Horia Colibasanu pe Everest – nicidecum o infrangere

Horia Colibasanu Uneori ma simt descumpanita de mandria banatenilor nascuti si crescuti aici, de felul in care se considera ei “fruncea”. Insa, recunosc, premierele timisorene de azi si de acum 100 (si mai bine) de ani ii indreptatesc cumva sa se simta altfel decat ceilalti. Dar nu despre asta vorbim acum, ci despre un timisorean mandru cu o ambitie iesita din comun.

Horia Colibasanu. Nu stiu cata lume a auzit acest nume, sper ca sunt cat mai multi. Daca nu stiti cine e, va spun, pe scurt: Horia e primul (si singurul) alpinist roman care a urcat pe varfurile K2, Annapurna, Manaslu si Dhaulagiri (pe langa ele, si altele); nu numai ca a urcat, dar a facut-o fara o masca cu oxigen suplimentar. Chestie care, din cate am mai citit pe subiect, nu e una chiar simplu de executat.

Pe 14 mai 2014, Horia a plecat din nou la cucerit muntii. A vrut sa urce la 8848 de metri, pe Everest, sa fie al 174-lea om din istorie care cucereste astfel acest varf. “Cand sunt pe munte ma gandesc des la moarte. Asta ma face sa apreciez mai mult ce sunt acolo.”, spune pe pagina lui, pe care puteti vedea un scurt filmulet in care povesteste ce face, cum face, ce a mai facut. Cu mandrie si modestie, aratand ca se poate sa fii un om exceptional si sa ramai cu picioarele pe pamant.

Acum e pe Everest. La baza lui, mai exact, pentru ca, impreuna cu Peter Hamor, partenerul lui de drum, au decis sa se retraga de la altitudinea de 7.600 de metri.

“Am urcat astazi timp de ore ore. Am ajuns pana la 7.600m. Vantul bate puternic. Prognoza arata ca vremea se va strica. E practic imposibil, pentru noi, cei care urcam fara butelii cu oxigen, sa atingem varful si sa si coboram, in aceste conditii”, a transmis Horia vineri, prin telefonul cu satelit.
“Nu mai e nimeni sus, fara oxigen imbuteliat. Nu urca nimeni pe Everest astfel, in acest sezon.”

(Informatii preluate de aici)

Mie mi se pare uimitor ca a incercat si sunt convinsa ca nu va renunta si ca in curand o sa citim despre cum a urcat Hora Colibasanu Everestul fara a folosi butelia de oxigen necesara oricarui alpinist. Felicitari din suflet pentru efort (chiar daca nu a reusit sa urce, efortul depus este unul considerabil), iar echipei Timisoreana i se cuvin alte felicitari pentru ca a ales sa sustina asa o initiativa.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *