“Noi nu mai avem modele in tara asta”

Un tanar este prins fara bilet la meciul de acasa al lui Poli. Este amendat si respectivul se plange pe un forum ca nu e drept ca a fost amendat, doar i-a spus gardianului (sau omului de ordine) ca si-a pierdut slujba in ziua aia si ca nu mai avea nici un ban.

Unul dintre oamenii cu putere de decizie in frumosul oras de pe Bega vede discutia si incearca sa ii explice omului ca nu e corect sa gandeasca asa, a incercat sa beneficieze de un serviciu fara sa plateasca pentru el. Teoretic, asta se numeste furt. Ii da exemple de genul: “daca mergi in magazin si n-ai bani, iei marfa si incerci sa pleci fara sa platesti?” Replica este: “decat sa ma amendati pe mine, mai bine ati rezolva alte probleme pe care le are orasul”.

Un om trece strada prin loc nepermis. Un politist il vede si ii da amenda. Replica? Aproape aceeasi: “decat sa ma amendati pe mine, mai bine ati repara gaura asta de pe strada”.

Diferenta dintre cei doi este doar de varsta. Primul este tanar, celalalt este putin mai in varsta. Diferenta de mentalitate? Zero.

Acelasi om care a incercat sa ii explice tipului depe forum ca greseste, imi spune: “De la un om in varsta ma astept sa nu faca diferenta intre mere si pere. Dar un om tanar, sa nu priceapa ca a facut o greseala? Adica da, are dreptate ca avem mult de muncit la orasul asta, dar n-are nici o legatura asta cu ceea ce a facut el.”

Problema e ca nu mai avem modele in tara asta. Nu mai exista oameni care sa fie exemple de comportament si mentalitate, care sa isi asume niste greseli si sa actioneze in consecinta. Mi-ai dat amenda? Sa fii al naibii de nenorocit! Ce daca am depasit pe linie continua? Faceti autostrazi ca sa nu ne mai grabim si sa riscam sa ii omoram pe altii. M-ai prins fara bilet in autobuz? Pai esti prost, io-s obosit si am vrut sa ajung mai repede acasa, ce daca-i serviciu public si tre sa platesc pentru el. Ca asa stim noi sa dam vina pe altii.

Nu spun ca lucrurile merg de minune in tara asta. Nu spun ca sunt corecte toate taxele alea sub care ne ingroapa retarzii de la conducere. Suntem singura tara din lume care plateste vreo 4 taxe de drum, a nu cred sa mai fie altii. Si nu vom ajunge niciodata nicaieri atata timp cat solutiile la probleme sunt gasite de cei care se scarpina la urechea stanga folosind mana dreapta.

Spun doar ca macar noi, astia mai tineri, ar trebui sa ne comportam in asa fel incat sa devenim modele pentru ceilalti. Ca de undeva trebuie sa incepem, nu?


18 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *