De festival

Ieri am petrecut 14 ore pe strazile Clujului. Bine, nu chiar pe strazi, ci in Casa TIFF si in sala de cinema. Ma gandeam ca sunt privilegiata, eu sunt purtatoare de badge, dar, chiar daca vii ca turist la Cluj in perioada asta, sunt tot felul de lucruri pe care le poti face si locuri in care poti merge ca sa simti cu adevarat atmosfera de festival.

Primul loc in care simti pulsul festivalului e Casa TIFF, un loc in care sunt birourile organizatorilor, dar si un bar pregatit sa primeasca tot felul de clienti, de la cei mai pretentiosi pana la cei mai simpli in gusturi. Am mancar ieri o briosa cu ciocolata absolut delicioasa, iar sandwich-ul mancat de Alexandra arata foarte apetisant. Pe langa cafeaua de dimineata, poti arunca o privire la actorii, regizorii, ma rog, personalitatile care se perinda pe la festival. Care sunt foarte multe, de altfel, pentru ca TIFF e cel mai “glamour” festival la care am fost pana acum.

Apoi sunt salile de cinema. Pline. Intotdeauna am zis ca in Cluj exista foarte mult suport din partea “bastinasilor”, care merg la cate filme le permite timpul. Uneori merg la mai multe filme decat noi, acreditatii. Sunt magazine care au in vitrina afise de la TIFF. Si nu pentru ca cineva le cere asta, ci pentru ca asa vor patronii. Am intrat ieri intr-un magazin de haine si am intrebat vanzatoarea daca are vreo intelegere cu organizatorii TIFF pentru a le pune afisul in geam. Mi-a zis ca nu, dar patronii sunt atat de mandri ca in orasul lor se intampla ceva atat de frumos incat au decis sa sustina si ei festivalul asa cum pot. Va arat mai jos cum sunt afisele pe pe paraginitul Hotel Continental si din cafeneaua Klausenburg, una din cafenelele oficiale:

Aseara, cand am fost sa-mi iau bilet la Hotelul Marigold (o sa scriu separat despre el, o corespondenta speciala pentru Vodafone News Room), o doamna voia neaparat sa vada filmul de la cinema Arta, care incepuse deja de vreo 2 minute. Am invitat-o sa intre inaintea mea la rand, mi-a multumit si mi-a spus: “Ajungeam la timp, dar a trebuit sa stau putin peste program la munca. Asa ma bucur ca am ajuns!”

TIFF-ul e plin de alegeri. Ce fac acum, merg la film sau la documentarul ala misto? Dar oare am timp sa ajung de la conferinta de presa la “Undeva la Palilula”, care se tine in alta parte, dar la care participa o parte din echipa filmului? Dar deseara? Merg la filmul ala pe care vreau sa il vad de multa vreme sau la petrecerea la care vin niste oameni pe care as vrea sa ii cunosc? Orice ai alege, regretul va exista, insa asta e viata de festival.

Programul meu de azi include niste filme si un interviu cu Olga Torok, una din actritele care fac parte din cei 10 pentru film de la TIFF. Pana una alta, va rog sa mai dati un ochi si pe blogul TIFF, oamenii aceia scriu foarte frumos despre lucrurile care nu se vad.


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *