O toamna cu film la Voronet

Nu pot sta departe de evenimentele culturale si pace. Oricat de multa treaba as avea, nu pot sa spun “nu” unor festivaluri care, poate, se afla la o prima editie sau la altele care au deja o istorie in spate. E ca un fel de pariu cu mine (si cu altii): in Romania se intampla lucruri bune, crescatoare de minte si suflet.

La Voronet se intampla a XXXIII-a (da, treizecisitrei) editie a festivalului “Toamna la Voronet”. Habar n-am avut ca in frumoasa Bucovina se intampla ceva atat de misto (bine, oamenii din zona aia par, oricum, din alta lume; turismul religios din zona este foarte bine organizat si structurat, lucru care nu se cunoaste foarte tare in tara, dar oamenii au stiut sa se promoveze acolo unde conteaza: dincolo de granita).

E organizat, fara intrerupere, din anul 1981. E un festival de film documentar, diaporama si fotografie, una dintre cele mai longevive manifestari de gen din Romania; de la festival al cinecluburilor romanesti a ajuns festival international si se adreseaza regizorilor si producatorilor de film documentar, diaporama si fotografie.

Eu o sa ajung la Voronet vineri, 25 octombrie, tocmai cand incepe competitia. Juriul acestui an: Elisabeta Bostan (regizoarea filmelor copilariei mele si a prietenilor mei), Laurentiu Damian, Mihai Orasanu, Vivi Dragan Vasile si Silviu Jicman. Si ajung la timp pentru concertul lui Make, pe care nu l-am mai auzit live din aprilie anul asta.

Despre filmele din competitie o sa va povestesc la momentul potrivit. Pana una alta, daca e cineva din zona Gura Humorului care nu a aflatde acest festival (lucru de care ma indoiesc foarte tare), spun ca azi si maine e caravana filmului romanesc, cu filme vechi, frumoase, care musai trebuie sa se afle in mintea si constiinta fiecarui roman iubitor de filme.

afiscaravanagura-humoruluia3w

Abia astept sa merg in Bucovina in week-end. Pe langa filme, o sa revad poate ceamai frumoasa zona a Romaniei. Stati pe aproape, ca sigur vin poze si povesti frumoase.

Organizatorii Festivalului „Toamna la Voronet” sunt Primaria Orasului Gura Humorului, prin cele două institutii de cultura, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina si Casa Oraseneasca de cultura, Consiliul Judetean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, Hotelul « Best Western Bucovina », Tipografia « Terra Design », ambele din Gura Humorului, si Media Bun Pro din Bucuresti ( 2008 -2010 )

Ultrabooks Toshiba

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *