Cultura gastronomica si CCE 2021

10342447_695061873898796_8525517693881159300_n Cand ne referim la o capitala culturala, multi dintre noi fac greseala de a se gandi exclusiv la cultura inalta. La teatru, film, opera sau muzica simfonica, la evenimente culturale, fara sa mai luam in calcul alte tipuri de cultura. Cultura populara sau cea gastronomica; influentele culturale ale altor etnii asupra obiceiurilor noastre zilnice; influentele culturale ale celor care vin din alte zone ale tarii, se stabilesc intr-un oras, contribuind, astfel, la imbogatirea fondului cultural.

Timisoara, slava Domnului, are multe astfel de influente culturale. De la turcii care ne-au stat pe cap vreo trei sute de ani, continuand cu austriecii care ne-au invatat tot felul de chestii administrative pentru alte doua sute de ani, pana la vecinii sarbi cu care am invatat sa sarbatorim Craciunul si Anul Nou de doua ori pe an. Sa nu mai vorbim de multitudinea de ardeleni, regateni, olteni si moldoveni care se regasesc in populatia stabila a orasului; oricat de mult ar regreta unii ca orasul asta n-a ramas “pur si neprihanit”, contributia lor la ceea ce inseamna multiculturalitatea Timisoarei e de netagaduit. Si apoi, eu stiu mult mai multi oameni care nu-s nascuti in Timisoara si care fac mai multe pentru orasul asta decat au facut “get-begetii”. Dar nu despre asta vorbim in cele ce urmeaza.

PRbeta Agency, impreuna cu Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana in 2021, organizeaza un eveniment dedicat culturii gastronomice din Timisoara. Asa cum incercam sa gasim Timisoara in orice colt de Romanie, vrem sa facem si invers, sa regasim influentele altor zone in mancarea banateana. Noi, in Romania, nu prea avem mancaruri specific romanesti, pur sange ca sa zic asa, ci influentate de toti cei care, intr-un fel sau altul, au trecut pe la noi. Fie ca au fost turci, unguri sau austrieci, rusi, moldoveni sau maramureseni.

Drept urmare, va invit sa gasim impreuna niste mancaruri pe care le gasesti, in mare parte, doar prin zona Banatului. Cea mai interesanta reteta va fi gatita chiar de cititorul care a propus-o, duminica, 12 octombrie, in bucataria celor de la Hostel Costel. Pentru ca eu nu voi fi in oras, Cristina se va sacrifica si va fi ajutorul de bucatar in ziua cea mare. Lasati-mi retetele voastre pana vineri, 10 octombrie, ora 13:59.

Si ca sa nu ziceti ca eu nu-mi bat capul cu retetele din zona, iata, propun eu una: pljeskavica. Stiu, nu e reteta din Banat, dar Timisoara e singurul oras din tara unde poti manca o pljeskavica decenta chiar si la tarabele de pe strada. Si da, mi-ar placea mult sa o gatesc odata acasa.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *