Oamenii de la conducerea țării nu vorbesc corect limba română (sau cum culegem ce am semănat)
|În ultimii doi ani (să zicem), avem parte de tot mai multe inflamări pe subiectul „pe lângă că sunt de o incompetență crasă, aproape nimeni din conducerea țării nu mai vorbește corect românește”. Cel mai recent exemplu e aici.
Iar dacă ne uităm puțin în jurul nostru, avem parte de o explozie de greșeli de ortografie, ortoepie, punctuație, logică a frazei etc. Sigur, nimeni nu-i perfect. Toți greșim. Toți ne grăbim, uneori, să scriem rapid ceva pe peretele de Facebook, pe blog sau pe e-mail, însă totul devine cu adevărat grav când persistăm în greșeală și nimănui nu pare să-i pese.
Prin încurajări de genul „nu e importantă forma, e important ce spui” sau „ce contează că-s virgulele puse incorect, contează intenția de a da mai departe ceva util”, am ajuns la momentul în care majoritatea oamenilor nu știu cum se folosesc spațiile atunci când punem paranteze sau când ne folosim de punctuație. Apropo, Neflix (nu că ar citi cineva de acolo ce zic eu aici, da` îmi place să mă simt influencer), moare ceva în mine la traducerile care au spațiu înainte de semnul întrebării sau al exclamării. Serios. Pe de altă parte, îmi faci un bine, că-mi pun subtitrările în engleză. Așa mai exersez și eu limba.
Asta se întâmplă și în mediul în care mă învârt eu. Ne tot dăm de ceasul morții, mai ales în PR (unii dintre noi), că trebuie să avem texte scrise corect. Comunicate de presă fără pată. Totuși, ele sunt preluate cu tot cu virgulele proaste și formulările de Google Translate pentru că nimănui nu-i pasă. Nimeni nu mai are vreme, în redacții, să verifice conținutul.
În ceea ce privește bloggerii, cine mai are timp să verifice conținutul scris de ei? Gramatica n-a fost niciodată un criteriu în stabilirea de „influenceri” care să participe activ în campanii derulate de agenții. Da, sunt agenții (multe) care au și un asemenea criteriu pe lista de plusuri, dar sunt alte multe agenții cărora nu le pasă. Și asta nu e doar de acum, ci de foarte mulți ani. Iar dacă îndrăznești să zici ceva, ești tras la răspundere că sunt altele mai importante decât gramatica unui text de blogger. Ce contează tone de „ca și companie/echipă/client etc” prezente deja în mai toate textele de facebook/presă/blog pe care le citesc?
O să vă întrebați ce legătură are mediul ăsta cu guvernații cei agramați ai țării. Păi are. Dacă în bula mea, aia de oameni care se presupune că citesc, e atât de rău, păi acolo se reflectă exact indolența pe care o exemplificam mai sus. Nimeni nu le-a zis nimic niciodată, nimeni n-a făcut eforturi, n-a interesat pe nimeni forma cuvintelor. Și nimănui nu-i plac cei care corectează, pentru că suntem o nație care ia orice critică la un nivel foarte personal.
Culegem ce-am semănat. Poate că nu e atât de important să vorbim corect, dacă nimeni nu ia atitudine. Și dacă nimănui nu-i pasă. Dar am putea, totuși, să nu ne mai mirăm/râdem/facem mișto de guvernanți. Că nu suntem cu nimic mai buni decât ei, cel puțin nu pe acest subiect.
Photo credit: Oloremo on Visualhunt.com / CC BY
Tweet