O intamplare cu o cetate si o tona de indiferenta

Zilele astea m-am preumblat prin tara. Din nou, da, sunt foarte multe locuri care merita descoperite sau a caror istorie e fascinanta. Am vazut, din nou, biserici si cetati fortificate, dar excursia din weekendul asta a stat sub semnul cetatilor taranesti.

Cetatea Saschiz vazuta de jos, de langa biserica evanghelica, de care se banuieste ca e legata printr-un tunel secret.

Fie ca a fost vorba de Saschiz, Slimnic sau Calnic, am aflat lucruri noi, pe car enu le stiam. La Saschiz am fost cu ghid, n-am urcat la cetate, insa am stat jos langa biserica evanghelica si am ascultat istoria locului. La Slimnic am primit o foaie A4, aproape stearsa, in care erau cateva date despre istoria locuui. Decat nimic, a fost buna si aia. La intrarea in cetate am fost intampinati cu aceste cuvinte: “Intrarea in cetate se face pe propria raspundere”. Initial nu am inteles, dar apoi a fost clar: scarile turnului cu clopote nu erau restaurae si e o adevarata aventura sa urci pana sus, iar scandurile de lemn de la fiecare nivel pareau gata oricand sa cedeze. Dar am facut-o si pe asta, imi era greu sa rezist tentatiei. Si nu mi-a parut rau, insa sunt constienta ca in orice moment puteam sa pic de la mare inaltime.

Cetatea Slimnic, vedere din interior.

Clopotele cetatii Slimnic.

Partea cea mai dureroasa din excursia asta s-a petrecut la vizitarea cetatii de la Calnic, o alta cetate taraneasca, insa mai noua decat cele de la Saschiz si Slimnic, adica a fost construita in jurul anului 1300. Particularitatea ei e data de 2 lucruri: nu e construita pe un deal, fiind amplasata destul de jos (lucru ciudatel, zic eu, pentru o cetate de aparare), iar constructia a fost comandata de o familie nobiliara, deci e taraneasca doar datorita patului ca taranii au lucrat la constructie si la planuri (spre deosebire de celelalte, cae au fost folosite de taranii care le-au construit).

Cetatea Calnic, vedere din exterior.

Cetatea Calnic, vedere din interior.

Muzeul cetatii Calnic, cu exponate venite din donatii, reprezentand costunme populare, ceramica si piese de mobilier din multe parti ale tarii.

Amu, astea sunt informatii citite in graba pe panoul de la intrare, ca altele nu am mai primit. Am umblat de besmetica prin toate cotloanele la care am avut acces, fara sa stiu ce vad, de fapt. Mergand spre iesire, dau de doamna cu cheia (adica tanara care a venit sa ne deschida cetatea), pe care incep sa  intreb chestii. Redau mai jos dialogul, care a inceput normal si care, pe parcurs, a devenit aproape incredibil:

Eu: Ce frumoasa cetate aveti aici! Pacat ca nu exista vreun ghid care sa ne si povesteasca despre ceea ce vizitam.

Doamna: Da, e frumoasa tare si ingrijita, ca s-au primit bani din fondurile europene.

Eu: Dar, totusi, de ce nu exista cineva care sa fie ghid aici? Ca sunt convinsa ca sunt multe povesti de spus.

Doamna: Intr-adevar, fiecare camaruta de aici are povestea ei. Eu stiu foarte bine, mi-am dat teza de doctorat din cetatea asta.

Aici a fost momentul in care eu am facut ochii cat cepele. In mintea mea era: “Wtf, daca din asta ti-ai facut teza de doctorat, di ce mama naibii nu esti langa noi sa ne expici ce vedem?” M-am controlat si am continuat discutia.

Eu: Da? Foarte frumos. Si de ce nu faceti pe ghidul aici daca stiti atat de multe?

Doamna: Stiti cum e, nu-mi racesc gura de pomana, fara sa fiu platita. A fost propus un proiect asociatiei care administreaza cetatea, dar n-a trecut la aprobat.

Eu: Dar nu se poate sa introduceti optional, o taxa pentru cei ce vor sa stie mai multe? Nu stiu, puneti-va 20-25 de lei de persoana, sa plateasca doar cei interesati.

Doamna: Nu, ca asociatia nu vrea asta. Am incercat si n-a vrut nimeni ghid si atunci nu mai vrem sa facem nimic in sensul asta.

Eu: Pai puteti sa va faceti un PFA si sa luati dvs. banii.

Doamna: Nu imi trebuie PFA. Eu sunt membru director in asociatia care administreaza cetatea.

Aici m-am lasat pagubasa. Cu alte cuvinte, femeia nu are chef sa faca nimic si nu-si da aprobare pentru a face pe ghidul. Si ne mai intrebam de ce dracu’ nu merg ucrurile in tara asta. Raspunsul e simplu: de lene.

Am incarcat pozele pe Google +, ca Facebook mi-a dat un mare reject azi.


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *