Pasi spre normalitate

Ne-am pierdut rabdarea, ca natie. Suntem atat de frustrati ca tara asta nu merge cum trebuie incat refulam in niste momente aproape autoflagelante. Pentru ca nu-mi explic cum putem sa gonim pe drumurile tarii ca niste animale salbatice scapate de dupa gratii, fara sa tinem cont ca putem muri sau, mai rau, putem sa-i omoram pe altii. Facem slalomuri printre masinile care stau la semafor, prindem 90 la ora in 200 de metri, suntem cavaleri moderni in bolizi ce dau senzatia ca pot fi stapaniti dintr-o pedala si-o roata pe care-o tinem in maini.

Frustrarile noastre ar trebui manifestate intr-un alt fel. Am putea sa iesim pe strazi si sa ne cerem dreptul la a fi condusi corect, sa facem asta iar si iar pana cand vor veni unii care-s cat de cat capabili. Sa plece prim ministrul plagiator, ministrul educatiei agramat si presedintele de senat care ajunge la sedinte la ora 13. Dar e greu sa faci asta, afara vor fi din nou 40 de grade la umbra si cel mai bine e sa ne manifestam frustrarile urland din confortul aerului conditionat al masinii, claxonand, gonind cu toti caii pe care ni i-am dori.

Cea mai mare dovada de meltenism e atunci cand soferii nu se dau la o parte din fata ambulantelor; cand le taie calea sau cand o iau fuga dupa ele, sa beneficieze de culoarul pe care cu greu si-l fac prin traficul infernal. Ca ne-am castigat cu greu locul in fata, la semafor si e greu sa revenim pe banda pe care ajunsesem cu dificultate. Si atunci ne permitem sa ne jucam cu vieti de alti oameni, ca niste mici Dumnezei ce suntem.

Dar exista si vesti bune. Exista si oameni care fac mai mult pentru o normalitate spre care tanjim cu totii. Din pacate, suntem o natie care nu poate sa aiba ca tinta excelenta, deocamdata, ci doar normalitatea. Drept urmare, de doua zile, Serviciul de Ambulanta Ilfov are montate trei camere de luat vederi pe trei din ambulantele din dotare. E o initiativa Trafic Tube, a carui tartore principal e Razvan Baciu. “De ce? Pentru că pe mine personal cel puțin mă deranjează îngrozitor comportamentul șoferilor în trafic când o ambulanță încearcă să se strecoare printre mașinile nenumărate de pe străzile orașului. Unii nu aud, alții stau la telefon pentru că au ceva important de rezolvat, alții nu știu ce să facă și uite așa un om poate să moară pentru cele câteva secunde pierdute în trafic din cauza celor neatenți.” , spune Razvan despre motivul care l-a indemnat sa incheie acest parteneriat.

ambulanta_vico

Sa fie intr-un ceas bun. Sper din tot sufletul ca foarte multi soferi din Bucuresti sa afle despre aceste camere si sa se abtina din meltenisme macar de jena ca vor ajunge dati ca exemplu negativ pe Trafic Tube. Si imi doresc foarte tare ca acest parteneriat sa se extinda cat mai tare, sa ajunga si in alte orase ale tarii. Ca daca cu vorba buna nu se poate, macar cu amenintarea copilareasca “te fac de rusine” sa mai rezolvam cate ceva.

Felicitari, Razvan!

*foto de aici

Va scriu in fiecare zi de pe Ultrabook-ul meu TOSHIBA Portégé Z930. Ultra-slim. Ultra-cute. Ultra-love.


4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *