Filmul TIFF 2014 – Blind/Orbire

tiff2014p3-16 Cele trei zile de TIFF 2014 (mai mult doua zile si jumatate, ziua a patra a insemnat lungul drum spre casa) m-au facut sa fiu mai organizata ca in anii precedenti in ceea ce priveste vizionarea de filme. Stiam ca trebuie sa ma concentrez spre a prinde cat mai multe filme din competitia acestei editii (intre timp s-au anuntat si castigatorii) si sa fiu prezenta si la cateva dintre evenimentele speciale, ca doar si ele fac deliciul unui adevarat festin cinematografic.

“Blind” (“Orbire”) e o coproductie Norvegia-Olanda, in regia lui Eskil Vogt, iar subiectul are mult din dezinhibarea atat de specifica nordicilor, pentru care sexul si fanteziile nu mai sunt de mult un tabu. Constructia actiunii, insa, a fost atat de frumos si de ciudat conturata incat am stat pana la sfarsit dintr-un singur motiv: ori urma sa realizez ca mi s-au scurs 97 de minute din viata fara sa poata fi recuperate vreodata, ori aveam sa fiu data pe spate de finalul filmului.

Incercand sa nu dau spoilere si sa va indemn sa vizionati “Blind”, spun ca povestea e a unei femei casatorite care orbeste brusc, fara niciun fel de explicatie. In lumea ei neagra, linia dintre realitate si fictiune e una extrem de fina, iar privitorul se vede pus in situatia ingrata de a se intreba constant ce e real si ce nu. Mi-a placut ca in ciuda acestei confuzii, filmul e excelent construit si nu mi-am pus nici macar o secunda problema renuntarii, n-am vrut sa plec pana la final.

Ce mi-a transmis mie filmul a fost un mare adevar pus pe pelicula: o femeie nu se plicteseste niciodata singura; mintea ei lucreaza in continuu, iar gandurile de sub palaria ei ar rusina, uneori, cei mai aprigi regizori de filme pentru adulti. O femeie sanatoasa e acea femeie care nu priveste sexul ca pe o obligatie, ci ca pe un firesc cadou pe care il primeste atunci cand devine femeie.

Va las cu trailerul si, daca o sa vedeti filmul ca urmare a recomandarii mele, va invit sa va intoarceti aici si sa-mi spuneti daca a fost bine au ba.

Foto: Radu Badoiu | TIFF 2014 (pentru toate filmele vazute la TIFF si recomandate aici, voi alege cate o fotografie facuta de Radu in Cluj pentru a ilustra subiectul filmului sau o idee principala desprinsa din el)


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *