultura, tot ce ramasese din ideea de cultura, tragea sa moara. Ce-au facut acolo, in 8 ani de festival? “Sistemul educational de stat, asa cum il stim, nu pune accent pe elevi, ci presiune. Noi indepartam presiunea asta si ii responsabilizam, in acelasi timp. Iar lor le place!” (Alex, despre educatia alternativa prin teatru)

Marius Manole. Poate cel mai bun actor pe care il avem acum in Romania (din generatia tanara, desigur). Manole e mare si ce e cel mai frumos la el e ca nici nu-si da seama cat de mare e. Rar am vazut un om atat de deschis catre alti oameni, cu atat mai putin cand e si vedeta. Caci Marius Manole e o vedeta, una adevarata, nu plasmuita din carton, un om care a ajuns acolo unde e acum (si lupta sa-si pastreze acest loc) prin multa, infinita munca. “Daca iti propui mai mult, o sa faci mai mult, si viceversa. Nu exista limite. […] Omul are o capacitate foarte mare de a face, dar il opreste lenea, comoditatea, autosuficienta.”

Sunt doar trei din cincisprezece oameni si tot atatea povesti frumoase. Sper ca v-am facut curiosi sa rasfoiti carticica, stiu sigur ca va va pune un zambet pe buze si va va face mai optimisti. Macar pentru cateva ore.

Ultrabooks Toshiba

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *