Gazeta de festival oradean: Ce poate face o comunitate?

Anul acesta e primul an in care festivalul Toamna Oradeana a ales sa se promoveze si pe online, pe langa celelalte canale folosite: afise, pliante, radio, tv, presa scrisa. Flavius Bunoiu m-a ales pe mine sa coordonez partea asta de online si sa fac ce stiu eu mai bine ca oamenii sa auda de acest festival.

Tot de anul acesta, Toamna Oradeana a ales sa se prezinte altfel in fata oradenilor si sa creasca, atat calitativ cat si cantitativ. E o explozie de nume mari in muzica, teatru, entertainment, nu ma apuc eu sa ii insir pe toti, ca ii gasiti pe pagina cu programul, daca sunteti curiosi sa vedeti ce inseamna un line-up al unui festival regional.

Festivalul incepe sa devina cunoscut in tara, incet. Oamenii afla, sunt interesati, pun intrebari. Pana la urma, asta ne e misiunea, sa ii facem pe oameni curiosi si, poate, la anul sa vina sa stea aici macar cateva zile si sa asiste la spectacolul de trei saptamani al oradenilor.

Dar despre altceva vreau sa vorbesc. Despre faptul ca puteam eu sa fac cata social media as fi vrut la festivalul asta, sa scriu tone de comunicate de presa, sa trag de fotograf sa termine la timp filmuletele si fotografiile, sa ma dau peste cap si sa fac tumbe pe pietonala din centrul orasului, daca Oradea nu avea bloggerii astia frumosi (ii puteti vedea la pagina de acreditati) care se zbat zi de zi sa ajunga la spectacole, sa scrie despre ele, sa imparta pliante si sa isi vada si de job-urile lor, eu nu aveam nicio putere.

Sunt convinsa ca ei nici nu stiu ce puternici sunt. Le spun eu acum cateva cifre, poate isi dau seama ca tot ceea ce fac e minunat: sunt 133 de posturi pe bloguri in ultimele 30 de zile, din care 86 sunt doar in ultimele 7 zile. Asta inseamna mai mult de 10 posturi/zi. Sunt 221 de tweeturi care mentioneaza toamna oradeana si 291 pe hashtag-ul de Twitter dedicat. Pagina de Facebook a crescut in ultimele 10 zile cu 67%, iar media interactiunii este de 16,71%, fata de 10% cat este in mod normal la paginile care sunt dedicate evenimentelor.

Si ca sa vedeti ca nu glumesc cand spun ca oamenii astia fac de toate, inclusiv ca impart pliante pe strazi, uitati aici o poza de la Laurentiu. El e Ciprian:

Hai, copii, hai, ca mai avem doua saptamani si gata! :)


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *