De ce #Timisoaranoastra?

Inca de anul trecut au fost oameni care au intrebat de ce am ales sa fim noi diferiti fata de celelalte orase care au adoptat proiectul Corinei, “Prin orasul meu”. Sincer va spun, initial ne-am gandit la utilitatea htag-ului de pe Twitter. #prinTimisoaramea parea foarte lung, ori cand esti limitat la 140 de caractere, nu ai foarte mult loc sa dai informatii proaspete. Apoi, urmatorul gand a fost: “asa trebuie sa fie, pentru ca Timisoara e cunoscuta pentru multiculturalitatea ei.”

Timisoara nu e doar un oras al romanilor, desi se afla in Romania. E, in primul rand, un oras al romanilor si al sarbilor, dupa care vin si celelalte nationalitati “conlocuitoare”: nemtii si ungurii. E drept, sarbii sunt cei mai prezenti si m-am obisnuit sa am printre prieteni oameni pe care ii cheama Dejan (se citeste Deian, cu accent pe e), Milorad, Mladen, Dragoslav sau Dragan. La fel de tare m-am obisnuit ca atunci cand ma vad cu un sarb, sa ne pupam pe obraji de trei ori, ca asa fac sarbii. Sau, cand dau noroc cu un om, sa ii caut privirea si sa ma uit direct in ochii lui, asta tot de la sarbi am invatat.

Echipa de baschet a Timisoarei avea in componenta vreo 9 jucatori sarbi, antrenorul era sarb, preparatorul fizic era si el sarb. Spun era, pentru ca acum se fac mari schimbari la echipa, cred ca nici ei nu mai stiu cine vine si cine pleaca. Deci…sarbi peste tot, cu siguranta ca in Timsoara se vorbeste sarbeste aproape la fel de mult cat se vorbeste romaneste.

Piata Unirii are 4 laturi, fiecare apartinand unei natii: latura sarba, cu Catedrala Ortodoxa, latura saseasca, cu Domul Catolic, latura ungureasca si cea romaneasca, cu Muzeul de Arta. Pljeskavica e in Timisoara cum e hamburgerul prin alte parti.

La Timisoara am avut IRAF (International Romani Art Festival) – care s-a mutat de anul asta la Cluj si PLAI (Festivalul Multiculturalitatii). Mai exista si festvalul de la Garana, ai carui organizatori sunt tot timisoreni. Cum ar veni, “hai sa dam mana cu mana” cred ca de pe aici a inceput :)

De aceea Timisoara e a noastra, ca suntem multi cei ce convietuim frumos si linistit. Impreuna.

#TimisoaraNoastra e un proiect prezentat de Bere Timisoreana si sustinut de Hotel Timisoara. Parteneri: MareeaLucas Super SandwichSkoda Timsoara si Pizzeria Rustica. Ghidul nostru va fi Dan Caramidariu, iar voia buna de seara vine de la Trabucuri.com.


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *