Fest FDR 2011 – un succes sau un mare esec?
|Aseara s-a incheiat Fest FDR 2011 (Festivalul Dramaturgiei Romanesti), despre care cu onor am aflat fix in ziua in care a inceput. Adica acum o saptamana. Si nu pentru ca citisem intr-un ziar, ci pentru ca m-am intalnit cu Richie, care fusese sa vada Felii, cu Ofelia Popii (un spectacol deosebit, pe care o sa-l vad anul acesta la Festivalul International de Teatru de la Sibiu).
Acum nu ma pricep eu sa dau sfaturi in privinta comunicarii unui festival de felul asta (ca nu-s Ruxa, de exemplu, care se ocupa de comunicarea FITS-ului), dar, ca si consumator de acte artistice, pot sa spun ca imi pare rau ca nu am stiut din timp de toate spectacolele prezente in cadrul festivalului. Cred ca e inutil sa precizez ca finantarea a venit exclusiv din partea Ministerului Culturii (foarte frumos, bravo lor) si ca nimeni nu a fost interesat sa creeze valva si cerere de bilete. Ori asa o demonstratie de cultura nu se tine cu prietenii actorilor, ci ar trebui implicata toata comunitatea locala, pentru ca am convingerea ca acest festival s-ar putea transforma intr-unul de referinta pentru Timisoara.
Aseara am fost la O noapte furtunoasa, spectacol regizat de Alexandru Dabija, de la Teatrul National din Iasi. Am ajuns acolo cu niste peripetii, desigur: cand am fost sa iau bilete, mi sa spus ca nu mai sunt locuri de 4 zile si ca poate ar fi bine sa ma indrept spre alte spectacole din aceeasi zi. Nu, nu voiam, eram chitita sa vad spectacolul asta. Omul de la bilete s-a induplecat si mi-a facut o favoare: mi-a dat bilete fara loc, explicandu-mi complice ca ar trebui sa merg cu o jumatate de ora mai devreme, pentru ca sunt scaune puse pe margine, special pentru cei fara loc. Zis si facut, am fost la sala la ora 20.35, insa accesul a fost permis abia la ora 21.15, adica la un sfert de ora dupa ce spectacolul trebuia sa inceapa. Surpriza si mai mare a fost cand am vazut ca toata lumea avea bilet fara loc.
Despre spectacol, numai de bine. Marturisesc ca am fost usor descumpanita cand am vazut ce inseamna viziunea lui Dabija despre O noapte furtunoasa: personajele lui Caragiale, reprezentanti ai “elitei” burgheze au fost inlocuite cu niste personaje de satra de tigani, cu atitudinea si comportamentul unor tigani, dar cu textul original. O mare reverenta in fata actorilor: Petronela Grigorescu (Veta), Haruna Condurache (Zita), Calin Chirila (Jupan Dumitrache), Florin Mircea (Nae Ipingescu), Dumitru Nastrusnicu (Chiriac), Cosmin Maxim (Rica Venturiano) si Doru Aftanasiu (Spiridon).
Am iesit din sala cu sentimentul ca am mai vazut ceva frumos, dar, din pacate, nu m-a tinut mult. Curioasa fiind de distributia spectacolului, am plecat sa caut un pliant, ceva, cu informatii. L-am gasit, era un tanar chiar la iesirea din sala, cu un teanc de reviste in care era prezentata piesa jucata de TN din Iasi. Am cerut o revista, a venit raspunsul: desigur, 10 lei, va rog. Am facut ochii mari, dar am dat banii, aveam nevoie de distributie. Insa cred ca sunt singurul om de acolo care a platit pentru aceasta revista, care se distribuia printre spectatori inainte de inceperea spectacolului.
Pacat, gustul amar ramane.
Tweet
Ok, ma bucur ca spectacolul in sine a fost reusit. Dupa cum vezi nu duc lipsa de spectatori asa ca modul lor de promovare, desi mai lasa de dorit pe partea de online, are efect. Programul a fost disponibil pe site-ul TNT-ului dinainte de inceperea festivalului. Comunicate de presa am citit in ziare. Fiind abonat la newsletterul teatrului am primit cateva remindere cu piesele zilei.. Nu mai vb de siturile de evenimente care mentioneaza orice chestie de gen. Parerea mea e ca nu au de ce sa faca reclama agresiva sau sa se extinda in social media atata vreme cat publicul tinta e fidel deja. Drept e ca si la Felii jumatate din sala erau din breasla.. dar si ei sunt consumatori de teatru nu doar realizatori. Poate ca privesti strict din punct de vedere profesional, ca ceva ce ar putea ei face mai bine…si n-o fac, nu stiu.
In ce priveste intarzierea aia… reclamatia e justificata. Dar sa stii ca asta e valabil cam la toate evenimentele noastre. La Timishort decernarea premiilor s-a facut cu juma de ora intarziere si am stat in fata intrarii timpul asta. M-am ofticat normal.
Despre caietul program am avut si eu o ezitare: 10 lei..neah. Nu era ceva indispensabil. Insa daca ma gandesc cata munca depun cei care-l fac, ca trebuie plati un fotograf, un textier, imprimeria etc.. pretul mi se pare justificat. De obicei caietele program la spectacolele locale costa cam 5 lei… astia fiind in vizita or fi nitel mai scumpe.
Astea fiind zise inteleg gustul amar datorat un organizari mai cu scartaieli dar nu cred ca FDR-ul e un mare esec.. nici nu cred ca suntem in masura sa apreciem pentru ca n-am vazut prea multe spectacole..
Richie, daca justificarea e ca “nu duc lipsa de spectatori”, e din start o premisa gresita. Din ceea ce spui tu, e suficient ca unii oameni sa stie ca se intampla, iar de ceilalti nu ne pasa, daca nu-s abonati la newsletter e clar ca nu-s interesati. Atunci eu propun sa se anunte doar intre ei.
Un festival de felul asta ar trebui sa se promoveze mai agresiv. Un festival de felul asta ar trebui sa aiba ca spectatori mai multi tineri, ca daca mor batranii, cine se mai duce la spectacole? Un festival de felul asta ar trebui sa aduca oameni din alte parti, sa creasca interesul pentru Timisoara. Un festival de felul asta ar trebui sa aiba acoperire nationala, nu sa se bazeze pe oamenii care oricum merg la spectacole in Timisoara.
Ce-au avut de castigat din faptul ca au existat 4 articole in ziarele locale? (care, fie vorba intre noi, majoritatea sunt online, deci nu-mi spune ca nu sunt interesati de internet). Atatia bani investiti ar trebui sa se reflecte in marketingul bine pus la punct, ori eu nu am vazut asa ceva. Exemplu clar, Cristina Bazavan, care nu a avut habar ca exista acest festival, ea fiind unul dintre jurnalistii orientati spre cultura in tara asta, cu multe cunostinte in zona teatrului romanesc.
Afisele din 5 locuri din oras nu aduc recunoastere.
Eu, în calitate de jurnalist pe cultură, la un ziar local, cred că evenimentul a fost destul de bine promovat în presă. În rest nu mă bag.
Ce inseamna destul de bine promovat? Detalii, daca se poate.
Păi oamenii și-au făcut treaba. Au scris comunicate de presă cu toate informațiile necesare și le-au trimis tuturor (cu trimis mai multe comunicate înainte și în timpul festivalului). Ar fi un pic prea mult să ne așteptăm de la o instituție de cultură să plătească advertoriale, bannere și machete.
Florin, imi pare rau sa o spun, dar de aia nu creste Timisoara: avem prea multi oameni cu pretentii mici.
Nu cred ca poti numi esec un eveniment care n-a dus lipsa de spectatori. Greseli de organizare am vazut si la case mai mari, dar,din cate am vazut eu, la TNT sunt la ordinea zilei (asta nu ii scuza, evident, fiind doar unul dintre motivele pentru care nu merg la teatru atat de des pe cat as vrea).
Cat despre promovare… local eu zic ca stau foarte bine. Afisele alea din centru de langa teatru sunt acolo de multa vreme si nu cred ca exista timisorean care a trecut prin centru si nu le-a vazut. Ca nu pe toti i-a interesat, e alta treaba.
Cat despre cei ce ar putea veni in Timisoara pentru FDR… mai e pana acolo. Si nu promovarea e de vina, ci continutul.
Uneori imi doresc cu ardoare sa ai buton de edit la propriile comentarii…
Crina, ai fost la vreun spectacol? Intreb de curioasa, ca eu stiu ca spectacolele au dus lipsa de spectatori.
N-am fost. Am luat de bun comentariul lui Richie, cum ca n-au dus lipsa de spectatori (de altfel, la fel a reiesit si din postul tau, ca au fost spectatori la O noapte furtunoasa, dar pe bilete fara loc).
Eu n-am fost pentru ca nu mi-a placut aproape nimic din ce era pe lista. De adaptari moderne la piese vechi m-am cam lecuit, iar teatrul modern nu-mi place.
Daca n-au fost spectatori… problema nu e promovarea. Cel putin din perspectiva mea.
Nu zic ca n-ar trebui sa-si faca promovare mai agresiva sau ca le-ar strica una, spun doar ca pentru marimea evenimentului ea a fost ok. Totusi, nu cunosc date despre prezenta oamenilor la alte spectacole decat la cel la care am fost personal. Inclin insa sa cred ca n-a batut vintul. Daca stii mai multe poti sa ma contrazici. Altfel, doar pe considerente de promovare, fara cifre despre numarul de spectatori si, mai important, in lipsa unor cronici strigator de negative la adresa programului oferit, nu putem cataloga evenimentul drept esec. Putea fi mai bun, putea fi mai mare (desi locurile de desfasurare sunt destul de limitate), putea fi multe alte chestii dar totul depinde de bugetul Ministerului Culturii singurul organizator cum ziceai la inceput.
Regret ca dna/d-ra Cristina Bazavan n-a fost informata in privinta FDR-ului, mai ales ca e jurnalist de cultura, dar mi-e greu sa cred ca un teatru tine evidenta tuturor jurnalistilor de profil din tara? Daca ea din Bucuresti nu stia ca Notarra si Odeon si Tandarica au spectacol la Timisoara… a cui e vina? Eu sunt doar un blogger amarat si n-am scapat stirea cu plecarea lui Radu Afrim si a Boalei Familiei M in Franta. Era ceva extraordinar.. Poate ca venirea celor din Bucuresti la Timi nu-i ceva atat de extraordinar… pentru Bucuresti, ca sa apara in presa de profil pe care sunt sigur ca dna/dra Cristina o citeste.
La fel ca in cazul Timishort cui ii mai pasa de el (din Bucuresti) afara de Mihnea Columbeanu (critic de film) si Lucian Maier (membru in juriu si critic), veniti deci in Tm.
Si ca sa inchei uite stire: Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara (TESZT) la Teatrul maghiar din 22 mai. Am aflat de pe-un amarat de pliant.
Ca sa inchei si eu: inainte de inceperea spectacolului au fost lasati in sala studentii, sa ocupe locurile goale. Asta e succesul?
Buna,
Am descoperit comentariile de pe blogul acesta si, citind, m-am gindit ca atita vehementa sigur se sustine printr-o alternativa la ceea ce am facut noi in ce priveste FEST-FDR. in cea mai mare parte, eu m-am ocupat de comunicare. inteleg din ceea ce scrii ca am facut-o foarte prost. poate, nu vreau sa te contrazic, dar cred ca decit sa ne injuram, mai bine vedem ce se poate imbunatati. stii, nu mai e decit un an pina la urmatoarea editie, si nu e festivalul meu sau al orgoliilor mele, mai mult decit este al tau sau al oricarui alt om care vrea sa vina la teatru. pur si simplu, vreau sa fac lucrurile cit mai bine. so: daca vrei sa vorbesti cu mine, mi-ar face placere sa aud / sa invat cum ar trebui sa arate o promovare/informare ca la carte, in conditiile date. daca vrei sa comunicam altfel decit pe blogul tau, imi gasesti datele de contact pe http://www.tntimisoara.com. numai bine, codruta popov
Codruta, nici sa fiu cel mai inversunat critic, n-as putea sa injur o manifestare culturala. Ceea ce am scris am scris doar din frustrae, pentru ca mi-as fi dorit sa aflu mai din timp despre festival si spectacole. As fi vrut sa vad macar jumatate din evenimente, ca e imposibil de mers la toate.
In orice moment se poate mai mult, insa nu sunt eu in masura sa dau sfaturi ca si consilier in ale comunicarii, ci pot sa spun ca nu am vazut foarte multe din perspectiva omului de online, care munceste in fata calculatorului si nu are timp de plimbari prin centrul orasului, unde, poate, ar fi vazut niste afise.
Sunt multe de vorbit despre asta, dar poate ne-om putea inalni sa stam la o poveste
mi-ar face mare placere sa te cunosc si sa discutam, pe bune. hai sa vedem cind putem face asta, sa ai si tu putin timp, sa am si eu. pe curind, codruta
Noi, la TVR Timisoara , am difuzat spotul de promovare a FDR_FEST-ului cam cu 2 saptamani inainte, de cate 4 ori pe zi… Inainte de incepere am facut o emisiune intreaga( o ora) cu Ada Hausvater, Ion Rizea si Codruta Popov in care am povestit despre toate noutatile acestei editii si am punctat cate ceva despre fiecare spectacol…(Am avut si trailere din spectacole!!!)
Dupa FITS si TIFF dau un mail
Roxana, noi am vorbit despre asta si stiu ca TVR Timisoara s-a implicat foarte mult, ceea ce e un lucru de laudat. Dar sunt multe alte canale care trebuie folosite. Eu sunt convinsa ca tu stii exact despre ce vorbesc