“Nu te iubi. Ba ma iubesc.” – “Dumnezeu e un mafiot” la FITO 2013

“Dumnezeu e un mafiot” e un spectacol care se joaca la Teatrul National Timisoara. Teoretic, ca practic e pus pe stand-by din cauza ca niste clerici s-au gandit ca e un spectacol ofensator pentru biserica, blasfemic sau mai stiu eu cum. Toate astea pronind de la titlu si nevazand spectacolul. Mai multe detalii gasiti aici.

Pe mine m-a cutremurat. Doru Iosif, actor, regizor si datator de lacrimi in coltul ochilor, face un rol foarte puternic. E Dumnezeu, un Dumnezeu auto-propus, un rege al cartoanelor aflate pe 4 metri patrati in jurul lui. Nimic altceva decat un nebun care NU ia numele Domnului in desert, asa cum adevaratii farisei au facut-o, incercand sa puna piedica unui spectacol pe care ar trebui sa-l vada toata lumea.

E greu sa fii propria ta creatie.“, asta e esenta spectacolului. E greu sa traiesti cu tine cand, undeva in adancul mintii tale, exista niste lucruri care nu te lasa sa fii fericit cu tine. E greu sa te impaci cu tine cand ai facut niste lucruri care nu-ti fac cinste. E si mai greu sa traiesti cu un tine mult sub ceea ce ai visat ca vei fi. Orice zi devine o lupta, orice decizie se ia in sunet asurzitor de tobe.

dumnezeu-mafiot

“Dumnezeu e un mafiot” inseamna nebunia unui om intrerupta de luciditatea pierderii unei vieti pe care te-ai luptat sa o ai. Paradoxal, a exista si a trai sunt doua lucruri diferite, atat de clar exprimate de Doru Iosif (si de Sebastian Hamburger – responsabilul cu muzica) in acest spectacol care-i permite sa improvizeze si sa se joace cu spectatorii.

“Cate lovituri poate sa duca un om? Atatea cate poate.” Un adevar atat de simplu. Un truism. In contextul in care pierzi tot, iti pierzi si mintile, tot ce-ti mai ramane e sa nu-ti pierzi credinta. Chiar daca ajungi sa te crezi Dumnezeu pentru ca doar tu poti desface conserva ta cu peste.

Si dupa toate aceste lucruri, cum sa crezi ca “Dumnezeu e un mafiot” poate fi un spectacol blasfemic?

Asta e un spectacol de vanat. Ca nu cred ca se mai joaca la Timisoara, din pacate. Norocul nostru ca exista festivaluri.

Ultrabooks Toshiba

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *