Minciuna iti va manca sufletul – “Zi ca-i bine” la Ideo Ideis

Rar mi se intampla ca un spectacol de teatru sa dea cu mine de pamant. Nu pentru ca sunt foarte pretentioasa si nici pentru ca sunt vreo fina cunoscatoare a teatrului romanesc, ci pentru ca nu se intampla prea des sa ai mari revelatii care sa implice atat o poveste foarte buna, cat si un joc impecabil.

Asa s-a intamplat aseara la spectacolul regizat de Florin Piersic Jr., “Zi ca-i bine”, o poveste despre relatii disfunctionale, rautate viscerala si minciuna dusa la extrem. In timp ce urmaream ce se intampla pe scena, gandurile mele se redusera la unul singur, mirat, naucit, persistent: “ce oameni defecti pana in strafundul sufletului!” Defectiuni ieremediabile, pornite din frustrari puternice si spaime de netrecut.

Spectacolul asta mi-a dat pumn dupa pumn. Prima oara cand, dupa cearta monstruoasa de inceput, am fost instiintati ca femeia plina de ura era paralizata de la brau in jos. A doua oara cand i-am mai vazut o data sufletul negru, intr-o discutie cu Eddie, prietenul cel bun al sotului, o lipsa a oricarei farame de omenie care s-ar mai fi putut afla intr-o fiinta umana.

“Jos cu palaria, nene”, zicea Catalin Stefanescu la iesirea de la spectacol. Atat de simplu, dar atat de adevarat. Florin Piersic Jr. a facut un rol in totala antiteza cu ceea ce e el in viata de zi cu zi. Ediie, personajul lui, e un om umil, fara vise, fara perspective, impaciuitor pana la greata, Florin e puternic, determinat, acid, fermecator. A fost o antiteza atat de mare incat a fost un soc la fel de mare sa-l vad in acest rol ca acela dat de poveste in sine.

Andreea Bibiri, sotia paralizata (si nu va zic mai mult, trebuie sa vreti sa vedeti spectacolul asta pentru ca e datator de mandibula cazuta), e fenomenala. E prima oara cand o vad jucand si, daca as cunoaste-o, as confunda-o cu personajul ei si as ura-o profund, atat de bine a stiut sa ne faca sa o credem. Iar Serban Pavlu, sotul cu nervii praf a fost o alta imensa surpriza, pentru ca-l stiam doar din niste mici prostioare televizate (din care era foarte clar ca e un actor bun, doar ca valentele lui actoricesti nu erau corect puse in valoare).

Zi ca-i bine

Si acest spectacol, ca toate celelalte, a facut educatie. Ne-a aratat ca minciuna iti mananca sufletul iremediabil, ca nu exista cale de intoarcere si ca visele pot sa nu se implineasca, dar trebuie un mare caracter sa-ti fauresti altele care sa te tina viu.

Din tot sufletul recomand spectacolul asta. Nu stiu cand o sa se mai joace, nu stiu unde (se joaca, deja, de 12 ani), dar stiu ca va rog sa va mai uitati din cand in cand pe programul celor de la Green Hours. E ceva ce trebuie vazut.

Sursa foto

Ideo Ideis este un proiect finantat de A.F.C.N, realizat in parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului si sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Romani frumosi”. Evenimentul si-a găsit prieteni la Volksbank, Rinf, Millefiori, Illy, H&M, TelDrum, Pro Invest, EuroCar, Aurelian Sandulescu si SC Brain SRL. 

Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Indygen, BORȚUN•OLTEANU, FITS, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Judetean Teleorman, Societal, WeAreHere, Conciato, Focus pe Germana, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Judetean Teleorman, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Teleorman.

Ultrabooks Toshiba

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *