O normalitate anormala

Ma duc io, ieri, spre o intalnire cu niste oameni. Pe drum, ma opresc la un magazin pe care il stiam dotat si aprovizionat si ma opresc sa-mi iau tigari (sa nu v-aud cu tigarile si fumatul!). Usa deschisa larg, inauntru cam goale rafturile, de parca as fi intrat la un Mic.ro, nu la un magazin care exista de foarte multi ani in acel loc.  Desigur, nu aveau ce cautam eu, ceea ce m-a mirat profund.

Ies din magazin, gandindu-ma unde as putea sa mai caut si peste drum vad un magazin maricel, luminat frumos, care parea sa aiba si ce cautam eu. Intru si ma duc spre raionul la care aveam treaba. Acolo era o doamna pe la vreo 50 de ani, cu telefonul la ureche: “Da, da, e aici si are nevoie de copia aia dupa certificatul de nastere. Da, aia legalizata. Sigur. Va rog sa va notati, sefa, sa nu uitati. Bine, multumesc.” Inchide telefonul si se uita la mine: “Va rog sa ma scuzati. Cu ce va pot servi?”

Nu intelesesem la ce se refera cu scuzatul. Mi-am cerut tigarile, am dat banii si cand primeam restul, doamna imi spune: “Nu mi-ati raspuns. Imi pare rau ca vorbeam la telefon, de obicei nu fac asta, ca nu e normal, oamenii vin sa cumpere si sa plece, nu sa ma auda pe mine vorbind la telefon. Dar a fost o urgenta.” Am zambit, i-am spus doamnei ca nu m-a deranjat, ca nu am stat mai mult de 10 secunde sa astept. Am multumit si am plecat.

Apoi mi-am dat seama ca asta e normalitatea: sa iti ceri scuze ca ai facut clientul sa astepte, chiar si pentru 10 secunde. Ca nu e normal sa simti ca deranjezi vanzatorul cand il prinzi la tigara in fata magazinului, ca-si da ochii peste cap ca tre sa renunte la cateva fumuri. Ca nu e normal sa astepti cat timp vanzatorul sau ospatarul povesteste la telefon cu prietena cea mai buna din copilarie. Si ca nu e normal sa ti se raspunda in doi peri, scarbit si sictirit.

Si, tousi, eu m-am simtit putin jenata. Sa fie oare din cauza ca e, ca roman, nu stiu sa ma comport in fata normalitatii?

PS: asa am aflat si de ce era gol celalalt magazin. Cu asa vanzatoare amabile si un magazin bine aprovizionat, e o concurenta serioasa.


13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *