Competitia Ideo Ideis 2013 – ziua 2

La ora la care cititi aceste randuri, competitia Ideo Ideis e incheiata si noi, bloggerii prezenti in sala de spectacole, ne-am facut deja o idee despre cine ar putea castiga. Chiar am incins aseara o dezbatere despre actorii care ne-au placut cel mai mult, asa ca asteptam cu neabdare gala de inchidere si anuntarea premiilor.

La fel ca in articolul precedent, o sa incerc sa fac un rezumat al spectacolelor celei de-a doua zile de concurs. Ca un fel de paranteza, calitatea spectacolelor de anul acesta mi se pare mai crescuta decat anul trecut sau acum doi ani, semn ca, odata cu festivalul, creste calitatea si atentia acordata de coordonatorii de trupe alegerii textelor e mai mare.

“Sa nu ma parasesti” – ATELIERUL DE TEATRU, Botosani

Cu trupa asta am o relatie speciala. Poate si din cauza faptului ca ii cunosc pe Lenus si pe Gelu, coordonatorii trupei, sot si sotie, oameni dedicati 110% copiilor din trupa de teatru pe care o pastoresc. Va spun, cred ca oamenii astia ar trebui sa fie recunoscuti ca un soi de eroi, munca lor cu acesti copii e iesita din tipare. Ii unesc, ii invata ca totul se face impreuna, ca exista individualitati, dar ca ele functioneaza doar daca stiu sa inteleaga prima oara ce inseamna unitatea si abia apoi sa-si dezvolte personalitatea individuala.

Atelierul de Teatru, Botosani

Asta s-a vazut in spectacolul “Sa nu ma parasesti”: o trupa tanara, unita, un spectacol complet in care fiecare a dat tot ce a avut, sprijinindu-si totodata colegii de scena. Au fost momente in care am plans fara sa vreau, alte momente in care m-am trezit zambind de bucurie ca pot sa vad minunile astea de copii pe scena, jucand, jucandu-se, razand si plangand impreuna.

“Crize” – OGLINZI, Sinaia

Un spectacol foarte simpatic, la care am zambit de la inceput si pana la sfarsit. Trei cupluri care jucau diferite situatii de viata, fara sa le inteleaga pe toate, dar capabili sa le transmita foarte bine catre noi, publicul din sala Casei de Cultura.

Oglinzi, Sinaia

Mi-a placut entuziasmul lor, felul in care s-au luat in serios fara sa piarda din unitatea de care e nevoie atunci cand joci cu colegii de liceu. Am remarcat una din actrite, Madalina Cazacu, foarte credibila in rolul ei de jumatate feminina coplesita de angoase si de eterna intrebare “noi de ce facem sex si nu mai facem dragoste?”

“Petrecerea” – YORICK, Bucuresti

A fost singurul text al acestei editii de Ideo Ideis care a avut ca personaje niste copii de 16-17 ani, adica varsta tinerilor actori de pe scena. Li s-a potrivit foarte tare, nici n-au trebuit sa faca altceva decat sa se joace pe ei, lucru pe de o parte bun, pe de alta parte rau. Bun pentru ca a fost simplu de transmis ideea piesei, rau pentru ca n-am putut vedea calitatile lor de actori, nu prea ai cum sa vezi asta atunci cand cel de pe scena se joaca pe el.
Mi-a placut textul, nu mi-a placut finalul, mi se pare ca a fost cam grabit. Am stat timp de o ora sa urmarim intriga, disparitia unei fete dintr-un grup de prieteni, dar nu am aflat finalul. Invitatia de a ne face singuri finalul poate fi buna pentru alte contexte, nu neaparat pentru asta de fata.

Yorick, Bucuresti

Cea de-a doua zi de competitie m-a invatat din nou ca entuziasmul si munca in echipa, cand e vorba de teatru tanar combinat cu educatie alternativa, sunt exact acele lucruri care ar trebui sa primeze in aceste trupe de teatru de liceu. Si mi-a intarit convingerea ca aceasta metoda de educatie creste caractere si o face bine, sistematic, in timp, asa cum trebuie sa se intample de fapt.

Ideo Ideis este un proiect finantat de A.F.C.N, realizat in parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului si sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Romani frumosi”. Evenimentul si-a găsit prieteni la Volksbank, Rinf, Millefiori, Illy, H&M, TelDrum, Pro Invest, EuroCar, Aurelian Sandulescu si SC Brain SRL. 

Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Indygen, BORȚUN•OLTEANU, FITS, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Judetean Teleorman, Societal, WeAreHere, Conciato, Focus pe Germana, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Judetean Teleorman, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Teleorman.

Ultrabooks Toshiba

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *