Înfricoșătoarea Românie – partea a doua

shutterstock_372581413 Prima parte e aici.

Libertatea de exprimare ne-a făcut pe toți cam nebuni. Avizi de opinie. Fără să mai ținem cont de fapte sau de – de-acum mitul – „a greși e omenește”, ținem superior ciocînelul de judecător în mână și declarăm cu emfază cât de greșite sunt acțiunile semenilor noștri. Suntem toți perfecți – iar asta o demonstrează statusurile de Facebook de pretutindeni (nu doar din România, deși tind să cred că străinii mai au, în general, și alte lucruri de făcut). Nu mă exclud din categoria perfecților de Facebook, dacă avea cineva întrebarea asta.

Schimbăm fotografi de instituții publice folosindu-ne deFacebook. Se trezește câte unul să analizeze tehnic fotografiile Președintelui sau Premierului, hop se creează o criză în departamentul respectiv. Wow, ce tare, nu contează că habar n-am ce e aia expunere corectă, am scris ceva cu mii de share-uri, sunt bun. hai să fac niște proiecte, niște workshop-uri, niște chestii, că acum lumea mă știe de profesionist.

Face Pepsi o nasoală cu un mesaj neadaptat pieței de la noi. Urât, să-i ardem la stâlpul infamiei, avem Facebook și nu ne e frică să-l folosim. Sigur, au fost mulți cei care au avut dreptate cu mesajul trimis către Pepsi, dar poate era mai bine dacă nu se foloseau așa cuvinte grele la adresa celor care au lucrat la vizual (cum ar fi „poate muriți de cancer cu Pepsi ăla și mesajul vostru de c***t”). Cum te face asta un om mai bun și mai atent la nevoile celor din jurul tău?

Pedepsim Președintele prin unlike-uri. Chestie pe care am făcut-o și eu, știind cât de greșit e să fac asta și să mă mai și laud. Din partea mea a fost un vot de blam, singura chestie pe care puteam să o fac în acel moment de maximă deziluzie. De aici până la paradă a fost doar un pas, unde Facebook-ul s-a unit în a înfiera declarația unui – până la urmă – politician. Viața mea n-a fost mai bună după unlike-ul ăla și nici după ce am citit toate articolele și statusurile despre cât de repede pierde Președintele fani pe Facebook.

Din când în când revenim la subiectul arzător ANAF. Nici mie nu-mi place ANAF, mai ales de când mă lupt cu ingrata și nedreapta declarație 088 (vă doresc să nu aflați niciodată ce înseamnă ea). Pe de altă parte, cu tot amarul meu, înțeleg că e nevoie să se respecte legea (care e pentru unii mumă, pentru alții ciumă, dar nu dezbatem asta acum). Da, aș putea să mă revolt și să-mi vărs frustrarea pe toți angajații ANAF, să-i porcăi pe Facebook, să mă lupt cu morile de vânt. Dar, într-o lume pe care mi-o doresc mai corectă, nu mai bine fac eu ce am de făcut – legal – și mă străduiesc să îmi cresc afacerea cât de frumos se poate? Fără să porcăiesc ANAF-ul de trei ori pe săptămână.

Dăm și ne dăm prea multă importanță. Mă sperie toată avalanșa asta de ură pe orice subiect, de parcă în țara asta n-ar fi altceva decât bube, mucigaiuri și noroi. Mă simt de parcă tot Facebook-ul românesc așteaptă încă un subiect urât pe care să-l viralizeze, ignorând cu buna știință tot ce e bun și frumos. Iar asta ne face pe toți – pe lângă înfricoșători – foarte triști.

Foto: Scary People by Shutterstock


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *