O poveste nu de multi stiuta

Pe Medeea Marinescu am “reintalnit-o” ieri la pranz, in emisiunea “Profesionistii” (TVR1), gazduita de Eugenia Voda. Spun “reintalnit” pentru ca Medeea e atat de calda si de sincera incat, chiar la tv fiind, are darul de a te face sa simti ca e langa tine, ca iti povesteste direct niste lucruri si ca se foloseste de televizor doar pentru ca distanta e prea mare ca sa vina sa vorbeasca direct cu tine.

Am avut minunata ocazie sa stau de vorba cu Medeea Marinescu cateva zile la rand, cand am fost la Alexandria. Am studiat-o si am fost fascinata de felul aproape regesc in care se misca, vorbeste, se poarta, bea apa etc. E gingasa si naturala, iar povestile ei sunt captivante. A vorbit despre perioada in care a facut filme in Franta, despre spectacolele Nationalului, la care joaca, deja, de ceva vreme, despre trairi si principii.

Medeea e, pentru cei mai multi romani, Maria-Mirabela, desi personajul jucat de ea in film era doar Mirabela, Maria fiind interpetata de Gilda Manolescu, iar titlul filmului e foarte clar in aceasta privinta: “Maria, Mirabela” (cu virgula, nu cratima). Din cand in cand, oamenii isi aduc aminte ca mai exista o fata in film, “cealalta fata”, si o intreaba ce s-a intamplat cu ea. O vreme a putut sa spuna ca nu stie decat ca a plecat in Germania, insa din 2009 incoace spune, cu tristete, ca a murit intr-un accident.

E ciudat cum oamenii pun presiune pe alti oameni, cum noi ne-am astepta ca doua fete care au fost cele mai bune prietene intr-un film sa ramana vesnic apropiate una de cealalta. Medeea spune ca intelege curiozitatea oamenilor, pana la urma, in ochii celorlalti, ea e liantul intre Maria, personajul, si Gilda, actrita. Poate ca e mai trist si ca sunt multi care nu stiu nici cum o cheama pe acea tanara actrita (aici ma includ si pe mine, am folosit Google pentru asta), ca noi, cei ce ne-am bucurat de Maria si de Mirabela nu mai stim care e una dintre actritele care ne-au incantat copilaria.

Gilda Manolescu a murit de trei ani, deja, si nimeni, niciun ziar, nicio publicatie din Romania nu a scris despre asta. Macar intr-un coltisor de internet sa fi gasit o stire. Asta nu ca sunt eu cel mai mare fan al stirilor de felul asta, dar poate atat ar fi meritat, daca altfel am uitat-o. Si cred ca postul asta se vrea a fi un fel de piedica in calea uitarii complete, cel putin eu asa il vad. Maria era fata care as fi vrut sa fiu, cand eram mica, insa, din pacate pentru ai mei, eram o Mirabela nazdravana.

Mi-as dori foarte tare sa revad “Maria, Mirabela”.


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *