Nu suntem judecatori

Ieri a fost ziua lui Freddie si, pentru prima oara de cand foslosesc Twitter, mi-am aratat in mod vadit preferintele muzicale, inlocuind pentru jumatate de zi poza mea de profil cu una a lui Freddie Mercury. Asa am stiut eu sa aduc un omagiu celui ce mi-a incantat adolescenta cu muzica lui.

Desigur, pentru ca pe internet nu poti sa faci nimic fara sa fii luat in balon de unul sau de altul, au fost unii care au facut misto de alegerea noastra (ca am fost mai multi cei ce ne-am inlocuit avatarele cu poze de-ale lui Freddie in diferite ipostaze). Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre alegeri si ridicol in internetul romanesc.

Pe internet, la fel ca si in viata reala, suntem (oarecum) obligati sa ne cenzuram, sa ne ascundem preferintele muzicale sau cinematografice. Doamne fereste sa mai gasesti cate o vedeta de-a noastra despre care sa zici ca-ti place (asa cum am zis eu, la un moment dat, despre Tudor Chirila), ca sigur ca se gaseste cineva care sa-ti zica “ba, da’ prost mai esti, cum sa-ti placa ala?” Nu mai vorbim de preferintele pentru branduri, e de ajuns sa spui ca-ti place o anumita marca de bere, de exemplu, ca jumate de twitter sa strige “huo, sclavule, te-ai vandut!”.

Eu sunt de acord cu parerile celorlalti. Sunt mai mult decat deschisa la sugestii si ma bucur ca sunt unii oameni care nu au aceleasi gusturi ca mine. Asta inseamna loc pentru polemici. Dar “esti prost” nu a fost niciodata un argument.

M-am intristat ieri cand am vazut un tweet care spunea “chiar asa de prosti sa fiti sa va puneti la avatare poza unui homo?”, echivalentul a “no, si o murit o drogata si o betiva, care-i problema?” sau “fata cu parul de foc si-a dat signout, hahahaha”. Pai problema e ca noi suntem oameni, nu judecatori. Ca nu avem decenta sa ne tinem gura atunci cand moare un om, ca nu avem decenta sa tacem atunci cand un om este bolnav.

Radem, de cele mai multe ori, de oameni care au facut ceva pentru lumea asta. Freddie a cantat si mi-a facut mie copilaria mai frumoasa. Amy a cantat si ne-a dat melodii misto cu care sa ne distram la petreceri sau in club. Steve Jobs a creat un imperiu, iar Madalina Manole a fost unul dintre oamenii aia care s-au zbatut sa faca ceva in Romania atunci cand toti cautau solutii sa plece cat mai repede. Toti oameni, toti cu pacate, dar cine nu are?

Nu avem drept de veto si nu suntem noi ce care trebuie sa vorbim despre caracter si sa le fim altora judecator. Cristina Bazavan are o vorba, pe care incerc sa mi-o aduc aminte ori de cate ori imi vine sa critic o forma sau alta de manifestare a artei: “Arta nu poate fi jurizata. Nu cred ca as putea sa spun vreodata ca un film e bun sau e prost, ci, in cel mai bun caz pot sa spun daca mi-a placut sau nu.”

Am putea sa incercam sa fim o idee mai umili si sa nu mai criticam tot ce ne sare in fata ochilor. Si eu o sa incerc sa fac asta, desi, poate, nu-mi va iesi din prima. Dar ziua de ieri a fost o lectie.


12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *