Crampeie de vorbe cu Monica Ristea

Nu stiu cum am ajuns sa stau de vorba, doar eu, cu Monica Ristea. Eram la o conferinta de presa (sau o intalnire la cafea, mijlocita de Toamna Oradeana), la care participau directorul Teatrului din Tg. Mures, dansatorii Cristina Iusan si Attila Bordas, regizorul Laurentiu Blaga si actrita Monica Ristea. Povesteam despre Carmina Burana, Gigi Caciuleanu si pasiunea lui pentru dans, despre cat de inovativ e, cand, la un moment dat, m-am trezit ca suntem doar noi doua, fata in fata, intr-un dialog care se anima in fiecare minut.

Monica e o doamna si marturisesc ca nu stiam mare lucru despre ea, pana ieri. Stiam ca e actrita, ca a jucat putin film si ca a fost toata viata actrita la teatrul din Tg. Mures. M-a cucerit definitiv atunci cand a inceput sa-mi povesteasca despre Satyricon-ul lui Victor Ioan Frunza (spectacol despre care eu doar am auzit vorbindu-se) si despre colaborarea cu mari regizori ai tarii, nostalgia care a cuprins-o cand mi-a spus de rolurile ei si felul in care incearca sa se reinventeze.

“Stii, eu cred ca un actor moare atunci cand inceteaza sa mai fie curios. Eu sunt fascinata de tot ce e nou, de felul in care se reinventeaza arta teatrala, de tot ce e altfel. Imi place dansul la nebunie si sa vezi actori cum invata sa danseze e, cred, cel mai frumos lucru pe care il poti urmari.”

“Toata lumea merge acum la teatru de club, insa foarte putini stiu ca la Tg. Mures a aparut primul teatru underground din tara, teatrul Ariel.”

“Cu internetul asta e ca la scoala: inveti pur si simplu, oricat de nepregatiti ar fi profesorii. Trebuie sa stii sa iei ce e bun din ceea ce te inconjoara.”

“Gigi e altceva. Cand zici Gigi Caciuleanu, zici secolul 23. Omul asta nu e din secolul 21. Are o energie fantastica. Imi aduc aminte prima repetitie cu Attila Bardas, pentru Carmina Burana. L-a rugat sa faca fouette-uri, sa vada cum se misca. Dupa cateva invartiri, Attila s-a oprit, gafaind. A venit Gigi si a facut fouette-uri un sfert de ora. La 71 de ani! Niciunul dintre noi n-a mai fost in stare sa scoata vreun cuvant.”

“Toti dansatorii din Carmina Burana sunt actori, de fapt. Doar doi sunt dansatori, Cristina si Attila. In rest, tot ce vei vedea pe scena e munca maiastra a lui Gigi. A facut din ei artisti completi.”

As vedea-o pe Monica si in alte productii. Pentru ca aseara, in Carmina Burana, a fost exceptionala.

Organizatori: Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea.

Sponsori: Ciuc, Golden Brau, Siemens, Vandana, Farmacia 3, Organique, Total Clean, Proges, Graf.

Parteneri: Digi 24, Zile si Nopti, Magic FM, Crisana, Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihor Online, Erdely Online, Living InImperoZelist Monitor, Window Pub, DreamstudioUtopiumThe 4thFloorStandout.

Masina oficiala: Mercedes prin ATP Exodus.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *