Micii traficanti din pietele de cartier

Asa-i ca v-am facut curiosi? Povestea de mai jos nu e nici pe departe o poveste cu traficanti de droguri, arme sau tigari. E o poveste simpla, despre o biata femeie care ieri, o jumatate de zi a cautat…tarhon. Deoarece acea biata femeia avea o pofta nebuneasca de ciorba de fasole cu afumatura si nu putea s-o execute fara tarhon. Mno.

In drum spre casa, ma opresc la un magazin aproape de casa, sa iau ceva afumatura. Iau tot ce trebe si apoi intreb vanzatoarea daca are tarhon in otet. Nu vreti sa stiti cum m-a privit: ca pe o nebuloasa; se uita la mine de parca eram o aglomerare de gaze si praf, cu o uimire intiparita adanc pe chip. “Doamna, nu stiu daca am avut vreodata asa ceva!”.

Am zis ca nu mai are rost sa incerc la magazinele de cartier, ia sa merg la super-marketuri. Am luat la rand Billa si Kaufland, fara nici cea mai mica urma de succes, insa. Ceea ce m-a facut sa merg in piata de legume, evident, tot in apropiere de casa. In piata…plin de legume de tot felul, dar nici urma de precupetii cu tot felul de borcanase cu mirodenii si condimente, pe care le gaseam pe vremuri. Ma opresc la o tanti si o intreb pe unde pot gasi tarhon in otet. Iar primesc privirea aia de om picat de pe luna: “Oooo, pai era un domn aici care mai aducea din cand in cand, nici nu stiu daca mai are asa ceva.” Ma trimite la domnul respectiv, omul se uita la mine si zice: “Din Ardeal sunteti, asa-i? Ca nu mai pun tarhon de mult timp, doamna, ca aici nu se trece. Dar stati sa dau un telefon”.

Pune omul mana pe telefon, suna pe cineva, stabileste ca i se aduce un borcan si imi spune sa revin peste vreo doua ore. Revin la ora stabilita, omul scoate un borcan de sub taraba si imi zice: “Ascunde-ti-l repede, ca poate vede cineva si-mi cere si nu mai am de unde sa aduc, era ultimul”. Evident ca m-a busit rasul, am mai luat niste legume de acolo si am plecat acasa sa fac minunata zama.

Acum, trecand peste faptul ca nu inteleg de ce tarhonul e marfa de contrabanda, gestul omului mi s-a parut foarte misto. Drept urmare, o sa imi fac de acolo cumparaturile de legume, pe viitor, si asa nu-mi place ce gasesc prin supermarket-uri.


12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *