Fest FDR 2011 – un succes sau un mare esec?

Aseara s-a incheiat Fest FDR 2011 (Festivalul Dramaturgiei Romanesti), despre care cu onor am aflat fix in ziua in care a inceput. Adica acum o saptamana. Si nu pentru ca citisem intr-un ziar, ci pentru ca m-am intalnit cu Richie, care fusese sa vada Felii, cu Ofelia Popii (un spectacol deosebit, pe care o sa-l vad anul acesta la Festivalul International de Teatru de la Sibiu).

Acum nu ma pricep eu sa dau sfaturi in privinta comunicarii unui festival de felul asta (ca nu-s Ruxa, de exemplu, care se ocupa de comunicarea FITS-ului), dar, ca si consumator de acte artistice, pot sa spun ca imi pare rau ca nu am stiut din timp de toate spectacolele prezente in cadrul festivalului. Cred ca e inutil sa precizez ca finantarea a venit exclusiv din partea Ministerului Culturii (foarte frumos, bravo lor) si ca nimeni nu a fost interesat sa creeze valva si cerere de bilete. Ori asa o demonstratie de cultura nu se tine cu prietenii actorilor, ci ar trebui implicata toata comunitatea locala, pentru ca am convingerea ca acest festival s-ar putea transforma intr-unul de referinta pentru Timisoara.

Aseara am fost la O noapte furtunoasa, spectacol regizat de Alexandru Dabija, de la Teatrul National din Iasi. Am ajuns acolo cu niste peripetii, desigur: cand am fost sa iau bilete, mi sa spus ca nu mai sunt locuri de 4 zile si ca poate ar fi bine sa ma indrept spre alte spectacole din aceeasi zi. Nu, nu voiam, eram chitita sa vad spectacolul asta. Omul de la bilete s-a induplecat si mi-a facut o favoare: mi-a dat bilete fara loc, explicandu-mi complice ca ar trebui sa merg cu o jumatate de ora mai devreme, pentru ca sunt scaune puse pe margine, special pentru cei fara loc. Zis si facut, am fost la sala la ora 20.35, insa accesul a fost permis abia la ora 21.15, adica la un sfert de ora dupa ce spectacolul trebuia sa inceapa. Surpriza si mai mare a fost cand am vazut ca toata lumea avea bilet fara loc.

Despre spectacol, numai de bine. Marturisesc ca am fost usor descumpanita cand am vazut ce inseamna viziunea lui Dabija despre O noapte furtunoasa: personajele lui Caragiale, reprezentanti ai “elitei” burgheze au fost inlocuite cu niste personaje de satra de tigani, cu atitudinea si comportamentul unor tigani, dar cu textul original. O mare reverenta in fata actorilor: Petronela Grigorescu (Veta), Haruna Condurache (Zita), Calin Chirila (Jupan Dumitrache), Florin Mircea (Nae Ipingescu), Dumitru Nastrusnicu (Chiriac), Cosmin Maxim (Rica Venturiano) si Doru Aftanasiu (Spiridon).

Am iesit din sala cu sentimentul ca am mai vazut ceva frumos, dar, din pacate, nu m-a tinut mult. Curioasa fiind de distributia spectacolului, am plecat sa caut un pliant, ceva, cu informatii. L-am gasit, era un tanar chiar la iesirea din sala, cu un teanc de reviste in care era prezentata piesa jucata de TN din Iasi. Am cerut o revista, a venit raspunsul: desigur, 10 lei, va rog. Am facut ochii mari, dar am dat banii, aveam nevoie de distributie. Insa cred ca sunt singurul om de acolo care a platit pentru aceasta revista, care se distribuia printre spectatori inainte de inceperea spectacolului.

Pacat, gustul amar ramane.


18 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *