Cum am votat pe o lista suplimentara

vot 2014 Intru in sectia de votare, o scoala. Vreo patru sali cu tot cu comisii, se sta la o coada micuta, cativa oameni in fata. “Mai sunt cateva sali mai incolo, mergeti acolo, sa nu mai stati la rand.”, imi zice, dragut, un tanar care coordoneaza oamenii care vor sa intre sa voteze.

Merg la sala nr. 3. Acolo, inca vreo cativa oameni asteapta sa voteze pe lista suplimentara. Presedinta sectiei, o tanara la vreo 26-27 de ani, se cearta cu cineva la telefon. “Cum sa trimit oamenii in alta parte? PAI NU-I LEGAL! au dreptul sa voteze pe liste suplimentare, asa ca aduceti declaratii cat mai repede.”

Inchide telefonul si explica cuiva, probabil o colega de comisie: “Cica nu putem sa facem copii la declaratie si daca nu mai avem, sa-i trimitem in alta parte.” (e vorba despre declaratiile pe proprie raspundere ca nu ai mai votat in alta parte, adica un tipizat care nu circula cu regim special)

Intru, timid. “Stiti, eu sunt din Timisoara, as vrea sa votez cat mai repede, daca se poate.” Presedinta sectiei ma aude, se intoarce, si-mi da o declaratie sa o completez. In timpul asta, un bosorog de vreo opt sute de ani incearca sa tina o cuvantare in mijlocul sectiei: “Daca noi ne punem de acord ca nu se mai voteaza pe listele suplimentare, apai nu se mai voteaza si gata!” Presedinta si inca cateva doamne ii spun sa se calmeze, ca ceea ce zice el e ilegal. “Daca ne punem toti de acord”, continua nestingherit bosorogimea, “n-are cum sa fie ilegal”.

Imi urca sangele direct in cap. “Domnu’, cine sunteti dumneavoastra? Si de ce vorbiti despre lucruri ilegale in ziua votului? Pot sa merg la cei doi politisti de afara, sa le comunic ce faceti, daca nu va potoliti cu prostiile astea.” Vreau sa ma intorc la completarea declaratiei, dar o doamna vine si mi-o ia din fata. “Nu e buna, e copie, si nu se poate cu copii.”

Moment in care scot legitimatia de presa si o pun langa declaratie. “Acum sa va vad cum incercati sa ma impiedicati sa votez.” Mi-au dat declaratia inapoi.

Am votat si am plecat.

N-am o concluzie si poate ca experienta mea nu e majoritara. Insa, daca asta s-a intamplat intr-o sectie de votare, sigur s-a intamplat si in alta parte. Unii (putini) se lupta, aia mai multi cedeaza, necunoscand legea.

Singura sansa in turul 2? Sa fie o prezenta la vot de 70%. Sa se enerveze atat de tare aia care n-au iesit ieri, dupa tot ce au vazut ca s-a intamplat in tara si mai ales in strainatate, incat sa mearga sa puna stampila aia pe un buletin de vot.

Sursa foto


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *