Cronica de album JazzyBIT

Touch the SkyCa tot se apropie marea lansare de album a celor de la JazzyBIT (duminica, 2 februarie, ora 19, liceul Ion Vidu), m-am gandit sa va scriu cateva cuvinte despre album, poate va motivez sa veniti la lansare. Sau macar sa cumparati albumul, atunci cand se va afla disponibil pentru vanzare.

“Touch the Sky” e in playlist-ul meu de mai bine de o saptamana. Zilnic. Nu stiu sa fac recenzii, cu atat mai putin recenzii de muzici, dar stiu sa descriu cam cum ma simt cand ascult ceva ce-mi place. Iar recentul album JazzyBIT e, cu siguranta, ceva ce-mi place.

In primul rand, toate piesele de pe album ma fac sa ma pierd printre sunete. Am incercat sa ascult in timp ce lucrez, insa asta nu e muzica pe care sa o asculti cand faci altceva. Te trage in ea, te face sa lasi tot, sa inchizi ochii si sa-i simti ritmurile. De multa vreme n-am mai simtit in felul asta muzica, sa vreau sa imi pun un pahar de vin si sa ma intind pe canapea, ascultand, asa cum o faceam in adolescenta (minus paharul de vin). Imi era dor de ritmuri care sa te oblige sa le asculti cu atentie, cu concentrare de 100%.

Am niste favorite: Story of the Heart (in care Hammond-ul lui Teo e halucinant de fain), Ocean Wave (pentru solo-ul de pian si pentru ritmul atat de antrenat; imi tot vine sa dansez de cate ori o aud) si Winter Town (are un ritm brubeck-ian, un sound foarte american, poate de aceea mi-a intrat la suflet atat de repede. Asta nu inseamna ca celelalte melodii nu sunt la fel de bune, insa astea mi-au intrat mie la suflet.

Desigur, l-am intrebat si pe Teo Pop despre melodiile de pe album, asa ca va dau mai jos cateva randuri scrise de el.

Despre album, “Touch the Sky”

“M-am gandit la acest nume, pentru ca noi am fost constant pe o traiectorie ascendenta, am pornit de jos, si speram sa ajungem undeva sus, profesional. E o explicatie pe scurt.” (si foarte clara, as adauga eu)

Piesele de pe album

The Chase“Inspiratia a pornit de la o piesa de muzica clasica, Rachmaninoff, Little Red Riding Hood. Mai mult, e inspirata si din natura, din cursul vietii, o urmarie intre un pradator si prada lui.”

Poate De Ce“E ca o intrebare. De ce se intampla unele lucruri in viata? “De aici si tema repetitiei de la inceput. Vine si un raspuns (tema 2) care vrea sa sugereze ca orice se intampla, in final va fi bine.”

Winter Town“Un oras in timpul iernii. Ninge marunt, se asterne zapada, incepe sa bata vantul cu putere si tot calmul se transforma intr-o furtuna violenta de zapada, dupa care revinea linistea si calmul fulgilor de nea.” (cand am povestit despre aceasta piesa, Teo mi-a spus sa imi imaginez o ninsoare care cade incet si se asterne curat pe jos si sa-mi imaginez asta cand voi asculta din nou; asa am facut si a avut dreptate, e exact asa cum mi-a zis el ca o sa fie)

Story of the Heart“Piesa are si text, vezi atasament. Mesajul e simplu, se refera la ceva ce ai pierdut si speri sa il mai revezi o data… candva…”

Va dau si voua prima strofa; cei care o sa-si cumpere albumul o vor intelege si mai bine:

Story of the heart
It begins in dark
When a person searches for a star
Even if it’s far
Sadness inside me
When I try to see
If the falling star will ever tell
My story well
A flame that shined
Inside of me
Has gone to far
For me to see

Ocean Wave“Valurile unui ocean, cateodata calme, cateodata mai puternice, dar constante; valuri care au o melodicitate care te poate inclusiv impinge catre dans.”

Curacao“Ce se intampla cand bei renumitul cocktail? Traiesti din plin ritmurile latine, incepi calm, dar cu fiecare inghititura pe care o iei, devii tot mai alert, mai liber, poate chiar mai bucuros.” As spune ca piesa si-a atins scopul. Stiti sentimentul ala pe care-l ai cand te trezesti ca asculti ceva si dai din cap pe ritm de minute bune?

Two Souls“Doua suflete, o pereche, doua vieti, un tot, doua entitati care se completeaza una pe cealalta.”

Touch the Sky“Piesa si tema ei in esenta e ca o scara, poate a vietii, care tot urca. Incet, dar urca. Si se termina optimist.”

Tumbao“E simplu: extaz latin.”

Sus in Pod“E piesa lui Michi, doar atat stiu ca titlul vine de la un acord Suspendat care e in armonia piesei.”

Acum ca stiti si voi povestea fiecarei piese, poate ca v-am convins sa veniti duminica la concert. Eu ma retrag, incet, pe acordurile lui “Poate De Ce”…


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *