Intrebari, intrebari…

Acum vreo doua seri m-am uitat la Eden Lake. Un film ciudat, sangeros, care te umple de furie si te lasa cu un gust amar dupa ce se termina. Povestea, pe scurt: un cuplu merge sa-si petreaca weekendul pe malul lacului Eden, unde dau peste niste pustani infatuati, care se simt lezati de faptul ca acel cuplu le-a invadat teritoriul. Incepe o vanatoare nebuna, cu grupul de pustani pe post de vanatori, vanatoare care se termina cum nu se poate mai prost pentru cei doi.

Ceea ce m-a socat a fost finalul filmului, faptul ca parintii tinerilor, afland despre ce au facut copii lor, le iau apararea si termina (in mod sangeros) ce au inceput acestia, pe ideea ca “ei sunt doar niste copii, au viitorul in fata”.M-a izbit adevarul asta crunt, aruncat in fata ca un fel de cireasa de pe tort. Si daca ceea ce a fost prezentat in film este un caz extrem, ceea ce se intampla in jurul nostru face parte deja din realitatea cu care ne-am obisnuit.

Citim zilnic despre tineri care s-au urcat la volan beti fiind si au ucis alti oameni a caror unica vina a fost ca s-au aflat la locul nepotrivit in momentul nepotrivit; si care scapa, apoi, de pedeapsa, pentru ca au un parinte influent. Despre copii ai unor personalitati, care fac trafic de droguri si carora nu li se intampla nimic. Pentru ca, nu-i asa, “sunt doar niste copii”.

Mi-e greu sa imi imaginez ce poate simti un parinte cand afla ca progenitura lui a facut ceva extrem de rau. Nu pot sa-mi dau seama ce mecanisme se declanseaza, astfel incat sa ia decizia stupida ca fapta trebuie musamalizata cu orice pret. E adevarat ca un parinte trebuie sa-si apere copilul, dar poate oare sa-l apere de el insusi? Se justifica actiunile parintilor atunci cand mor oameni? Atunci cand alte vieti sunt distruse de actiunile copiilor carora ar trebui sa le insufle valori? Sau incercarea de a-i acoperi este doar o incercare de a-si acoperi vina de a nu-i fi crescut cum trebuie?

Toate astea ma fac sa ma gandesc la momentul in care voi avea si eu copii si imi pun problema daca voi putea ajunge la sufletul lor astfel incat sa fac din ei oameni adevarati. Daca voi putea gasi calea de mijloc, prin care sa-i fac sa ma simta aproape de ei si, totodata, sa stie ca experienta mea de viata ii va ajuta sa deosebeasca binele de rau. Si ma pun singura in situatia extrema, in care sa iau o decizie asemanatoare cu a acelor parinti din film: oare as putea trai cu asa ceva pe suflet? Probabil ca nu, dar parintii fac, de cele mai multe ori, greseli mai mari decat copiii lor. Pentru ca, oricat se straduiesc ei, daca acel copil a dat gres o data si a scapat, va mai da gres si a doua oara…


15 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *