Omul de marketing şi goana după cifre

shutterstock_178918805 Am citit în dimineaţa asta un articol despre omul de marketing care aleargă după cifre mai degrabă decât după strategii bine conturate.

În primul rând, marea greşeală a acestui tip de om de marketing este că confundă Social Media cu Facebook şi doar Facebook. O strategie de SM are multe alte componente şi nu-mi vine să cred uneori că, în 2015, încă mai avem discuţia asta cu foarte mulţi oameni de marketing, responsabili cu bugetul pe care îl alocă fiecărui tip de promovare în parte.

Apoi spun: m-aş bucura imens ca omul de marketing să alerge după cifre. Serios. Aş vrea mult să se întâmple asta, insă nici vorbă de aşa ceva. Cel mai la îndemână exemplu că pe omul de marketing nu-l interesează cifrele şi nu dă doi bani pe cum se măsoară online-ul e de anul trecut, de la conferinţa PRbeta. Se făcea că aveam două panel-uri în paralel: unul despre creativitate în comunicare, altul destul de matematic, despre cum şi în ce fel putem măsura online-ul. La creativitate s-au călcat pe mâini şi pe picioare, că se stătea pe jos şi câte doi pe scaun. La discuţiile despre monitorizarea online era sala de aproape jumătate plină, adică vreo 30 de oameni.

Social Media înseamnă (şi) cifre. Da, înseamnă awareness, dar înseamnă, în aceeaşi măsură, şi cifre. E treaba noastră, a oamenilor care lucrează la aşa ceva, să explicăm oamenilor de marketing că putem măsura, că putem mai mult decât Facebook, că suntem în stare să construim strategii care, la un moment dat, vând.

Poate că e momentul, ca oameni care fac SM, să începem să ne asumăm nişte rezultate, nu doar să ne ascundem după umbrela awareness-ului; pe lângă asta, să încetăm să ne mai ascundem la umbra like-urilor de Facebook.

Foto: Marketing Strategy by Shutterstock (e foto cu licenţă specială, obţinută în urma unui parteneriat cu ei)


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *